香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: didianna
打印 上一主題 下一主題

吾知點算好,....

升級   9.67%

該用戶從未簽到

power chng..好開心你認同我的感受..你都要好好休息..大家努力..

升級   0%

該用戶從未簽到

didianna ctse, 小弟家在柴灣, 平時跑小西灣運動場, 杏花村, 柴公一帶~

升級   9.67%

該用戶從未簽到

power ching講得好啱,,,我們真係要多謝長跑網.. .因為這個網站,,使我認識更多跑步知識..知道更多人的跑步歷程..知道跑步吾係一項孤軍作戰的運動..係有吾同地方吾同背景嘅志同道合跑友互相鼓勵...好高興有機會係呢度同大家跑友傾談,,,多謝大家..

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2008/12/29 22:28 發表

didianna ctse, 小弟家在柴灣, 平時跑小西灣運動場, 杏花村, 柴公一帶~

KCCHU CHING..我都係住柴灣..間中會去小西灣跑..多數係跑柴灣跑..你跑什麼時刻多呢,..我係跑早上六點..

升級   76.67%

該用戶從未簽到

Didianna ctse,

我本人因去年08渣打全馬後設定3:50之09渣打目標,由3月份已開始訓練,由於跑得較多或其它原因右脚'筋膜炎"至今4個半月都未全愈,仍未開始複操。這次受傷影响很大,脚步的受傷亦令到我的身體狀况變得很差,失眠、心悸、脾氣暴燥、食欲不振,不單要醫脚,而且要睇醫生。幸好,全身檢查後一切正常。醫生話,我的身體狀况變差是因為平時我的工作上的精神壓力是通過跑步得到舒展,因停止跑步使我變得精神緊張,影响各種分泌及身體功能,直接影响到身體健康。
目前,雖然仍末復操,但我已調整了我的心態,我的09渣打與太太参加"繽紛10K",我目標是與太太感受参加的氣氛,近期由跑步變成游水,原來發覺游水都是十分好的"自我挑戰"項目,且我把我的目標定為两年後可参加我人生的第一個三項鐵人。

設定目標的目的是一個增加跑步動力的一個有效元素,跑步的目的因人而異,我的跑步目的是享受跑步,享受跑步帶給我的鬆弛、帶給我的自信、帶給我的空間、帶給我的健康。

以上是同病相憐的感受。所以Ctse應先把09渣打這個心理壓力先放下,慢慢恢復,想想自己跑步的目的,再設定新目標。不要給自己太大的壓力,才會更快的康復。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-30 07:42 發表

KCCHU CHING..我都係住柴灣..間中會去小西灣跑..多數係跑柴灣跑..你跑什麼時刻多呢,..我係跑早上六點.." />" />

anna ctse, 我平日通常跑夜晚8:30-10:00, 星期日就下午~

早上六點, 很厲害, 我就無咁早起到身啦

不過ctse而家最緊要係好好休息, 早日康復

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008/12/30 08:48 發表
Didianna ctse,

我本人因去年08渣打全馬後設定3:50之09渣打目標,由3月份已開始訓練,由於跑得較多或其它原因右脚'筋膜炎"至今4個半月都未全愈,仍未開始複操。這次受傷影响很大,脚步的受傷亦 ...

謝謝靜水ching...我明白你的意思..其實我都係一個好容易緊張的人,,再加上我上年因生活同工作壓力再加上心愛的寵物病逝,,個人情緒出現問題..而當時因意外弄傷腳..係完成不可以跑(當時係間中去跑山),,,當時可說是人生的谷底(,情緒方面)...最終弄得頸椎出現問題..今年8月決定再跑..初期都担心腳患會發作,,幸未有發生.同時頸椎問題也開始因跑步而得以改善,,,情緒也日漸改善...直至完成康復人回復本來的開朗樂觀...其實我已經調整咗心理因素,,,我吾會強迫自己2 月8日出跑(雖然很想).明白跑步除了可以練意志力..同時也要學習放下,,學懂放下才有機會給自己將來跑得更遠..吾想因一時任性加強其傷患...因為我要跑到六十都仲可以跑......

升級   9.67%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kcchu 於 2008/12/30 09:12 發表

anna ctse, 我平日通常跑夜晚8:30-10:00, 星期日就下午~

早上六點, 很厲害, 我就無咁早起到身啦 " />" />

不過ctse而家最緊要係好好休息, 早日康復 [/quot
係呀ching..因為我係返十點半放8 點到9 點不等,,有時回家都十點多啦,,無計吾咁早啦,