香港長跑網  - 長跑長友

肥佬買跑鞋...分享...及請教 New Balance 意見

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

本人肥佬一名 185-190磅 167cm高
    腳掌不是瘦,算肥,應算是濶一點

先前買了對 New Balance COM570BWS $299
    http://www.nbwebexpress.com.hk/newbalance/product/COM570BWS

登錄/註冊後可看大圖

開頭見輕見平見幾專業所以買

但係後來見原來有分練習鞋,比賽鞋...這對會否不適合日常練習之用
    因為練習的好似應該要多保護的
    幾來有見及此行過 Nike 又係見平 $299
    買多對 Air Alaris

登錄/註冊後可看大圖

http://www.jcpenney.com/jcp/X6.aspx?DeptID=53364&CatID=53364&Grptyp=PRD&ItemId=13e6e01&cmRef=http://hk.search.yahoo.com/search?p=Air+Alaris&fr=FP-tab-web-t&fr2=tab-web&ei=UTF-8&myip=218.102.71.94&tmpl=&meta=rst%3Dhk
    鞋底的air感覺強勁,但後來才得知這版頁,拜讀各位留言,見各位都對這種air不利跑步

後來向mizuno發展
    對於我呢類咁重磅的肥佬來說...好多都會話 creation 比較合適
    但係就比較重
    後來因為遇到 Rider 11 wide
    rider 唔使多講...都幾多不錯的口碑
    所以便買下

登錄/註冊後可看大圖

正式黎講...用佢跑左一次 14km
    就已經見到有明顯蝕了的位

跑左幾對...估唔到...最舒服反而係...無乜人買黎跑的 nike 對我來說最舒服
    主要係鞋底著地時的感覺...好有彈性..軟...
    mizuno rider 就反而無乜感覺...反而係有d硬無乜彈性咁
    至於 new balance 個對又無乜腳痛...用佢跑過幾次 10km 自己計時...最快tim

問題又黎...其實自己...腳外翻...都幾嚴重...好多時平地行行下都 ar柴ar到成個人彈起...
    (真係好多時都ar一兩個月都有一次)...跑步時又反而無ar過...(怪人)
    咁為左一直要跑到全馬的方向...當然唔想傷腳...又睇下資料見到對

登錄/註冊後可看大圖

MIZUNO Wave Alchemy 8 (8KN-86227)
    --- 訓練用跑鞋 / 慢跑鞋 (合扁平足、或中至高度過度腳外翻人仕
    --- 最新 Dynamotion Fit 技術。鞋履口外側呈分割式斷層設計,能減少著地時對鞋面做成壓力,增加貼腳感。
    --- 複合材質雙扇狀波浪板 Double Fan Shape Wave Plate (composit type),為後掌及中掌內側提供全面的支撐和保護,達至高度 motion control 功效。
    --- SmoothRide Engineering系統結合MIZUNO多項最新穩定及緩震設計,有效減低跑 步時所產生的不穩定震盪。
    --- 高反發性 AP 中底。
    --- VS-1 吸震物料,加強後掌著地時的保護。
    --- X10 耐磨外底。
    --- MIZUNO Intercool 透氣系統。
    --- 約 328 克(27cm,單足計)

請問我以呢d咁既又肥又腳外翻
    點選購會好d
    會注重鞋底踏步重量撞擊...定係腳掌控制腳外翻
    有無ching穿過呢對 Wave Alchemy
    希望各位指教指教...或分享一下

近日專登穿多d對 rider練習...唔知係咪真係我太重
    所以跑既時間都無 CHing所講個底好正
    唉...可能我真係要買多對 WAVE CREATION

登錄/註冊後可看大圖

好好保護對腳先
    唔知 WAVE CREATION 有無濶版?

可能我太重...一企係到都壓到一般人地ok的款..都已經扁晒...無晒彈力...哈

仲有就係覺腳掌好倦咁
    跑左2k...膝蓋就無乜事...反而係腳掌好累

大家有無意見提議下

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

該用戶從未簽到

datoe c hing

long time no see ar??

how are u ar??

升級   5.33%

奮鬥

回復 4# 的帖子

處理不完的稿件
    已經積壓到農曆年都沒得休息
    案牘勞形

會這麼淒涼的原因是前排轉系統
    從 PC 跳到 APPLE
    然後在一次的不小心中
    東西就通通不見了
    愈哭無淚

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟都是用 mac

(從未用過PC)

近來有沒有參加賽事??

升級   0%

該用戶從未簽到

"東西就通通不見了"

太不幸的事!!

c hing add oil ar!!!!

升級   5.33%

奮鬥

意外發生的原因是 PC 可以清除舊文件/程式的 Shortcut

沒想到 Finder 的 Search For 的 Past week 紀錄的是真實檔案,不是 Shortcut

所以就清除..............................................................

上萬字的檔案就.................................................................

害我 OOXX 了很久

升級   0%

該用戶從未簽到

oh!!!!!oh!!!!! 

c hing

可不可問問爲什麽pc轉mac ??

升級   5.33%

奮鬥

升級   0%

該用戶從未簽到

thank ar

升級   5.26%

該用戶從未簽到

你到www.runbible.cn去看看置顶贴,就有比较了。

升級   36.65%

無聊

近日專登穿多d對 rider練習...唔知係咪真係我太重
    所以跑既時間都無 CHing所講個底好正
    唉...可能我真係要買多對 WAVE CREATION

登錄/註冊後可看大圖

好好保護對腳先
    唔知 WAVE CREATION 有無濶版?

可能我太重...一企係到都壓到一般人地ok的款..都已經扁晒...無晒彈力...哈

仲有就係覺腳掌好倦咁
    跑左2k...膝蓋就無乜事...反而係腳掌好累

大家有無意見提議下

升級   36.65%

無聊

WAVE CREATION
    跑完熱d焗d重d之外...都無乜唔好...(尤其著慣對Rider淪為日用鞋真係好透氣)
    無計自己太重...不過佢既鞋底真係好合我呢d咁重既人

今日行過d鞋店
    見到 New Balance 話減價
    唔知抵唔抵?合唔合理?..所以返黎向大家請教一下
    1025 $399
    1062 $450
    769 $399
    見呢三對好似有自己碼....唔知算唔算抵
    同埋合唔合我呢類咁重既新手?
      近期 178-180磅左右

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-7-25 21:52 發表
    WAVE CREATION
    跑完熱d焗d重d之外...都無乜唔好...(尤其著慣對Rider淪為日用鞋真係好透氣)
    無計自己太重...不過佢既鞋底真係好合我呢d咁重既人

今日行過d鞋店
    唔知抵唔抵?合唔合理 ...

Ching,你好多跑鞋呀

既然你覺得creation, nike好,就斷續着啦

你話你著rider跑1次14k就開始蝕左??? 咁真係好唔襟著喎

小弟就用New Balance MR749, 跑左3次8km, 都冇乜蝕到喎, 咁計法可能襟着過rider?

升級   36.65%

無聊

因為新手...身痕...唔識咪樣樣試下
    多就唔多...因為唔係對對都跑得...好在平日返工我都可以穿呢d鞋

Rider........主要係自己太重...企係到個踭都到底差唔多無乜承託...淪為日用鞋
    nb570......雪藏多...間中快跑一次3-5km
    nike.........平日操練...3-6km樓下就用佢
    creation...假日預會長跑d既 4km以上 就會用佢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-7-26 00:26 發表
    因為新手...身痕...唔識咪樣樣試下
    多就唔多...因為唔係對對都跑得...好在平日返工我都可以穿呢d鞋

Rider........主要係自己太重...企係到個踭都到底差唔多無乜承託...淪為日用鞋
    nb570......雪藏多...間 ...

你就好啦, 咁多對

我得一對nb749咋, 仲要冇買大半個碼.. 唔知會唔會唔係咁好呢長遠? 跑過幾次對鞋都覺得冇乜野既, 冇蝕

話時話,Ching買鞋咁平既, 對Nike 299都幾抵喎, 係邊度可以買到咁平

同埋,Ching多數跑幾長? 我更加新手啦, 跑齡個幾月.

升級   36.65%

無聊

唔落兩的話...只係平日晚上跑十個圈...4km
    假日就可能長dd
    就昨晚跑跑下落雨迫住5km收工
    仲要係慢慢跑個隻
    因為你自己太重

昨日行過d鞋店
    唔知抵唔抵?合唔合理?..所以返黎向大家請教一下
    1025 $399
    1062 $450
    769 $399
    見呢三對好似有自己碼....唔知算唔算抵
    同埋合唔合我呢類咁重既新手?
    近期 178磅左右

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-7-27 10:03 發表
    唔落兩的話...只係平日晚上跑十個圈...4km
    假日就可能長dd
    就昨晚跑跑下落雨迫住5km收工
    仲要係慢慢跑個隻
    因為你自己太重

昨日行過d鞋店
    唔知抵唔抵?合唔合理?..所以返黎向 ...

想問Ching, 其實 NB咩型號出名好? 小弟係用MR749 不過冇買大半碼 好後悔

升級   36.65%

無聊

登錄/註冊後可看大圖

http://www.nbwebexpress.com.hk/n ... ing/product/MR769SB
    最後入左呢對試下

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

[quote]原帖由 pakcb 於 2009-9-25 21:05 發表

登錄/註冊後可看大圖

http://www.nbwebexpress.com.hk/newbalance/footwear/men/running/product/MR769SB
    最後入左呢對試下 [/qkm/huote]

Max possible spd. by using this shoe is :

12.5 km/h