香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

按摩膏一問

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下大家在跑完之後有冇搽按摩膏的習慣呢?...
有時運動之前冇做足夠熱身,之後的肌肉好痛,就會搽下按摩膏..
感覺上好似之後肌肉會冇咁酸軟...
其實搽得多係唔係對身體唔好?
+1 0
上一篇︰HI,大家好下一篇︰沙田新人報到

升級   0%

該用戶從未簽到

按摩膏始終係化學野,而且成份有毒性,美國曾經試過有人搽得多中毒死左,當然要搽好多好多至有問題,但小弟都唔主張用太多...

平時操練我唔會用,如果受傷就會捽下同敷冰,比賽就一定會用,好似毅行者果D 咁長時間既比賽就會搏晒老命用,我地每位隊員全程都會用成大半支,好誇張~~

個人認為平時操完攰既話多D 拉筋,lin 下就ok,太依賴化學野唔好呀~~

用過咁多隻牌子,我同隊友都一致推薦奔肌!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-27 11:01 發表
按摩膏始終係化學野,而且成份有毒性,美國曾經試過有人搽得多中毒死左,當然要搽好多好多至有問題,但小弟都唔主張用太多...

平時操練我唔會用,如果受傷就會捽下同敷冰,比賽就一定會用,好似毅行者果D 咁長時間既比賽 ...

有時恢復跑,重覆拉筋,按摩,敷冰比用按摩膏更有用!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I use "The Stick" to massage my muscles after running LSD and marathon.

The Stick

升級   0%

該用戶從未簽到

必要時我會搽 "Voltaren"

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-27 11:01 發表

平時操練我唔會用,如果受傷就會捽下同敷冰,比賽就一定會用,好似毅行者果D 咁長時間既比賽 ...

Agree! 化學藥物, 平日盡量少用.

行毅行者咁長時間, 才會用"奔肌"或者"冰膏"等舒緩"酸痛/疲累.

平日用熱水浸腳, 冷熱敷, 按摩, 伸展運動拉筋.....

必要時- 拉扭傷, 肌肉疲累, 腰酸骨痛, 關節發炎, 會用純中草藥傷濕止痛膏按摩, 效用比較縵慢, 但好見效,

升級   0%

難過

Cookie,

妳對腳冇事吧?

升級   0%

該用戶從未簽到

如果淨係肌肉酸痛一般我唔會搽任何藥膏

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-29 19:06 發表
    Cookie,

妳對腳冇事吧?" />" />

冇乜事,只係有時行山後令雙腳酸弱 (應是落斜太多)..
    但又想練跑喎,咁有時無可奈何之下會用按摩膏...
    想加快減輕酸弱嘛...
    不過聽了ching的意見,而家只敷冰呀...
    多謝叮叮噹ctse的關心...

升級   24.21%

該用戶從未簽到

Normally will not use deep heat rub.  Will just stretch after the run.  If after long run (or marathon event), then, will do a recovery run the two days later.

I only use deep heat rub during the race/event.

升級   85.79%

該用戶從未簽到

我有一個咁嘅經歴:有年玩渣打半马,差唔多入西隧,雙脚好酸但未抽.
    見到好多人向救护員攞葯膏,雖然唔鐘意陣味亦從未試過擦,心絲絲之下攞咗點擦喺小腿,
    結果.......
    一開始跑即抽,試咗拉筋都唔掂
    最後.........上車食香蕉囉
    依家都唔明點解會咁

升級   0%

擦汗

回復 11# 的帖子

可能因為你抖咗一陣
    之後又跑番....
    同埋當日凍唔凍?

升級   0%

難過

原帖由 apfel 於 2008-12-31 00:57 發表
    我有一個咁嘅經歴:有年玩渣打半马,差唔多入西隧,雙脚好酸但未抽.
    見到好多人向救护員攞葯膏,雖然唔鐘意陣味亦從未試過擦,心絲絲之下攞咗點擦喺小腿,
    結果. ...

停下再跑容易抽筋, 天氣冷, 個身凍容易抽筋.
    松節油係會放鬆肌肉, 擦完可能冇力跑, 最好跑完先用.

升級   85.79%

該用戶從未簽到

記憶中....有啲凍...
    但係我都keep到極慢跑ga,
    擦完就跑唔到喇

升級   0%

擦汗

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-31 01:08 發表 停下再跑容易抽筋, 天氣冷, 個身凍容易抽筋.松節油係會放鬆肌肉, 擦完可能冇力跑, 最好跑完先用.
    對了
    唔知點解我好似幾鐘意呢隻味....(索上腦?)
    仲有曼記摩擦膏都有~

升級   85.79%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-31 01:08 發表

原來會咁gei,
    從果次之後都唔再問人攞膏擦!
    唔該ctse

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我都好少用按摩膏
    除非對腳拉完筋
    返到屋企都仲好緊,我先會用少少

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-31 01:08 發表

早兩星期玩某個活動見到醫療輔助隊既朋友至同佢地咋完型,有乜理由渣打只供應松節油?搽左衰過唔搽,大陸既冬青膏都唔係好貴之馬,呢d 係好基本既野,唔通佢地預個個埋去都要坐巴士走??

舊年玩全馬我就搵個小膠袋裝左D 奔肌,去同西隧前捽左5min~~

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-31 10:10 發表

早兩星期玩某個活動見到醫療輔助隊既朋友至同佢地咋完型,有乜理由渣打只供應松節油?搽左衰過唔搽,大陸既冬青膏都唔係好貴之馬,呢d 係好基本既野,唔通佢地預個個埋去都要坐巴士走??

舊年玩全馬我就 ...

小妹以前都玩救傷隊, 完全明白First-aider的苦況, 隊的指定急救裝備係唔包括按摩膏或任何藥物/藥膏.
    指引規定只可以提供松節油, 所以我地會問patient玩完運動未, 如果未就只拉筋按摩, 等玩完再來擦松節油.

小妹自由身時, 好似上次單車支援大家時, 個first-aid kit就包括許多種藥膏.

First-aider係提供急救服務, 唔係醫療服務.
    急救三大目標:
    1. 保存生命
    2. 防止傷勢惡化
    3. 捉進傷病復原