香港長跑網  - 長跑長友

後腿痛一問

升級   27.33%

開心
  • 簽到天數: 81 天

情況係咁既,我呢排發現跑跑下到6-7K左右開始右邊大腿後面感覺怪怪的,又未去到痛,但係條筋越跑越實,跑一步'銀'一下,扯住唔多舒服,長課中尾段更明顯,即刻灰左。想問一下呢D叫傷定咩,休左成個星期,尋晚跑課tempo,去到7K又黎料,又抽抽下,頂下赤下,都唔知點攪.......灰!有無高人指點下?!
    感激萬分

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

要多些資料才易d了解情況,例如跑齡,跑速等

升級   27.33%

開心

38歲,跑左1年左右,正式一星期三課由2017年3月-4月左右開始,由開始6:50/km 現在5:00/km ,平均一星期兩課7-11K左右,依家練習半馬中,一星期一課長,17/18k,一向有打全場籃球比賽,但近月開始停打波了,一直一星期2-3日舉鐵以輕多下數為主。今朝都係咁E跑左6K,唔敢跑太長同快........

其實諗返是在港島10K賽爆到盡去,到尾兩K有呢種感覺,跟住聯合國10K去到5-6K到又黎,頂到尾........
    都唔知點攪.......... 希望各位經驗高手幫我分析下
    小弟有偏平足,平時有著鞋墊,跑步著有腳弓SUPPORT的跑鞋

十萬感激!!!!!

升級   27.33%

開心

Btw, 平時行路又無咩野,只有小小小小小赤,好耐先有一次維持好短時期,仲要係唔多覺果種

升級   100%

開心

冬至好日子,我唔識都估下個情況。

估計情況:肌肉開始吃不消時,就會有訊息給身體。幸好你及時接收到訊息及一向對肌肉有鍛煉,不然就很易受傷了。

估計原因:用錯力,跑時由小腿做主要發力

改善方法:初步改為以patpat和大腿發力。慢慢再改為由核心core 帶動 扭腰 帶動 轉髖帶動 patpat大腿 帶動 膝頭小腿 帶動 腳。

或者:最常見的問題,除了發錯力,就是落腳有問題,如果是這個要改跑姿 就更難形容及花時間改。                                                                                                                  

升級   27.33%

開心

咁既, 我本身開始跑時用腳肘落地嫁,不過練練下就改左全掌落地,反而我就係呢兩個月開始主要PATPAT同後腿發力,唔知係唔係本身呢兩PART肌肉弱既關係.

升級   100%

開心

是呀,是很多少用的肌肉弱,一受力就投訴。
    改用patpat和大腿發力,起碼這裡的肌肉大舊,易練不易傷。
    改落掌方法就很多無受開力的細肌肉要受力,就唯有慢慢練,急不來。

不過,跑步肌肉受力就肯定好過膝頭受力,膝頭一傷就唔知幾時好。

Kin in Running

升級   27.33%

開心

今晚跑長課,希望無事... 感謝你的意見!