香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson
打印 上一主題 下一主題

大家玩長跑有左幾耐?

升級   0.53%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 maoyi 於 2008-6-23 04:29 發表
我假式跑左10年度〔跑下停下,又跑唔多〕
真式跑左5-6年〔差唔多日日跑〕
前年就差唔多日日跑10k〔幾個月落黎都有7-8日無跑〕
舊年停左一個幾月〔曬太陽太多〕
呢幾個月都係跑5k,間中會跑10k
...
據閣下所提供的練習資料,質和量都很好,比較很多男子都要好。若閣下有參加比賽,深深相信閣下必定是女子組的前份子。是嗎?

白頭佬

升級   0%

該用戶從未簽到

我係上年好偶然咁係個飯局度有個fd嬲我去跑渣打馬拉松, 就係咁練咗幾個月走咗去跑半馬, 雖然都跑到腳痛, 但係都好好彩完成到, 就係咁鐘意咗長跑.
諗住09年會再跑多次渣打半馬, 再下年就希望試吓跑全馬.

升級   86.84%

該用戶從未簽到

我2000年開始跑啦, 不過到衣家都仲係跑得慢同跑得短

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 草兄弟 於 2008-8-1 23:24 發表
我2000年開始跑啦, 不過到衣家都仲係跑得慢同跑得短

最緊要都係長跑長有&友

升級   32%

該用戶從未簽到

05年開始跑了
第一個比賽便是沙田河畔10k
記得第一次跑的成績仲鬼咁慢呢?
之後又報埋中興盃,熱到痴筋
仲有黃金海岸15k(不過之前冇報了,因為佢成日同nike撞期呢)
而第一次跑的渣打便是半馬了
前兩次仲想衝擊全馬,可惜失敗了
所以今年報回半馬了...

升級   0%

該用戶從未簽到

新跑手一名,去年七月中才開始學跑,本來是用來減肥,跑跑下鍾意了跑步,由160磅減到130磅只用了兩個半月,沒有食葯或節食,只是注重健康飲食,唔食油及反式脂肪,另外唔飲任何汽水、紙包、罐裝、低糖、無糖飲品,只喝清水。
2007年十一月開始報下公開賽,有目標來提高練習興趣,參加了Niki 10K跑55分,十一月尾去了上海跑半馬一小時57分;
2008年渣打馬拉松半馬跑兩小時01分,三月三十日中國鄭洲跑去開封全馬好失禮,四小時45分;四月六日中國楊洲鑑真馬拉松(半馬)一小時55分,(馮兩努先生是種子選手排在我們之前);其餘是迎奧運及國慶跑,跑得唔快,但喜歡上跑步,因為唔使約人,一個人都可以跑。最開心係長跑網認識很多朋友,亦知道多的賽事資料及相片,我在7月13日荃灣10K黃昏賽做過記者影相及post上網。

升級   32%

該用戶從未簽到

allanccl師兄都跑很多國際賽事bor~~
不過很佩服師兄能夠忍到口 =)

升級   0%

該用戶從未簽到

其實是知恥近乎勇,我在去年六月頭跟朋友行山,是行船灣淡水湖一圈,當時太肥了,五呎四吋160磅,體能又差,行了不到三份一路程便熱衰竭了,經朋友救護才執番條命,回家後見醫生,他堅持我要減肥及改善體能,所以在七月中下定決心減肥及運動,自始愛上跑步,身體亦開始健康起來(減了30磅,衭頭由36吋減至31吋);我須然參加很多賽事,但成績不算好,因我已經52歲了,唔想谷,旨在推動自己保持跑步興趣。希望長跑長有!

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-10-30 20:15 發表
我在7月13日荃灣10K黃昏賽做過記者影相及post上網

allanccl ching,
Long time no see!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

在網上報了09全馬,但係信用咭未過到數,打電話問過話搞緊。

升級   0%

該用戶從未簽到

香港渣打馬拉松全馬限時有5.5小時,比起中國國內的馬拉松賽多了半小時,我應該夠時間跑得完卦,慢遊唔谷,睇下風景,欣賞一下青馬大橋,希望長跑長有。

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 90# 的帖子

allancci ching..我 未練跑前,都是160 lbs.,跑了3年treadmill才-10lbs.效果並不理想,我想是喜歡甜食0巴,節食減肥不適用於我。 由上年11月開始轉跑街,原因是報了08渣打10k,要適應硬地作賽,自此差不多每日黃昏,又多1個人通街走來走去。至今一年,體重已減至135lbs.,衭圍由33"降至30",最好笑是d同事問我是不是患病,造0麥又黑又瘦,真激死

升級   0%

該用戶從未簽到

randyyip 師兄,我無節食黎減肥的,只是食營養的食物,走油及糖(特別是炸薯條等反式脂肪),到今時今日,我每餐都食一大湯碗白飯的,我減肥後,只有那個醫生及護士讚過我,我的同事及朋友也以為我病到又瘦又黑呢。所以我好明白你既感受!

升級   36.32%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

一年有多喇。

升級   28.6%

該用戶從未簽到

剛剛開始的新手!