香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

理大證仿赤足鞋可增足部肌肉 改善跑姿同時減受傷

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

http://news.now.com/home/life/player?newsId=194913

早2天聽過張博士講座,才明白這文章的內容,單單看文字不是咁易明白哦。
    +1 0
    上一篇︰2017年10月17日簽到記錄貼下一篇︰Asics 快跑鞋

升級   7.9%

該用戶從未簽到

推薦

再講多幾句,有關足部觸地的自然reflex。

我認為,有避震的鞋點解會引起創傷,可能是由於避震的不穩定性,身體骨架的不平衡和用錯力去跑之外(如用腳力去跑步)。還有一點,可能係,有避震的鞋,把觸地一刻的感覺,muted左和延遲左。使到人不能自然咁立刻作出減震和隨後的跑步動作有關。

當人還是BB的時候,腳部對於touch的感覺好強烈。當用手輕輕去掃BB的腳底時,BB全身就會對touch作出即時反應。唔止單單係縮腳,而是全身會扭動。這種天然與生俱來的反應,當人穿了鞋之後,就慢慢消失了。BB一出世,就會跑。所謂:"Born to Run"。媽媽唔洗教BB怎樣去跑,祇要BB一隻腳接觸到地面,BB就會一步一步咁,全靠與生俱來的reflex,去帶動身體。

如果睇過初生BB,腳底外側被手輕輕咁掃一下,BB就會腳弓用力,收緊,腳趾會出力spread out,"亞基里筋"會收縮,拉緊,腰部會強烈扭動,兩隻手亦會出現擺動。這些一連串,和即時的動作,就係人類"Born to Run"的reflex。但穿著有避震的鞋,腳底的觸地感覺就會少左9成,而且感覺會延遲左0.00幾秒。咁樣,即係當腳接觸地面,人,唔可以即時作出避震反應,全身就會係0.00幾秒內,毫無反應動作。咁樣,我相信會增加受傷的風險。

點解,係東非,落後的村落,多生產出色的馬拉松跑手,隨左DNA和環境,心態因素之外。這些非洲跑手,從小就保存左BB的腳外側接受刺激的reflex。這個reflex,是不能後天教,如果無左就永遠消失。當然,好似我常進行赤足跑,可以慢慢教個腦去回憶和從新建立這個天然的reflex,但始終反應沒有天然保存落黎,咁完美。如反應遲0.00幾秒,咁整個跑步動作就會唔流暢和效率變得低落。當赤足跑時,就算我點樣去留意觸地的一刻,去"relearn"個反應,但都整體的動作都係唔會流暢。因為,我係用腦去留意觸地的一刻,和,用腦去控制其餘的跑步動作。而不是,再好像BB咁,唔洗經大腦,係純天然的反應。

BB天然的腳底外側的touch reflex,這個理工大學的發現,似乎無深入研究過。如果對腳底觸地的天然reflex無研究過,咁,整個關於赤足跑的情況,就無可能有一個正確的認知。做大學研究,唔可以咁片面去研究赤足跑。"Born to Run"係一個主要的關鍵,missing link。如祇是叫跑手係treadmill上,去量度撞擊,速度,動作,重量,心跳,等等,等於是盲公摸象。

我跑左咁多年赤足跑,深深感受,消失了的腳底天然reflex,係幾咁痛苦。跑步動作,原本係effortless,非常流暢如跳舞般美麗的體態,已經一去不復返。

唔好以為,能跑出2小時馬拉松的最認識跑步,這是錯覺。最能認識跑步的,是初生BB。你同我做BB的時候,係媽媽懷內,從未踏出過一步,已經是跑步能手。可惜,因從天的關鍵,這個跑步apps,program,係腦內變得破碎,而且被完全delete *.*。有了正確的天然反應,就算BB無肌力無強勁心肺,無上過乜師傅,物Galaxy,乜物長跑會的馬拉松跑步堂,以BB的比例計,已經快過一般成年的資深跑手。

Summary, 總結:赤足跑的道理,在於restore,relearn,我們做BB時腳底reflex不經大腦的跑步動作。

ching 你穿的是V牌赤足鞋?  詳情 回覆 發表於 2017-10-20 12:17

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

講座中說落腳撞擊力大小與受傷無直接關係,而是撞擊力增加的速度越快就越易傷。實驗安排跑手看着自己的撞擊壓力圖來跑,自行改變跑姿成減慢撞擊率的跑法,避免受傷效果顯著。

登錄/註冊後可看大圖

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1135 天

多謝分享

升級   0.01%

奮鬥
  • 簽到天數: 2078 天

[LV.Master]伴壇終老

多謝分享資訊

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我穿左赤足鞋都有四,五年的時間,都係同跑鞋間住用。穿跑鞋黎比賽,平時練習,跑GYM就一定用赤足鞋,跑街間唔中都用。我用了這麼多年,唔發現赤足鞋可以減少傷患,亦唔覺穿跑鞋會有更多傷患。不過咁講,我一向傷患唔多,以我跑齡黎計,我的傷患係屬於好小或唔多有的程度。

我穿赤足鞋黎練習,穿跑鞋黎比賽,唔覺對完成全馬的時間,有乜快到或慢左。但有一樣野好覺,就係腳的自然避震好左好多,和彈跳力明顯好左。穿番跑鞋黎比賽或練習,跑步效率明顯高左。即係,心跳低,速度無變。用赤足鞋,有另一個好處,就係唔洗每幾個月就要買對新鞋。因為,赤足鞋,磨損超低,我最近這對,穿了兩年多,個底都唔見有乜磨損。如果係一般跑鞋,跑幾個月,就要換一對,而且個避震會氧化變硬,唔用得。

至於跑步姿勢,穿赤足鞋和跑鞋,可能係有分別,但唔係好覺。我覺得著跑鞋會比較心理壓力少點,因無力時可以腳爭落地,如赤足鞋就一定唔得。

至於肌肉的影響,我感覺穿赤足鞋足弓強左好多,穿跑鞋可支撐腳弓,所以腳弓會變懶,個腦唔識叫腳弓用力,落地時。我初時以為,穿赤足鞋會增加"亞基里肌"的受傷和loading,但發現無這回事。奇怪。我跑左咁多年赤足鞋,跑完完全唔覺"亞基里肌"會痛,會累。這是一個迷,我解釋唔到。因從物理生物學上,應該會傷和累,穿沒有避震的鞋。

跑步效率高左。心跳低左。用赤足鞋,腳底外側能快速感覺接觸地面一刻,做收緊腳弓和腳趾動作去預備避震。從而,引發Glute Muscles去保持骨盤平衡,穩定上身,後腿肌撞落地面時的loading and unloading,提供向身體向上的動力,引發(trigger)胸側橫肌去提供向前動力,去帶動和完成整個跑步,動作變得流暢。

穿赤足鞋,個腦就會(再)學懂去用平時穿跑鞋,唔需要用到的小肌肉。例如,穿跑腳,腳弓被鞋支撐著,咁個腳就唔會懂得去收緊腳弓去預備避震,久而久之,個腦就唔識得去收緊腳弓。又例如,穿赤足鞋,落地的一刻個腦會自動叫腳趾會pread out,去增大接觸面積,去減震和保持上身平衡。但穿跑鞋,個腦唔會見腳趾spread out,可能因為鞋內空間唔容許和無需spread out腳趾去避震。又例如,穿赤足鞋,當腳外側接觸地面,就會trigger人類一出世就會自然作出一連串反應動作,去避震。但穿跑鞋,腳外側接觸地面的一刻,感覺不會強烈,因此,個腦就不能作出自然與生俱來的避震反應動作。

我睇過BB跑步的慢動作,和剛出世BB的腳外側反應測試的片,全是因為腳外側受到刺激,BB就會自然作出全身避震的動作。好神奇。

我穿左赤足鞋咁多年,都restore左好大程度這種自然與生俱來的避震和跑步反應。即係,對腳外側一感受到地面撞擊的壓力,跑步動作就會自然作出反應。好神奇。亦可能因為咁,我跑步心跳比較上低。

升級   41%

該用戶從未簽到

brompton 發表於 2017-10-20 10:32
    再講多幾句,有關足部觸地的自然reflex。

我認為,有避震的鞋點解會引起創傷,可能是由於避震的不穩定性, ...

ching 你穿的是V牌赤足鞋?

係。但赤足鞋,和赤足跑,係有唔同。我試過。赤足跑,可以感覺地面的溫度,軟硬度,地面的地質。腳底外側,對撞落地面的一刻,感覺好像給針"拮",自然反應非常好。但穿左赤足鞋,覺得無左一半感覺。再感覺唔到地面的  詳情 回覆 發表於 2017-10-20 19:04

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Nelson2036 發表於 2017-10-20 12:17
    ching 你穿的是V牌赤足鞋?

係。但赤足鞋,和赤足跑,係有唔同。我試過。赤足跑,可以感覺地面的溫度,軟硬度,地面的地質。腳底外側,對撞落地面的一刻,感覺好像給針"拮",自然反應非常好。但穿左赤足鞋,覺得無左一半感覺。再感覺唔到地面的溫度,軟硬度和地質。但如果穿跑鞋,就乜都感覺唔到,99%地面的feed back無曬,好像腳踏落沙發咁,祇感覺軟淋淋,完全唔好跑。

無左地面黎的feed back,即係跑步全個動作,和地面的feed back完全分離。你有你跑,地面有地面的情況。Timing完全錯曬,而且錯得好離譜。例如,原本應該係spread out腳趾,但跑者因感覺唔到腳已撞落地面,完全唔做避震動作。當腳撞完地面,預備進入stand時,跑者才感覺隻腳撞落地面,做避震動作。跑者的動作,和實際的情況,完全唔配合。如慢鏡睇,會好搞笑。。

腳底外側,距離地面,越少;腳底和地面阻隔越少,跑步的動作就能越貼近地面情況。即係,跑步動作,sync到,地面情況。跑步動作,越能sync到地面情況,跑步的動作就會越流暢,效率越高,心跳越低,因timing錯而引起的受傷機會會減少。

如果,單單講跑步係一種享受,(唔計參加比賽),赤足跑係最開心,其次係穿赤足鞋。最唔好跑,就係穿跑鞋。穿跑鞋跑,唔開心。係無feed back的情況下,做運動,有乜咁好玩?整個跑步動作,都要由個腦去引發和控制,咁,有乜咁好玩?個腦話,落腳咪落腳鑼;個腦話,提腿咪提腿鑼;個腦話,腳弓用力咪腳弓用力鑼。咁,全部由個腦主動去控制,才可以完全一個跑步運作,個腦好累嫁嘛,又唔好玩。

但赤足跑和穿赤足鞋,就唔同曬玩法。跑緊步時個腦,可以放低,休息,又或者,唸下跑完步去邊樹食飯。整個跑步動作,就由腳底去感覺地面去trigger,完全唔經大腦,自然reflex。即係,當個腦initiate一隻腳開始起步之後,所有跑步動作,就自動導航。好似渣Tesla(電動車)咁,係個車內iPad度輸入目的地,按Start,Tesla就自動駕駛,轉線/轉灣/車速/前車距離/超車,唔洗你用腦,你話幾過引。

理工大學的研究報告,就係missed左這個咁重要的point。使人有錯覺,以為赤足跑係去減少受傷,鍛鍊肌肉,等等,咁低層次。而乏略左,赤足跑係要黎relearn and restore,天生就會跑的BB本能!這,才是赤足跑的真正意義。