香港長跑網  - 長跑長友

問關於練習落斜...

升級   3.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

因為我本身腳踝一跑落斜就會痛...
    所以我練習一向都避免落斜跑...
    但我發覺上斜唔夠我甩開對手
    請問有咩練習落斜ge方法可以唔洗真係跑落斜都練到?
    加上我又成日覺得跑落斜好傷膝頭=[

升級   53.45%

該用戶從未簽到

我都想知, 點先可以又快又可避免受傷哩

升級   0%

該用戶從未簽到

用後腳跟落地可產生磨擦力,減慢沖力.身體稍微後傾,易於平衡.步幅可稍為加大...

如有錯請指正!

升級   0%

該用戶從未簽到

上斜落斜又唔係日日練, 間中練吓應唔係好傷膝頭哥啫, 重之一有唔舒服就要停.
    當然跑姿都好重要啦!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

上山容易落山難.....
    有上斜訓練就包埋落斜....
    如果唔係長課ge 一部分多數都係慢慢行番落來

升級   0%

該用戶從未簽到

聽長跑班的導師講,
    跑斜路的要訣,上斜時慢,落斜時要快..
    上斜時盡量用少d力呀.....
    落斜就要衝... (不過我暫時都未敢衝得太快...)
    希望幫到你啦...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

落斜係我死穴, 尋日美津濃, 就係果幾段落斜, 俾唔少ching界, 唉.........
    每次跑完大斜, 腳趾公例必玩變面.  有次練跑, 衝得勁得濟, 差d剎唔切險變大長碌.

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-5 23:16 發表
    聽長跑班的導師講,
    跑斜路的要訣,上斜時慢,落斜時要快..
    上斜時盡量用少d力呀.....
    落斜就要衝... (不過我暫時都未敢衝得太快...)
    希望幫到你啦...
    " />" />

我地應該上斜時唔好慢,落斜要快!

升級   0%

該用戶從未簽到

唔洗落斜嘅練落斜方法? 跑慢啲o羅!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-5 23:41 發表
    落斜係我死穴, 尋日美津濃, 就係果幾段落斜, 俾唔少ching界, 唉.........
    每次跑完大斜, 腳趾公例必玩變面.  有次練跑, 衝得勁得濟, 差d剎唔切險變大長碌.

小弟就最喜歡落斜,一來可以休息,二來可以加速追回時間..今次美記都係靠佢食糊

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 running-sue 於 2009-1-5 23:41 發表

係咪隻鞋問題丫~~我都試過著對鞋落山頂到好痛~換左鞋就冇野

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-5 23:56 發表

係咪隻鞋問題丫~~我都試過著對鞋落山頂到好痛~換左鞋就冇野

我唸都係依個問題, 之前見ching向runrunrun ctse提供建議, 話美記Wave-Spacer係唔錯的選擇, 所以我希望我可以響今日買到一對, 以作老渣之用.

升級   3.33%

奮鬥

我學校長跑教練係叫我落斜要身體微前傾同平路保持垂直ga wo-.-
    至於腳跟落地方面, 因為我腳踝傷過, 所以有人suggest我落地唔好用腳跟, 要用腳掌落地...

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 khl0310 於 2009-1-6 18:28 發表
    我學校長跑教練係叫我落斜要身體微前傾同平路保持垂直ga wo-.-
    至於腳跟落地方面, 因為我腳踝傷過, 所以有人suggest我落地唔好用腳跟, 要用腳掌落地...

你教練所講o既應該無錯,如果重心放得太後,你腳跟會幫你減速,而成度力就會一路由腳跟傳上膝頭再去背,都幾傷架

升級   60%

該用戶從未簽到

我落斜時會收細步幅,加密步頻,重心保持輕微向前,再確保後蹬要夠力,FEEL 到個人好「去」,咁樣可以有一定速度,感覺上又冇咁傷。

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我自己會加大擺手動作, 配合雙腳落地節奏, 可以抵消部分腳落地既衝擊力

升級   3.33%

奮鬥

我通常淨係控制呼吸同加大步伐咋-.-

升級   100%

該用戶從未簽到