香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson

大家玩長跑有左幾耐?

升級   33.16%

該用戶從未簽到

我係由今年6月中開始練跑既,
由細到大既我, 對運動都冇乜興趣
p.e.堂既活動時間, 我都只會坐埋一面同d朋友吹下水,
睇下人踢波打籃球咁樣,
中3既時候唔知因乜事會走左去練跑,
練左大概3個月就報左陸運會既1500m比賽,
我隱約記得那時大概可以用時速8k既速度慢跑40mins
果陣, 我帶住興奮既心情去比賽,
心諗, 我練跑都練左3個月喇,
1500m比賽應該都ok la~
點知...因為我平時練跑既速度太慢既關係...
只要跑快少少, 我諗大概係時速10k, 已經好喘氣 (真係唔知點解果陣既自己會唔練速度跑)
之後我見人地行, 我就跟住人地行...
最後跑出黎既成績係點我都唔記得左喇。
自從, 呢次既經驗之後, 我覺得自己對長跑都係冇乜天份ga喇...
最後, 又開始返唔做運動日既生活。
事隔多年, 到左今年既3月左右, 我個fd就問我報唔報nike10k
我話: 好呀
心諗: 反正我e家重左咁多, 練返跑都好丫
到左6月, 我終於的起心肝日日練跑
起初每日只可以跑15分時速8.5k, 後尾就越加越長,
之但係果陣都仲係冇動力...要強迫自己,
帶住好唔願意既心情咁落去跑步,
迫下迫下咁樣, 終於好到11月11日呢日對我黎講好重要既日子
因為辛辛苦苦練左咁耐, (果陣真係好辛苦, 因為日日都唔想落去, 又要迫自己落-_-)
真係好想睇下自己可以跑到幾多分鐘,
最後跑出黎既時間係56分xx,
雖然唔算話好快, 但我自己都覺得ok
跑完nike10k之後, 我既心境出現左變化,
由以前要迫自己落去跑步, 變為e家享受練跑果種感覺~
好想自己越跑越遠, 跑得越黎越快~
以下係我參賽既流程:
nike10k -> 15k挑戰賽 -> 美津濃21k -> 渣打21k
我諗住繼續練落去, 出練報埋渣打全馬

升級   5.79%

該用戶從未簽到

原帖由 blackfty 於 2007-12-30 16:17 發表
我係由今年6月中開始練跑既,
由細到大既我, 對運動都冇乜興趣
p.e.堂既活動時間, 我都只會坐埋一面同d朋友吹下水,
睇下人踢波打籃球咁樣,
中3既時候唔知因乜事會走左去練跑,
練左大概3個月就報左陸運會既1500m比 ...

Keep it up !
Add oil ah !

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Blackfty,

Keep it up!  Just do it!

升級   10%

該用戶從未簽到

各位請多多指教. 本人新丁一名, 自今年9月才正式練跑, 以前只是在gyp 跑步機跑跑, 不過也跑1hr, 感覺很不同. 近這兩個星期開始盡量每天也跑6或8km.  但今天由於天氣冷, 我只跑了4km已放棄了, 寒風吹來人也彊了, 時間也是前所未有之差 (平時成績也不見得好), 慢了2mins, 不知道大家是否也因天氣而受影響? 怎樣可以在嚴寒的天氣下使自己維持平日的水準?

祝大家新年大躍進, 身體健康!!

升級   0%

該用戶從未簽到

我就剛好相反!
    溫度越凍發揮越好。

三年前我就唯一一次能以 sub 4 完成全馬就拜天氣好凍所賜(得9度)。

升級   88.95%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 2008-1-1 20:33 發表
    三年前我就唯一一次能以 sub 4 完成全馬就拜天氣好凍所賜(得9度)。  

我都係喎... 之後次次都係4:00-4:10左右...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 thomasleung 於 2008-1-2 11:02 發表

我都係喎... 之後次次都係4:00-4:10左右...

不過之後我勁跌watt 了!

升級   88.95%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 2008-1-2 22:31 發表

不過之後我勁跌watt 了!  

你有個底, 操番起應該唔係太難...

我每年都係跑完馬拉虫後, 就休息半年, 大吃大喝, 身重上升, 到9月左右先再開始操, 開頭好辛苦, 一次跑得5k, 慢慢跑翻狀態出來... 不過... 都係難復當年勇

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

每年渣打之後,我會像失去目標,尤其是跑完渣打後的第一次練跑,不知為何,有一種好灰的感覺。之後每次練跑,都不會過10k就放棄 可能九月天氣開始無咁熱,由九月開始先有心情操長課。

That's why I race from Jan to Dec and still fond of running and racing.

升級   88.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-1-3 15:31 發表

每年渣打之後,我會像失去目標,尤其是跑完渣打後的第一次練跑,不知為何,有一種好灰的感覺。之後每次練跑,都不會過10k就放棄 可能九月天氣開始無咁熱,由九月開始先有心情操長課。

exactly!!

升級   88.95%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-1-4 10:31 發表

That's why I race from Jan to Dec and still fond of running and racing.

Maybe in this year, I will consider joining more 10K and HM races.  In my past few years, I was interested in only FM only.  But I started to feel interested in shorter races after joining Nike 10K and UNICEF HM in 2007 as shorter races require less committment and are less stressful mentally and physically.

升級   40%

該用戶從未簽到

我跑了四年

我玩長跑有4年啦!不過我都享受參與完成,今年馬拉松終點在灣仔唔知係咪好d呢。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我從升中學二年級暑假開始練跑
    果時我有一位同學跑步好勁
    諗住自己都要有番咁上下先有朋友做 同埋想跑贏佢
    所以就開始練跑了
    起初跑唔夠2400m 就好攰 要入體育館飲水
    但都未因此萌生放棄念頭
    後來可以死頂到3000m 但最後果600米好似行路咁
    之後天氣慢慢涼 自己都改善咗
    不過依然同果位同學有一段距離(而家都係)
    跟住里數逐漸增加 可以跑到5000~6000米
    又參加了當時ge班際越野賽(跑約3000米 中一時包了尾)
    諗住一雪前恥 結果跑了第4 (有鐵牌攞)
    自此就愛上了跑步 一直keep住練到陸運會
    到12月時見到有d同學可以參加學界比賽 就以此為目標
    到了2004年一月份 終於跑了生平第一次10000米(但時間好長)
    之後好多次練跑都係跑咁多
    2月尾的陸運會報了100米同800米
    第一日時100米入唔到決賽 又見到果位好勁ge同學1500米跑了第一
    就決心要係第二日800米贏佢
    結果真係跑咗係佢前面 跑第三 (後來先知佢800米唔係強項)
    係呢大半年當中發覺自己有好大轉變(尤其是體能)
    也初步肯定了自己有一項運動玩得(果陣其他同學都有其他運動玩 要同佢地分庭抗禮)
    對後來更有深遠ge影響

而家去食飯先 以後果d下次再講

升級   45.45%

該用戶從未簽到

我從少身體不好:鼻敏感、氣管敏感;做運動是減低病徵的最好方法,初中時我選擇單車為我的主要運動,然而,中五陸運會成了我的轉捩點。
    我中五校內陸運第一次跑 1500m~ 三、四十人跑尾三而回(接近8分鐘),覺得自己事前沒準備好,心感慚愧,決心下年要跑得更好,從此以後就常常在城門河邊練跑,每次大約跑2.2km。起先跑得很慢,時間久了,練得久了,就開始加長練跑距離。中六1500m跑得比上屆快一分幾鐘(大約6分40妙),但是我仍希望下年可以跑得更好,而漸漸地,自己跑的距離也開始增加,從2.2km 到 7km,中七時除了參加1500m外亦參加5000m 時間分別為5分43妙和23分47妙,當時對自己的進步也頗為驚奇,及後更被老師召入長跑隊玩學界cross country 七公里,跑船灣淡水湖提壩,跑了32分幾而回。

然而,跑了學界之後我似乎失去練跑的動力,加上2005年考完A-Level之後,輾轉去到澳洲升學。練跑就冇以前咁上心了,最糟的是,有段時間在那裡酗酒,身體狀態就更為不濟了。慶幸的是,2007年尾參加了墨爾本馬拉松10公里後,就重燃自己對跑步的熱誠,從此就恢復健康的日常生活。

現在,我在回到香港過"暑假"的日子裡,參加了三個十公里賽事,為渣打馬拉松十公里作好準備,並希望自己在渣打過後向更長距離邁進。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I have been running for 27 years.  I did my 1st marathon in 1991.  I stopped training for marathons until 2 years ago.  I have done tons of 5Ks and 10Ks.  So far I have done 6 marathons.  Planning to do five full and one 1/2 in 2008 providing I am free from injuries.

- David

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-1-30 23:41 發表

Ching 歡迎你加入此網站 ,你的跑齡很高 。祝你能完成今年目標。

Thanks!

升級   74.21%

該用戶從未簽到

我在05年Nike 10K開始正式參加跑步比賽,在此以前,我平日都在gym跑機,旨在強身健體。記得那時我在第一次Nike 10K 跑出了大約54分鐘的時間,繼而在06年渣打10K則跑出了51分鐘左右的時間。後來我較以往積極地訓練,輾轉更加入了跑會。時至今日,除了全馬我還未嘗參與以外,其他由3000M到半馬的賽事,我都參加了不少次。現在我的10K PB是43分鐘50秒,半馬PB則是1小時38分,兩者都是今個賽季內做出的。短期內,我也難望自己在女跑手中突圍而出,只要能保持相若的水平,我便於願足矣。