香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋

運動攝影技術討論

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 20:50 發表

誤會了..我指夾得未必好..是指一樣用到..但可能支鏡用左菲林可發揮得更好..用在數碼機未必發揮得盡...

另外D3用得盡架機就當然好啦...

明白了,謝謝師兄~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 22:07 發表

有晒價錢參考,幾正,thanks Parco兄~
只有D300的價錢,但無D200既?

果兩支舊鏡都用到,我諗我d AF鏡都無問題掛?" />" />

D200 已經係上一代 gala~
d300 正是 D200 既後代...

ching 影慣菲林既話..當然一上就 D700 full frame

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 22:28 發表

ching 影慣菲林既話..當然一上就 D700 full frame " />" />

你...都好毒喎...D3好D呢....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 22:38 發表

你...都好毒喎...D3好D呢....

最毒婦人心....

其實 d700 係小妹既 dream body....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 22:28 發表

ching 影慣菲林既話..當然一上就 D700 full frame " />" />

EE師姐,果然好主意~
D700 = $18,000.00

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 23:04 發表

EE師姐,果然好主意~" />" />
D700 = $18,000.00 " />" />

不過..我都是覺得投資係鏡頭好一點比較重要...
當然..拍攝技巧、構圖都好重要.....
有時...DC仔都可拍得好好嫁....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

毒過西毒歐陽峰,好彩小弟係機盲,全部靠 May May 影呀!
D40
Kit18-55
55-200 VR F 4.5

一個字 “輕”。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-8 10:05 發表

嘩! 18,000! 呢版好毒!
好好彩, 小弟係一個傻瓜.............

機既愛好者!" />" />

小弟打算今年玩三項鐵人,會預d錢買部鐵人車,相機果度可能要就一就價鐵~

升級   26.32%

該用戶從未簽到

ching/ctse

用落450D的鏡頭要乘大1.6
我想知用落D90的鏡頭要唔要乘大呢,如果要要乘大幾多呢?

THX!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emi 於 2009-1-10 01:57 發表
ching/ctse

用落450D的鏡頭要乘大1.6
我想知用落D90的鏡頭要唔要乘大呢,如果要要乘大幾多呢?

THX!

Nikon機種..
D40、D50、D60、D70、D80、D90、D200、D300全部要乘大1.5
基於此 阿戊理論假設用70-200 /F2.8 用落上述機種就變成 105-300/F2.8  咪即是用大約萬二蚊鏡頭價錢 享受緊三萬幾蚊既300/F2.8.

而D700、D3、D3X 全部是FF機種  沒有乘大  
注意:DX鏡是不適合FF機種
基於此...小弟用緊D200 又有17-55/2.8  如要換機 就一定要將 D200+17-55/F2.8換走....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-10 09:51 發表

Nikon機種..
D40、D50、D60、D70、D80、D90、D200、D300全部要乘大1.5
基於此 阿戊理論假設用70-200 /F2.8 用落上述機種就變成 105-300/F2.8  咪即是用大約萬二蚊鏡頭價錢 享受緊三萬幾蚊既300/F2.8.

...

Parco兄,咁萬二蚊既價錢,係咪真係三萬蚊既味道? 咁樣加大倍數既話,相片質素有大影響嗎?

另外,如果小弟買D700既話,咪用唔到17-55mm果支鏡王?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-10 11:04 發表

Parco兄,咁萬二蚊既價錢,係咪真係三萬蚊既味道? 咁樣加大倍數既話,相片質素有大影響嗎?

另外,如果小弟買D700既話,咪用唔到17-55mm果支鏡王?

都話阿戊理論囉...但重點是..都係唔講....
D700不能用17-55  可選用24-70/2.8 萬幾蚊有交易..

升級   26.32%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-10 09:51 發表

Nikon機種..

...

明白了!
多謝ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-10 11:13 發表

都話阿戊理論囉...但重點是..都係唔講....
D700不能用17-55  可選用24-70/2.8 萬幾蚊有交易..

等你番黎講~

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

個個都係 Nikon 友, 但係我係Canon Fans 播

升級   23.75%

無聊

本人愚見如下:

影 sport 既野, 最好用長焦距影人既特寫, 會影到背景唔清,個人就好sharp, 變咗個人會好突出,好正, 不過用到200-300mm 長焦距,就最好set 腳架喇.

升級   23.75%

無聊

Nikon機種..

...

係就係長咗焦距, 但係另一便離講,支鏡又無咁wide (70mm->105).

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-1-12 15:45 發表
    個個都係 Nikon 友, 但係我係Canon Fans 播

唔緊要,大家一樣可以分享心得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-1-12 15:45 發表

我係Canon友