香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請給意見跑全馬穿甚麽鞋?

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

各位CHing CTse,我想買對跑鞋跑渣打全馬用,
    我一直多數著美津濃,尺碼著23.5,

第一對跑鞋是Mizuno - Wave Idaten,跑半馬是用佢,
    感覺不錯,但跑全馬就担心得唔得?因聽到有CHing話著
    佢跑到腳痛。
    另外,有著Wave Spacer 跑10K 及15K,超輕及跑得快,
    幾舒服,可否合適跑全馬呢?夠唔夠保護?跑步舍李嘉綸
    教練很推介,說托他買有8折,原價$720。
    幾個月前買了對Wave LSD,一直片用來練習,很舒服,但
    上星期練長課38K時,就覺得膝蓋及腳跟痛,還有右腳扳
    都痛,這是以前後未痛過的部位。
    因跑樂善盃,斷碼平價下買了對Wave Rider 10,
    鞋頭很鬆,大家都是size 23.5,但就比LSD大很多,我
    要穿兩對襪一齊才掂,覺得重,但跑樂善盃山路就好保護。
    剛剛跟cc Ctse在灣仔允記以特價HK$249買了對adizero MANA,
    紅色很靚,但唔知用來跑全馬得唔得?試過跑平路練習,可能
    唔慣,覺得硬,總覺Mizuno舒服些。

我現時重約98磅,我不是一定要著美津濃,請各位給我一些
    意見及介紹。謝謝!
    +1 0
    上一篇︰有冇師兄師姐晚上練跑?下一篇︰2009年1月1日看日出 ---- 屯門

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrunrun 於 2008-12-30 16:58 發表
    各位CHing CTse,我想買對跑鞋跑渣打全馬用,
    我一直多數著美津濃,尺碼著23.5,
    第一對跑鞋是Mizuno - Wave Idaten,跑半馬是用佢,
    感覺不錯,但跑全馬就担心得唔得?因聽到有CHing話著
    佢跑到腳痛。
    另 ...

Maria ctse:
    我28/12果日著對Idaten跑石崗,因為係第一次著薄底鞋比賽仲要係30K,賽前都驚對腳會頂唔住,原來完全冇問題架。
    我都諗住買多對Spacer試下,而家等緊梁兄張6折coupon,渣打都係諗住用是但一對來跑,其他就唔諗lu。
    ctse妳咁輕磅,跑到腳痛應該唔關對鞋事,Spacer咁多人話好應該真係好,唔使轉啦。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-30 17:24 發表

Maria ctse:
    我28/12果日著對Idaten跑石崗,因為係第一次著薄底鞋比賽仲要係30K,賽前都驚對腳會頂唔住,原來完全冇問題架。
    我都諗住買多對Spacer試下,而家等緊梁兄張6折coupon,渣打都係諗住用是但一對來跑, ...

大圍兄,coupon 好大機會渣打之係先寄到....

升級   97.67%

該用戶從未簽到

我就160磅到~~
    對我來講spacer跑半馬都應該有點難度

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   14.74%

該用戶從未簽到

我153磅 ,,著過idaten跑半馬....very ok喎
    師姐...相信 idaten 或 spacer 都一定無問題

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78%

該用戶從未簽到

小弟150 著 idaten 跑20k無問題,但今晚跑28k後(平時著Rider都無事),而家前掌脚踭膝蓋都痛

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-30 22:07 發表

是﹗如跑半馬,以閣下重量,最好用 rider 。

我都係咁諗~
    畢竟太過勉強
    始終對腳緊要d~
    對spacer我會留番跑interval同10k比賽~

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-30 22:35 發表

咁你好彩了,小弟150 著 idaten 跑比賽十公里都唔夠,對腳已有反應。
    不過我覺得 ctse 用此鞋跑全馬應無問題。另外如有資金,可以入對 spacer ,避震比 idaten 更好的。

Kenneth兄,見到你對鞋o既睇法好似過份保守左少少,我唔知會唔會係你一開始已經著rider有關,我成日講rider係一對相對地好o既慢跑鞋,如果著佢黎跑long run對腳好多時都跑完同係無跑過差唔多,可能你一轉鞋o既時候一有反應你就會怕有事,令到你對一d相對薄o既鞋卻步。

講真你150lb真係唔算重,你著idaten有反應都係有幾個可能性﹕

1. 好似我岩岩咁講,心理作用;
    2. 跑姿問題,薄o既鞋要求你翻步快少少,唔能夠好似著厚鞋咁樣可以俾你成隻腳「坐」落個地下半秒先再提起,俾著我咁跑都會有反應;

當然唔係逼你著薄鞋,不過除左跑track之外,你可以用對idaten走下6-7km tempo黎感覺下你快跑之下對腳感覺如何…

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

maria師姐,

好似其他師兄所講到,基本上以你o既體重黎講,spacer應該無問題,佢o向速度同保護都有適當o既平衡…

而你adizero mana應該都okay,不過adidas o既鞋底相對地硬,可能你要跑多幾轉run-in左對鞋先會好d…

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

米拿兄:
    想問下idaten Vs spacer,那一對保護好一點?
    thx

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2008-12-31 10:56 發表 小弟上次的反應是膝蓋位,腳跟位&腳板位都有痛,咁小弟明早再試試用 IDATEN 走走短課。

其實不如試下,
    唔好日日著同一對鞋,
    或者間唔中"唔著",
    可能會增強腳底適應性!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我近期比賽都著Wave Spacer~10k,28k,石崗30k都冇問題~~其實Spacer係馬拉松鞋黎架
    我就116.5lb
    不過我諗著慣厚低鞋著返Spacer~IDATEN呢d咁薄既鞋係要習憤既~~步姿都唔同啦
    我平時練習除Spacer~~有4對鞋換黎換去~~rider我都有著~~不過有時著反而有少少腳痛
    反而IDATEN~Spacer仲冇事~

升級   100%

該用戶從未簽到