香港長跑網  - 長跑長友

渣打半馬的問題, 大家交流~

升級   3.16%

該用戶從未簽到

last year i run 10km, so run 21km first time , 大家交流

1. starting from 尖咀, 請問10km 是那裡 ? 折回點是跑左幾多 km 呢 ?  <--- important

2. from 渣打網看到以下, 咁一共是否有 7 個水站 ?

海 棉 站 / 水 站 放 在 什 麼 位 置 ?
由 5 公 里 開 始 , 約 每 隔 2.5 公 里 將 設 置 水 站 / 海 棉 站 為
全 程 及 半 程 馬 拉 松 者 使 用。

3. 水站有 水 &  運動飲品, 是否每個站都有水 &  運動飲品?
    數量是否足夠, 跑得慢會否沒有運動飲品?

4. 渣打半馬路程最高 & 最低點在那裡 ? and 幾長呢 ?

5. 你們是否穿 短衫短褲 ?  上年我10km長衫短褲 + 風褸, how abt u ?

6.  請問這裡有人 沒有完成 whole 21km ? 要坐車的 ?

Thank you!

David
B

升級   0%

該用戶從未簽到

你好呀~ 我都係第一次跑半馬0架! 希望順順利利跑得完啦~

>3. 水站有 水 &  運動飲品, 是否每個站都有水 &  運動飲品?
    數量是否足夠, 跑得慢會否沒有運動飲品?
水就一定每個站都有!!

>5. 你們是否穿 短衫短褲 ?  上年我10km長衫短褲 + 風褸, how abt u ?
呢個真係睇到時天氣咋喎~
我前年跑 10k, 係短衫短褲;
上年就長衫短褲.

升級   27.89%

該用戶從未簽到

我都係第一年參加半馬..^^"
大家一齊努力呀~~~

4. 最高點應該係出西隧後上天橋個位置
     最低點就係西隧中間位置
     高低差就唔係太記得 (渣打張報名表有寫晒路程的資料, 但係報名表係公司, 遲d 先再答你...)

6. 雖然未參加過渣打, 但係之前聽ching講, 大巴係要等全馬時限到先會出現, 即係要等幾小時...(我諗行返終點會快d =.=")

升級   66.4%

該用戶從未簽到

最高點應該係青馬橋^-^

升級   13.33%

鬱悶
  • 簽到天數: 13 天

半馬最高點應該係青馬橋?????
    ans : no

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

最斜會不會是西隧一段路呢??

升級   85.79%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-1-2 12:33 發表
    最斜會不會是西隧一段路呢??

最斜同最攞命都係呢段路!
    今年愿望:跑上去,幾慢都係跑,唔要行!

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 apfel 於 2009-1-2 14:47 發表

最斜同最攞命都係呢段路!
    今年愿望:跑上去,幾慢都係跑,唔要行!" />" />" />" />" />" />

我都係咁話~~~(雖然我第一年跑半馬 )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wing_detective 於 2009-1-2 21:11 發表

我都係咁話~~~(雖然我第一年跑半馬 )

我都係第一年跑渣打半馬,一齊努力啊.
    希望2小時15分內完成啦.

升級   3.16%

該用戶從未簽到

Thanks to all. important question:

由尖咀出發, 請問10公里黠 是在那裡 ? ??

折回點是跑左幾多 km 呢 ? <--- important

因map 沒有 show 出來

是否 youtube 有人 post 半馬路線 ?

升級   3.16%

該用戶從未簽到

各位第 1 次半馬 的 , 上年 10km 跑多少time ?

50min ?  within 1 hour?

半馬的完成率是否高呢 ? means can run whole 21km

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 21:25 發表
    Thanks to all. important question:

由尖咀出發, 請問10公里黠 是在那裡 ? ??

折回點是跑左幾多 km 呢 ?  

大約7km

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 21:28 發表
    各位第 1 次半馬 的 , 上年 10km 跑多少time ?

半馬的完成率是否高呢 ? means can run whole 21km

我上年跑10公里,大概跑了55分鐘左右,
    而跑15公里就大約90分鐘.

當然,跑10公里與跑半馬,是兩回事吧.
    我本身耐力不足,試過幾次都係跑到18至19公里就會腳軟或者抽筋了.

所以我會再努力練習,希望到時不要再抽筋了.

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 21:28 發表

我之前無參加過渣打馬拉松,

不過10k最好成績係48分,

半馬目標希望係2小時以內

升級   3.16%

該用戶從未簽到

原帖由 DLO 於 2009-1-2 21:58 發表

我上年跑10公里,大概跑了55分鐘左右,
    而跑15公里就大約90分鐘.

當然,跑10公里與跑半馬,是兩回事吧.
    我本身耐力不足,試過幾次都係跑到18至19公里就會腳軟或者抽筋了.

所以我會再努力練習,希望到時不要再 ...

hello, 你咪勁啦.. 18公里才腳軟.. so u should finish 21km within 2 hours

升級   3.16%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-2 21:46 發表

大約7km

thanks

路線片, 看是否有用 :
    http://hk.youtube.com/watch?v=BSesUzR4t1c

各位有冇更詳細資料 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mayd2wu 於 2009-1-2 23:07 發表

hello, 你咪勁啦.. 18公里才腳軟.. so u should finish 21km within 2 hours

我都希望可以2小時內完成,但是始終是第一次,我也不敢把目標定得太高.
    因為,如果一腳仔軟,我就會跑得好慢,
    我試過抽住筋跑,要成8-9分鐘先跑到一公里,同行路無乜分別啊.
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

如果講上年渣打 10k 成績, 就約 47min 幾
    今年第一次跑半馬, 希望 2hr 內完成!!

最近0係運動場練0左三次長課, 第三次仲跑足 21.0975km, 時間都要 2hr 多 d~
    最尾個人倦到跑唔郁咁濟, 接近係行咁~