香港長跑網  - 長跑長友

時速六公里

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我今年報左渣打十公里
目標係一小時十五分內完成,所需的平均時速為七點五公里。
以我目前每小時六公里計(跑步機時間),有何方法可以達標?

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 你有無試過出街試下跑10k 既時間呢? 我上年渣打10k都係跑步機練, 我都計過要1:30 分鐘先完成到10k, 但最後都跑到1:14:xx, 跑街既感覺同跑步機好唔同, 因為係自己控制自己既步速而唔係由部機控制, 又或者好似好多ching/ctse 所講比賽時係會快過自己練.

所以以我既建議都係出街試一試會準D

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-1-5 12:38 發表
我今年報左渣打十公里
目標係一小時十五分內完成,所需的平均時速為七點五公里。
以我目前每小時六公里計(跑步機時間),有何方法可以達標?

ctse..你住邊 ga?
如果有興趣又就腳..可以0黎 join 將軍澳網友約跑...
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2616&extra=page%3D1

志在逍遙...
因為約跑在星期六早上跑..大家好多時星期日會有比賽... 所以通常輕輕鬆鬆... 步速唔會好快..大約以 6.5mins/k 領跑...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝ee_tpk ctse 的建議
今次係我第四次跑十公里,點都想跑好啲呢~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-1-5 21:59 發表

你之前係點練 ? 同埋之前既 10k 比賽時間如何??

其實我都無咩 plan 去練習..一味亂跑..所以時間上未有改善...
呢個跑季完0左之後..我會認真的去練習同埋學習...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-1-5 21:59 發表

我建議你試下唔單肯要在跑步機上跑..
有時都要跑下運動場 / 街呀..
始終2種場地的跑步感覺唔同...
想渣打跑好d,或許要作一些斜路課,慢慢習慣跑斜路...
ctse 要加油呀...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我試過出去跑...就感冒,所以等無咁凍先出去跑....
近一兩年join 了physical,跳下funky dance ,主要都係想運動下,至去年在朋友鼓勵下,報了平生等一個十公里。我本身有扁平足,所以跑得耐會痛,但都好似克服到啦。
平時我游水多,但既然報了比賽,所以就要的起心肝加緊練跑

參考之前三次的時間,10k都是1.24左右...係隻龜來ka

ctse 你都要加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-1-6 00:23 發表
我試過出去跑...就感冒,所以等無咁凍先出去跑....
近一兩年join 了physical,跳下funky dance ,主要都係想運動下,至去年在朋友鼓勵下,報了平生等一個十公里。我本身有扁平足,所以跑得耐會痛,但都好似克服到啦 ...

嗯.... 你做足夠熱身才開始跑呢... 而家天氣忽冷忽熱..可以著多件薄衫..熱就除綁在腰....小心身體呢...
我知道有 d 跑鞋係 for 扁平足人士... 如果仲有痛..可以嘗試買對俾扁平足人士用既跑鞋...

想問一問你... 你通常練習里數幾多 ? 一星期跑幾多次 ?
而家臨近渣打...你大概需要一 d 長課練習...... 你暫時有無 plan ?
如果你跑跑步機..有無打算慢慢地去較快個 speed?

跑得唔快唔緊要..最緊要有目標...但都唔好俾自己太多壓力... " />" />

升級   20.75%

該用戶從未簽到

ee_tpk ctse
我一般跑半小時,抖一抖,再跑...
而家開始會跑步+游下水...練下氣,仲會join 埋tko 的ching/ctse 下周六去試下10k (多多關照)

我唔會死谷自己...只係想俾一個task 俾自己,可以好好鍛鍊自己

升級   0%

該用戶從未簽到

逍遙團擬定在 17/1 星期六早上出動,詳情可以睇番九龍區個 post ~ 多謝支持 ~
ctse 平時有沒有同其他人一齊跑 ? 通常一大班人一齊跑可以跑得耐 d 同開心 d ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-1-6 00:54 發表
ee_tpk ctse
我一般跑半小時,抖一抖,再跑...
而家開始會跑步+游下水...練下氣,仲會join 埋tko 的ching/ctse 下周六去試下10k (多多關照)

我唔會死谷自己...只係想俾一個task 俾自己,可以好好鍛鍊自己

未知下星期六大家打算去邊.. 但放心..小妹仲有其他 ching/ctse 都會睇住你..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-1-6 01:01 發表
逍遙團擬定在 17/1 星期六早上出動,詳情可以睇番九龍區個 post ~ 多謝支持 ~
ctse 平時有沒有同其他人一齊跑 ? 通常一大班人一齊跑可以跑得耐 d 同開心 d ~~ " />" />

haha~ 車亞文.. 你做咩唔訓都響度捉人入會(tko 逍遙早餐會)丫??

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀係呀 ~ 未定地點的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 01:03 發表

haha~ 車亞文.. 你做咩唔訓都響度捉人入會(tko 逍遙早餐會)丫?? " />" />

我 ... 對緊 pastpaper 答案 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-1-6 01:05 發表

我 ... 對緊 pastpaper 答案 ... " />" />

真係一個乖學生啦
勤力還勤力..你都要早點休息才有精神明天做 past paper......

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

ee同 chairman拉人入會有兩手啊!
    同區約跑真係好, TKO逍遙團越來越有人氣啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-6 01:07 發表
    同區約跑真係好, TKO逍遙團越來越有人氣啊!" />" />

叮叮噹 ctse..幾時可以俾我地拉埋你入會...
    (不過我地太早同埋對你來講太遠啦...好難拉到你 lu~~~ )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-6 01:07 發表
    同區約跑真係好, TKO逍遙團越來越有人氣啊!" />" />

旺角唔算同區

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 =chairman= 於 2009-1-6 01:08 發表

旺角唔算同區

又係九龍區呀! 長跑網未有再分區.

升級   54.21%

該用戶從未簽到

只要平時有堅持練習既哇,ctse妳訂的目標應該不難實現吧,因為我自己系跑步機都跑過一段時間,時速7km以下我用“行走”都可以達到喔。。
    我建議妳開始5km唔好跑甘快,等節奏順佐,1小時15分系無問題既。(全程跑,唔好行)
    妳又可以去標準400m運動場測試一次自己既成績,先摸下底。