香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

CU兄一定是摧眠大師,小弟而家覺得輕飄飄咁,成個人係天空中漂浮,飄吓飄下就飄到太空啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄,你眼瞓未呀??

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 亞平 於 2009-1-3 21:17 發表

CU兄一定是摧眠大師,小弟而家覺得輕飄飄咁,成個人係天空中漂浮,飄吓飄下就飄到太空啦...

咪幾好囉! 保持呢個狀態, 飄飄然跑完條半馬 ,明日跑出好成績!

升級   0%

該用戶從未簽到

03JAN 屯門新圍 4 X 6 呎擂台

明天就是美津濃賽事,今天卻先要接受另一個挑戰 - 失眠夜。自問自己沒多大把握打贏此仗,往年的戰績是屢戰屢敗。為了避免今次全軍覆沒,首次改用全新戰術。

下午在家中收拾行裝,調較好鬧鐘後,準5時正爬上4呎x 6呎戰場,心想先睡他幾小時都好,就算今脕萬一睡不著也不用太擔心,說不定或許一睡就睡到明早5時,那就更好。但人算不如天算,剛要睡著的時候,窗外就傳來震耳嘈雜聲。原來樓下球場正進行燒烤脕會,有歌手唱歌助興,起身關了窗還是難掩要命的轟炸聲。首役宣佈於6時30分戰敗。

最後的希望放在今脕主戰場。脕餐後11時再次出征 ! 祝我好運 !

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄,你依家好眼瞓,好想瞓,快D瞓啦。
    聽朝五點先好起身,之後再 morning call 細明哥、Ken 兄。
    美津濃賽事奮斗到底,成功 PB!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-3 22:11 發表
    03JAN 屯門新圍 4 X 6 呎擂台

明天就是美津濃賽事,今天卻先要接受另一個挑戰 - 失眠夜。自問自己沒多大把握打贏此仗,往年的戰績是屢戰屢敗。為了避免今次全軍覆沒,首次改用全新戰術。

下午在家中收拾行裝, ...

祝平兄今晚發個好夢,最緊要聽日起到身!

升級   0%

難過

美記半馬跑成點呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

4JAN 08:00 美津濃半馬

幸好昨夜順利與周公相聚了4個多小時,這要歸功於Kenneth & 細明哥的雙重喚醒服務。現在至發現多年賽前失眠源自不知醒的擔憂。坐上細明兄烈火戰車,隨車同往還有 Hoihoi、,Kenneth 和 Iris。大合照後一行人浩浩蕩蕩地來到起點,前前後後都見到很多綠衣人身影,此時起點已聚集了很多人,無法找到位處較前的KENNETH,只好站於稍後位置,連同細明兄,HoiHoi及安安大師一齊起步,用了40多秒至通過起步點。

前面10公里,身體還處於熱身階段,大部份時間都同 SCHNIX師姐一齊,後10公里則追著蔡兄來跑至終點。在第一個折回點(B) ,開始與跑得較快的長跑網友迎面而過,此起彼落的加油聲不斷響起,每聲鼓勵都為我注入新的動力。謝謝你們,我的戰友!

在新娘潭路準備上水霸前的斜路,幸運遇到7兄,帶著我沖了一段又一段的斜坡,並一路教我如何調整呼吸,應怎樣放鬆及改變跑步方式,好讓已疲憊肌肉得到短暫的休息。我要感謝你的不止是你的鼓勵與教導,最重要的是和你沖了幾段斜坡後,把我的速度全都帶了出來。讓我可以在最後數公里仍可保持相當速度,更可以在回程的水霸上,一個一個地超越其他人,而且還有剩餘能力在最後200米發狂沖線。

完成時間 : 1:54:XX (個人計時),由於只顧拚命沖線,沒有看大會時間。

第一次參加美津濃賽事,沒有相同的往績可供比較,理所當然成為個人最佳時間(PB)。由於從未跑過此賽遁,分配體力方面就比較謹慎及保守,再加上大腿肌肉有些許抽筋跡象,因此不敢用盡全力去跑,盼望明年可以做到1:50,今次就滿意收貨了。

要感謝wong sir 的上斜特訓,讓我不再對斜坡產生恐懼,讓我今次可征服一條又一條沒完沒了的奪命斜坡。
    另外謝謝皇上賞賜長跑網Banner,下次屯門區若有大型活動時就可以用了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-4 16:23 發表

幸好昨夜順利與周公相聚了4個多小時,這要歸功於Kenneth & 細明哥的雙重喚醒服務。現在至發現多年賽前失眠源自不知醒的擔憂。坐上細明兄烈火戰車,隨車同往還有 Hoihoi、,Kenneth 和 Iris ...

平師兄,

恭喜你今天pb 成功!
    小弟今天都是第一次參加該比賽!
    我係最後係比人過!唉幾唔開心呀! 可能自己分配體力上有些問題.
    我今日都有問馬王,師兄是那位,可惜你剛走開了.唯有下次再跟師兄打招呼啦!
    Anyway, 師兄,Good Run and Good day!下年再黎過!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-4 16:23 發表

幸好昨夜順利與周公相聚了4個多小時,這要歸功於Kenneth & 細明哥的雙重喚醒服務。現在至發現多年賽前失眠源自不知醒的擔憂。坐上細明兄烈火戰車,隨車同往還有 Hoihoi、,Kenneth 和 Iris ...

反而我昨晚個4小時無咩點訓….

ching 前段留力, 後勁強勁, 一開始落斜見你步幅密, 步距又大, 我點衝都跟唔倒了

升級   0%

難過

恭喜平兄昨晚見到周公, 今日有 戰車直飛賽場, 咁多斜路的半馬pb!

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄, 恭喜你今天 PB 成功!

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄在水壩回程見你過頭時仲係好輕鬆, 大把係手, 可能前段有保留, 下次應該可以再d快.

升級   66.4%

該用戶從未簽到

平師兄的內在潛能真的不能睇少~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-4 16:30 發表

平師兄,

恭喜你今天pb 成功!
    我係最後係比人過!唉幾唔開心呀!" />" />hjgh 可能自己分配體力上有些問題.
    我今日都有問馬王,師兄是那位,可惜你剛走開了.唯有下次再跟師兄打招呼 ...

平兄當時去左換衫?最後影大合照時都唔見左人,影完相法蘭就走左了
    大家去食早餐時,平兄就出現番……你地緣慳一面

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-4 16:30 發表

平師兄,

恭喜你今天pb 成功!
    我係最後係比人過!唉幾唔開心呀!" />" />hjgh 可能自己分配體力上有些問題.
    我今日都有問馬王,師兄是那位,可惜你剛走開了.唯有下次再跟師兄打招呼 ...

今日同法蘭師兄緣慳一面,相當遺憾,希望下次可以見到!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-4 16:37 發表
    恭喜平兄昨晚見到周公, 今日有" />" /> 戰車直飛賽場, 咁多斜路的半馬pb!

可以面見周公,對今次成績幫助好大,謝謝叮叮噹師姐關心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-1-4 16:39 發表
    平兄, 恭喜你今天 PB 成功!

謝謝CU兄,其實因為係首次參賽,故勉強稱做PB啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2009-1-4 16:49 發表
    平兄在水壩回程見你過頭時仲係好輕鬆, 大把係手, 可能前段有保留, 下次應該可以再d快.

同安安大師一齊起步,追你追夠10幾廿k至追到,你都幾厲害架...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 細明哥 於 2009-1-4 17:26 發表
    平師兄的內在潛能真的不能睇少~~

細明哥都唔錯丫,第一次就係自己原定時間內完成,都叫PB架...
    今日唔乖晒你...及你架烈火戰車!