香港長跑網  - 長跑長友

查看: 301|回復: 7

跑海外馬要注意既事

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

如果跑海外初馬,尤其係日本馬,一定要準時寄行李同上線,日本馬唔一定所有比賽起終同一點,所以係會好似香港渣馬咁,放行李上車車去終點,所以一遲就要揹住行李跑,而上線時間大部份日本馬都好嚴,九點開跑既比賽,大部份八點四前(有d 八點半)一定要入自己既起跑區,每個起跑區都有人守住入口,遲到而嚴格果d 會即要求你去最後既起跑區起跑(那霸,大阪,東京等三萬人報名既比賽,最後既起跑區由鳴槍去到上線位,可能要成九個字,而關門係睇鳴槍時間,所以那霸馬話有六個鐘頭三個字,最後可能實際得五個半鐘跑,而大賽好多時有十幾個關門位,追中間既關門都追到氣咳),所以大家一定要預番足夠時去會場寄行李同去洗手間,有d 寄行李區同上線區係天南地北咁遠,寄完行李返去起點都可能要成十分鐘,預鬆少少時間會好d,而好多時係起跑區等超過半個鐘先開跑,所以要因應天氣情況保暖,而亦唔好飲過多既水,因為有d 起跑區入左去,但因為去洗手間出番去,再要返入去,佢地工作人員有可能唔俾,一定要你去最後起跑區。。
    而頭果十幾k 既洗手間有時要排好耐,試過金沢中段去洗手間排左十五分鐘隊,排洗手間亦係會大量流失時間既原因(雖然都有唔少日本人會走去草叢解決,但非必要都唔好失禮人)

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

該用戶從未簽到

樓主講既,堅係真,唔好忽視。
    有好多日本馬寄物地方同起跑區一東一西,遲左上線就要到隊尾起跑,絕不留情(小弟見唔少)。
    隊尾到起點,因為起步時人多塞車,真係花你大半個鐘先過到地毯,即係變相比賽時限少左。
    呢樣野那霸馬勁出名,去片: https://www.youtube.com/watch?v=ykccZM_OTbA

樓主篇野要置頂。

Like: 5.0
    高亮 置頂  發表於 2017-10-25 11:12

升級   0%

奮鬥
    昨天 20:48
  • 簽到天數: 1292 天

謝謝温馨提示!

升級   0%

奮鬥
    半小時前
  • 簽到天數: 1494 天

謝謝你的分享和介紹