香港長跑網  - 長跑長友

有冇師兄試過小米智能手錶?

升級   49.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

想買隻智能手錶跑步, 好似小米比較經濟, 大家比D意見,謝謝
    http://www.mi.com/hk/amazfit-pace/

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

其實呢類智能手錶市場上都有很多,
    價錢相差亦極大,
    華為及唯樂亦出了很多款式,
    功能亦大同小異。
    https://www.google.com.hk/amp/s/ ... digital/y8k25oj.amp

升級   30.6%

該用戶從未簽到

師兄,我用緊。

先講好處:
    1. 價錢夠平,功能係同價運動手錶中最多
    2. 可自己轉換錶面(甚至可以加自己跑步相到錶面)

壞處:
    1. 我嗰隻用咗一個月電池就發生問題(唔夠一日啲電就走晒;上大陸小米forum發現呢個問題都幾普遍),要攞番隻錶返香港小米維修中心,佢地幾日後換個隻新嘅俾我。(我試過另外一隻GPS錶攞返New Balance整,最後成兩個月先攞得返,所以小米呢個速度真係冇得講,不過如個呢個電池問題普遍,中起招都幾冇癮)。
    2. 數據需先上載手機嘅小米Amazfit app (Android同IOS都有) ,然後再上載Strava,但係有時要幾個鐘先完成(如果你用開其他apps,例如Endomondo,就要再喺Strava下載個GPX file先)。

P.S. 小米喺大陸出咗隻青春版賣399人仔,唔知幾時香港有得賣。https://world.tmall.com/item/554000682197.htm?id=554000682197

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1092 天

請問Strava 是否要付年費才可使用??

升級   30.6%

該用戶從未簽到

Strava基本功能版唔使錢。 師兄呢段我之前打錯字,而家改返:"2. 數據需先上載手機嘅小米Amazfit app (Android同IOS都有),然後再上載Strava..."