香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步辛苦時,點呃自己?

升級   38.95%

該用戶從未簽到

唔知各位師兄係比賽時, 就爆就爆之間,點呃自己全力完成賽事.
我起跑時呃自己要PB, 如果計落PB唔到,就呃自己D宿敵已殺到. 你點呃自己?
+1 0
上一篇︰長跑網訓練班下一篇︰有冇師兄師姐晚上練跑?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

呃?
    我冇用開"欺騙"手法...
    辛苦只有面對 無得逃避
    最近一次比賽我在辛苦時就只想著要保持原有跑姿 速度等等
    雖然只有5000米 但要達標(學界男甲標準20分鐘)都唔係話做就做到
    最後4,5 圈雖然速度無可避免地一直滅低
    但還是照樣一圈又一圈咁跑下去 每一步腳都用力將自己向前推
    到最後一圈直情忘記了99.9% 疲倦/辛苦的感覺
    只管"亡命"衝埋佢(因為只剩1分20多秒@@)
    結果剛好20分鐘返到終點 達標兼造了該目及頭3000米PB

升級   0%

該用戶從未簽到

哈 ~ 我會呃自己跑過左終點的一刻後,會有好多好多美味佳餚等住我食 ~~ 一諗到呢樣就有番動力衝埋佢 ~~

升級   0%

難過

唔會欺騙自己去跑步囉!

享受跑步後身體精神好, 心靈滿足.
    跑步過程辛苦係必然架, 跑步一定會進步, 辛苦都值回票價啦!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

呃!!!!!!!!!!!!!我吾會呃自己..知道一定吾work,我會鼓勵自己..話比自己知,,(你一停,,一定會後悔).吾想後悔就吾好放棄..就係咁自已同自己講..

升級   0%

該用戶從未簽到

不用呃自己吧,只要有意念,定要過終點,就算點都會完成呀...
    或許你跑的時候試下跟人目標,心裡有念要跑過他,雙腳自然會有追趕他的動力了...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008/12/30 07:56 發表
    不用呃自己吧,只要有意念,定要過終點,就算點都會完成呀...
    或許你跑的時候試下跟人目標,心裡有念要跑過他,雙腳自然會有追趕他的動力了...
    " />" />" />" />" />jhk

CTSE 呢個方法係幾work嫁..我都會用呢個方法..

升級   0%

該用戶從未簽到

你地有冇呢種感覺?(平時鍊習)
    如果當日原本計畫要跑20k,但後來只堅持到15k,事後會有少少唔開心.
    但如果按照原計畫完成,或是比之前的速度快左少少,就會好滿足,好愉快!
    呢種...就係你堅持落去的動力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alancll123 於 2008-12-30 00:27 發表
    唔知各位師兄係比賽時, 就爆就爆之間,點呃自己全力完成賽事.
    我起跑時呃自己要PB, 如果計落PB唔到,就呃自己D宿敵已殺到. 你點呃自己?

我淨係聽過"呃到人,呃唔到自己",連自己都呃埋.....冇可能呱?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   6.84%

開心

原帖由 亞平 於 2008-12-30 11:07 發表
    你地有冇呢種感覺?(平時鍊習)
    如果當日原本計畫要跑20k,但後來只堅持到15k,事後會有少少唔開心.
    但如果按照原計畫完成,或是比之前的速度快左少少,就會好滿足,好愉快!
    呢種...就係你堅持落去的動力!

同意呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-30 12:25 發表
    小弟只相信,如自己預備足夠的話,應該可以不須呃自己都能完成的。

x2
    711MF 該用戶已被刪除

升級   80.67%

該用戶從未簽到

我會同自己講, 你已經四張幾野, 再唔俾心機, 10k sub 50, 半馬 sub 2 hrs就真係呢世唔駛旨意嘞......  

每次都係咁樣捱落去

升級   0%

該用戶從未簽到

我通常都聽住歌跑,跑到辛苦未跟住隻歌一起唱!或者揀隻節奏強勁0的概,轉移視線!

通常都ok!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

呃自己?!

呃一次半次就得姐,呃得多唔陵嫁!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-12-30 12:41 發表
    我練跑時如覺得辛苦,就會比個直口自己,咁辛苦為嘜???跟住就會唔跑慢慢行返屋企,,

你唔好比佢呃度,佢辛苦時係比平常人辛苦10倍嫁!

升級   93.4%

該用戶從未簽到

其實比賽時並不特別辛苦,在競賽氣氛下通常會比練習時跑得快和持久。反而是一個人練習長課好難迫自己跑耐些。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2008-12-30 15:26 發表
    其實比賽時並不特別辛苦,在競賽氣氛下通常會比練習時跑得快和持久。反而是一個人練習長課好難迫自己跑耐些。

認同,一個人練習,好多時都會自我放棄..
    有時候意志唔夠堅持,跑了一陣就會不自覺地停下來..

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-30 15:55 發表

認同,一個人練習,好多時都會自我放棄..
    有時候意志唔夠堅持,跑了一陣就會不自覺地停下來..

所以便不能隨意放棄,放棄過一次,下一次又有藉口及心理關口過不了,新人可多找伙伴一齊練習,咁便可大家多些鼓勵,沒有太多藉口了,習慣了堅持、忍耐,幸苦以后一個練便不會隨便停下來的。