香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

夜探梅子林 - 09特訓迎渣打 (第三回召集:page#17 post#326)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

長跑網果然好多高手, 昨晚終於親眼見到
全程都只係見到各 ching /ctse 尾燈, suesue, 華華, 圍圍, batbat.....直頭連尾燈都見唔到

尋晚唔記得帶錶, 無得計時間
老實講, 都係第一次全跑上梅子林路咋, 前幾次臨尾都要行, 今次無行, 真係好開心
不過點樣可改善下上斜速度, 一上無耐條氣就喘得好急, 好似就快斷氣拱
另外有時跑跑下橫隔膜會痛, 有時又會小腹痛, 係咩原因?
典樣可以改善到?

期待下次特訓

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 山海赤子 於 2009-1-9 00:23 發表
全程都只係見到各 ching /ctse 尾燈, suesue, 華華, 圍圍, batbat.....直頭連尾燈都見唔到

老實講, 都係第一次全跑上梅子林路咋, 前幾次臨 ...

只要用心去跑……就可以全跑上去啦!
可能跑之前的飲食,可能個人身體問體!
我上去用平路既70%-80%上……再多我念都跑吾完全程!!
加油哦·赤子

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

第一次全跑上梅子林路咋, 前幾次臨尾都要行, 今次無行,  

依d咪就係大家凝聚o既推動力, 加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

老實講, 都係第一次全跑上梅子林路咋, 前幾次臨尾都要行, 今次無行, 真係好開心
    不過點樣可改善下上斜速度, 一上無耐條氣就喘得好急, 好似就快斷氣拱
    另外有時跑跑下橫隔膜會痛, 有時又會小腹痛, 係咩原因?
    典樣可以改善到?

期待下次特訓

改善上斜速度就當然食多 d 梅子啦....
    一開始條氣急... 應該係你跑得太快啦... 我就先減速..仲有氣有力才加速... (我唔喜歡跑步跑到索晒氣咁辛苦.. hoho~ 所以我應該快唔到)
    橫隔膜會痛原因我想都係 warm up 唔夠.. 再加埋跑得太快.. 橫隔膜頂唔住咁呼吸得咁急所以會痛... 小妹處理方法係.. warm up 到差不多果陣就加速跑一陣..等個肺慢慢擴張同埋令橫隔膜都 ready... 同埋 warm up 果陣張條腰向左右坳拉拉橫隔膜都可以...

以上係小妹個人了解...如有錯誤..請提出...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-1-8 22:58 發表

唔係吖~星期六我多數去行山.喂...吖.... 你都報星期三啦~

我收工收得好唔定時..所以可能趕唔到去...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-1-8 18:43 發表
    又有得食好也LU··

仲好講......你地搞到好似去飲甘款.....
    我下個星期,自己叫碗白粥,lee埋一邊食算啦~~
    再係甘落去,我d跑衣會著唔落啦!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-1-8 22:58 發表

唔係吖~星期六我多數去行山.喂...吖.... 你都報星期三啦~

cc:
    原來ctse你都鐘意行山....
    ssp個邊ching joejoe在初三28/1/2009搞行山呀....
    來唔來反???

升級   100%

該用戶從未簽到

赤赤ctse你謙虛唧.....
    我留意到你跑時全程都無咩氣喘,跑得好穩定呀~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

赤子ctse:
    好高興認識妳呀,又多一個同區街坊跑手,以後又可能大把機會見到面。
    關於妳上斜速度同唔夠氣既問題其實好簡單.....主要係心肺功能唔夠。
    至於橫隔膜、小腹痛,好可能係呼吸方法唔啱引致。
    妳以上兩個問題除咗可以參考其他ching ctse既經驗之外,如果有時間既話不妨考慮參加以下類似既訓練班,聽參加過既人講真係好有用:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3095&extra=page%3D1
    我估呢度都有好多ctse參加,下星期三都會跑梅子林到時見啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-9 01:58 發表

改善上斜速度就當然食多 d 梅子啦.... " />" />
    一開始條氣急... 應該係你跑得太快啦... 我就先減速..仲有氣有力才加速... (我唔喜歡跑步跑到索晒氣咁辛苦.. hoho~ 所以我應該快唔到)
    橫隔膜會痛原因我想都係 ...

ee:
    係咪真架....橫隔膜都可以好似拉筋咁拉法?我都唔知信唔信妳好wor~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-9 10:02 發表

ee:
    係咪真架....橫隔膜都可以好似拉筋咁拉法?我都唔知信唔信妳好wor~

呢個係我初學跑果陣(都幾年前 lor~)個同事教我要拉埋...
    信不信由你 lor~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-9 10:14 發表

呢個係我初學跑果陣(都幾年前 lor~)個同事教我要拉埋...
    信不信由你 lor~ hgjD088" />" />hj

ee:
    比少少唔關跑步既意見妳啦.....
    同事講既野妳都信十足.....好危險架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-9 10:21 發表

ee:
    比少少唔關跑步既意見妳啦.....
    同事講既野妳都信十足.....好危險架!

多謝忠告.... 小妹既世界好單純 ga~ 有人要害我都無法子..唯有認命吧啦...

(不過同事講既方法..小妹試過... 既然拉一拉埋對身體無害..我都無咩所謂 lor~ 你都知小妹跑得唔快...甚少橫隔膜痛)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-9 10:28 發表

多謝忠告....hgjD115" />" />hj 小妹既世界好單純 ga~ 有人要害我都無法子..唯有認命吧啦...

(不過同事講既方法..小妹試過... 既然拉一拉埋對身體無害..我都無咩所謂 lor~ 你都知小妹跑得唔快...甚少橫隔膜痛)

又啱wor...咁不如下星期教下我點拉法,可能有意想不到既效果。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-9 10:14 發表

信不信由你 lor~ hgjD088" />" />hj

我都係第一次聽到拉厘個位...

升級   0%

該用戶從未簽到

第二回召集 (2009.1.13 星期二)

集合地點:沙田運動場

出發時間:兩粒梅子組 - 19:30;一粒梅子組 - 20:00
    路線     :沙田運動場 ---> 城門河雙橋 --->梅子林閘口 ---> 明星海鮮舫 --->沙田運動場
    路線圖  :
    http://www.mapmyrun.com/route/hk/shatin/250858259106
    全程     :兩粒梅子 - 約16K;一粒梅子 - 約12K (梅子林路一段約為1.9K)

記錄時間:上斜-7'53  全程12K-51'38 (記錄保持者-sleung2002hk)

報名:跑手可於此貼留言或直接到沙田運動場集合出發,長跑網綠衣為記(如有的話)。

第二回特訓安排:
    大家先於運動場集合,然後一齊慢跑到梅子林路口,等齊人再一齊衝上梅子林,到達閘口後再慢jog回到梅子林路口,等齊所有跑手後或再作小休後(兩粒梅子組會再衝下梅子林多一次),然後一齊自由跑回沙田運動場。
    Cool Down + 沖身換衫後於21:45前完成訓練後往宵夜。

第二回參與跑手名單:
    兩粒梅子組 - 1) 大圍新跑手 (組長)      一粒梅子組 - 1)  witchycatcat (組長)

2) shogikin                                 2)  小華是也!
                    3) 山海赤子                                  3)  Tarry
                    4) wongc                                    4)  hhkbonnie
                    5) running-sue                             5)  kandis
                    6) slowrunner                              6)  CCC (wongc朋友)
                    7) batigoal                                  7)  cc
                    8) 前進                                        8)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

有無人識分身術呀

皇上在晒草吹雞
    好似又是14/1

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-1-9 11:44 發表
    有無人識分身術呀

皇上在晒草吹雞
    好似又是14/1

Kin in Running

堅堅:茜草閣下主場wor,而且皇上吹雞你唔使諗啦。