香港長跑網  - 長跑長友

2018.09.16 悉尼馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

2017 年剛過去既悉尼馬拉松, 已經可以報2018 年既比賽

早決定早買機票酒店會方便D , 比賽以市區為中心, 交通配套方便, 天氣清涼, 賽道亦算平坦(少少上落斜), 係一個做時間既好地方, 可以推介一跑既金LABEL 比賽, 但由於柏林馬改早左一個禮拜, 所以要諗清楚.

官方連結
    https://www.sydneyrunningfestival.com.au

P.S 同柏林同一日

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0.01%

奮鬥
  • 簽到天數: 2078 天

[LV.Master]伴壇終老

多謝分享資訊

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1135 天

多謝分享

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

thx!...好有興趣!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

報了....之前未去過澳洲

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我跑過兩年的悉尼馬,相隔七年。兩次的賽道都唔同,但終點都係Opera House。現在悉尼市中心,大興土木,交通和賽路,頗混亂。悉尼市中心,建設緊輕鐵系統,和改善市中心的單車徑。賽路上,因工程的關係,會有多種唔同路面的情況,跑時要留意,唔好仆親。跑左兩次悉尼馬,因悉尼港是沿海邊的headland發展而成,賽路會上上落落。離開市中心的賽路,會好點。但都係暗上暗落,唔會全平。平坦的賽路係有,但唔長。

如跑悉尼馬,必要操多點上落山坡的技巧,會比較有利。悉尼馬,無乜氣氛,自己同自已跑。參賽者唔多,起步係悉尼橋底,頭兩公里係上斜。人會散開,離開悉尼橋之後,就入公園。沿途,你有你跑,市民唔多見,係終點前一公里,才有打氣的市民。

跑悉尼馬,有跑開全馬的就唔好唸PB,因上上落落,體力消耗大。但對於初心向者,如祇玩過幾個全馬的,做到PB就有可能。去悉尼,心態要把跑馬當配菜,主力係旅遊,飲飲食食,會比較上好。唔太多期望,就無失望。大會安排,好,順,效率高。沿途補給充足,有powergel供應,唔洗自己帶。去跑,就咁兩隻手空空去,就得。比賽當日,有號碼牌,就可全日免費乘公共交通。這個安排貼心,香港渣馬應考慮這個建議。大會唔建議,跑者穿膠袋,兩衣,係起步點黎作為防寒的用途。大會,要求跑者穿舊衣來防寒,係起步時,就捐出黎。這個咁環保的安排,香港渣馬應該考慮。

悉尼,最出名,最多人參加和最有氣氛的,係City to Surf長跑,不是悉尼馬。由起步到終點,全是跑者和市民。悉尼馬,一般市民的成績不高,我跑得咁慢,係我的age group,已經係top 25。這個馬,無乜壓力,都係個句,"享受過程,開心完成。"

Like: 5.0