香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

橫隔膜問題?!

升級   3.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

我以前岩岩開始跑步果陣都不時橫隔膜痛...
    我學校教練話練得多就唔會痛..
    而我早一段時間的確有keep住練習所以都好少再痛番...
    但最近4次比賽就有3次痛, 其實有咩練習或者有咩方法可以減少痛ge機會?
    P.S.報左渣打半馬所以急需改善情況
    +1 0
    上一篇︰荃灣新人報到=]下一篇︰求救。Forerunner 405 心跳帶

升級   0%

該用戶從未簽到

請問 c-hing 喺跑步前一兩個鐘頭內係咪食得太飽呢??
    有聽講食得太飽都會引至橫隔膜痛...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我試過痛的時候即深呼吸 可舒緩一些痛楚~
    但長遠來講都係要跑得多...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

初初練習時常常會痛, 會收慢速度, 舒緩一下.  現在已經唔係成日都會痛.
    但有時在賽事期間都會有咁o既情況, 處理方法與ChARsoN ching一樣, 深深呼吸幾o下, 就會冇事.
    練習多d, 等身體適應到, 情況應該會有所改善.

升級   20.35%

該用戶從未簽到

個人認為是跑前飲吃上的問提吧!

升級   41.58%

該用戶從未簽到

橫隔膜痛
    如果唔計黎跑前既飲食問題
    應該就係你身體未適應咁強烈既運動
    因此橫隔膜痛
    不過練得多就唔會痛

但有時聽d教練話練到橫隔膜痛咁先叫練到野@@"

升級   59.4%

該用戶從未簽到

我覺得係好似run_money22所講,
    應該就係你身體未適應咁強烈既運動,
    所以應該係未熱身或者熱身唔夠

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   8%

該用戶從未簽到

Correct me if I am wrong.

From my understanding, it's a blood circulation problem.  In heavy exercise without proper/ sufficient warm-up, the blood goes to four limbs rapidly, internal organs detects the abnormal decrease of blood and issues a warning signal, then you feel the diaphragm pain.

The only solution is to slow down for a while and let the blood flow resume normal. To prevent the problem, make sure you have enough warm-up exercise or increase the intensity of your exercise slowly.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

熱身不足, 起步太快, 體能不佳......
    放慢少少步速, 用手按著痛點, 深呼吸, 跑跑下就冇事. (高人指點小妹)

升級   3.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

我上一次跑學界5000果陣, 試過深呼吸睇下有冇好d, 結果係即刻劇痛, 所以唔敢再試...
    至於飲食方面, 因為我以前培養ge習慣係跑步前唔會食野, 早餐都特登早d起身食, 應該唔太關事?
    熱身方面其實係指拉筋定係跑圈熱身果種?
    因為最近比賽的確唔夠時間俾我跑圈, 只能夠跑大約一圈要就拉筋上線-.-
    多謝大家ge解答=]

升級   45.6%

該用戶從未簽到

You can try to reduce the speed when the problem occur. It work for me.