香港長跑網  - 長跑長友

20171104Beer Run2017

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 107 天

[本地活動]Beer Run2017
    日期:2017年11月4日 星期六 下午2點
    地點:啟德郵輪碼頭對出空地
    賽程:1.6公里
    報名費用:$348個人
    官網:http://www.runourcity.org/zh/beerrun.html

Like: 5.0
    Like: 5

升級   62%

慵懶
  • 簽到天數: 63 天

左手搖旗推廣運動, 右手收錢落袋, 現在跑步只是一門生意

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1135 天

多謝分享….飲酒跑步我就唔buy啦

聽落仲有啲危險  詳情 回覆 發表於 2017-8-1 08:32

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 107 天

porpor 發表於 2017-8-1 01:16
    多謝分享….飲酒跑步我就唔buy啦

聽落仲有啲危險

升級   100%

• 簽到天數: 282 天

衞生署對有機構計劃舉辦邊飲酒、邊跑步的活動,並已聯同中大、浸大及香港運動醫學及科學學會去信主辦機構,呼籲不要鼓勵、允許或促使參與者運動時飲酒。

署方提醒,運動時不應飲酒,酒精屬利尿劑,可令腎臟產生更多小便,導致脫水;而酒精令人鬆弛的特性,會影響中樞神經系統,減緩信息處理,影響反應、協調、準確性和平衡,容易出現損傷、意外、中暑等情況。

署方引述世界反禁藥總會指,在某些運動比賽是禁止酒精。

Source: http://news.rthk.hk/rthk/ch/comp ... m?spTabChangeable=0

Like: 5.0
    Like: 5

升級   67.89%

該用戶從未簽到

xx線嘅搞作

請勿使用過激字眼  發表於 2017-8-1 22:14

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1135 天

全城街馬話係第2次主辦…又話參賽者可選擇唔飲…咁就唔符合賽例先飲一罐跑400米ㄨ4次。不如唔好攪啦!

升級   30.6%

該用戶從未簽到

其實唔計飲完酒跑步摔倒嘅危險,短時間飲四罐啤酒已經可以對身體造成傷害。佢個比賽係1600米,每400米 飲一罐。 假設慢慢跑、慢慢飲,我估都會喺60分鐘之內跑完同飲咗四罐啤酒 , 呢個份量已經超出一般人身體負荷! 有興趣可以參考呢篇文:http://www.runnersworld.com/frid ... e-does-to-your-body

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

機構的服務對象是青少年?
    活動目的是推廣是飲酒!

Limited成立於2013年,是一所本地註冊的慈善團體,以青少年為服務對象。通過提供以參與10公里長跑比賽為目標的8星期專業而有系統街跑培訓計劃,從而提升青少年的耐力,毅力及意志,以達至信心、堅毅的建立和體能進步的全面發展。這對於現今需要面對更多挑戰和考驗的青少年尤其重要。

升級   99.8%

開心
  • 簽到天數: 284 天

那個公開比賽不掙錢?

升級   19.8%

該用戶從未簽到

有啲機構主要係平衡開支, 但有啲機構則要以賺大錢為目的 !

升級   100%

• 簽到天數: 282 天

"慎重考慮更改跑步活動形式,跑手於跑步時不會有酒精類飲品提供"

https://www.facebook.com/runourc ... ?type=3&theater

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 33 天

http://www.runourcity.org/zh/beerrun.html
    個報名系統好似死左, 冇酒飲, 又報唔到名

取消了啦,報了名都要退款  發表於 2017-8-15 18:45