香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

asics ds trainer 13 vs mizuno rider 11/12

升級   50%

該用戶從未簽到

前陣子,屎佛痕,去買了對asics ds trainer 13, 今天終於首次穿它來跑21K。跑時,感覺比rider11/12輕身,避震很好,鞋頭空間比rider闊,較舒服;但上斜時,前掌屈曲較rider差。

跑到18K左右,右pat位已經覺得疼痛,跑完回家途中,已經要一拐一拐,右腿可以提起,但一放下用力就痛到不得了,由pat位到大腿都軟晒,完全用唔到力。

現在已吃了panadol extra, 用冬青膏狂按摩右pat,再加埋按trigger point,希望明天會好轉。

條練習路徑(21K)已跑過數十次,今天的狀態也不錯,跑前做了半小時熱身拉筋,途中也有飲水,跑完后也有拉筋。

結論:今次嚴重受傷是否跟ds trainer 有關?請各位ching & ctse 給我意見。

其實,之前我有對asics gel feather, 初穿時也搞到腳底筋膜炎,現在間中也會發作。用過好多款鞋,都係mizuno rider 未出過事,唔通以后真係唔可以買asics鞋?
+1 0
上一篇︰首穿asics ds trainer 13跑21K后, 右pat嚴重受傷下一篇︰HI

升級   97.05%

該用戶從未簽到

可能唔關對鞋事,你自已隔日走21K,可能身體部份肌肉已疲勞,換了鞋係一個引子,將你的不適部位迫了出來,自已念下,事前身體有咩反應給自已?

升級   70%

該用戶從未簽到

wave rider真係唔錯但唔係神, asics亦都有好多型號係好鞋!

升級   68.42%

該用戶從未簽到

想問一下香港現在邊到有asics ds trainer 13賣呢??

應該唔關對鞋既問題.

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

跑鞋專門店如:旺角樓上鋪、九龍城地鋪都可以買到ds trainer。

升級   0%

該用戶從未簽到

我都認為應該唔關對鞋事, 會唔會你對腳未適應??

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-12-25 22:58 發表
前陣子,屎佛痕,去買了對asics ds trainer 13, 今天終於首次穿它來跑21K。跑時,感覺比rider11/12輕身,避震很好,鞋頭空間比rider闊,較舒服;但上斜時,前掌屈曲較rider差。

跑到18K左右,右pat位已經覺得疼痛 ...

CHING 請問你對asics ds trainer 13邊度入手架?
同埋價錢如何呢 ?
小弟都想有一對asics戰鞋, 不過大多好貴, 現在都無咩頭緒