香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson
打印 上一主題 下一主題

大家玩長跑有左幾耐?

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

從上述各位師兄所言,跑步真能對減肥有很大的成效,
    尤其allanccl師兄,你的減肥成績令人讚嘆,但你的
    堅毅去維持,更加不是容易。

我在去年11月才開始跑步,一開始就報名參加比賽
    12月的石門10K,目的是用比賽去迫自己練習,我
    份人很惰,很容易找藉口給自己去偷惰,有比賽就有
    動力去練。第一次10K,我跑了1:01:51,很辛苦,
    回到終点辛苦到想嘔,但很有滿足感。

於是繼續練跑,每星期大約跑兩次,每次大約8、9K,
    12月尾,居然由113磅下降到102磅,開心到不得了,
    最重要是我很喜歡吃東西,於是有持無恐,每晚都吃
    宵夜才睡,仲要是雪糕、朱古力、唔卡路里高都唔食。

很多時在比賽場合見到有跑手穿上寫着「跑食會」的
    Tee shirt,如果有人識得,唔該介紹我參加,
    食和跑都是我的至愛。

其實除了因為要吃才去跑之外,看着自己有所進步亦是
    一大動力,對上一次跑10K是在國慶日跑大尾督,時間
    是51:05,香港長跑會的半馬跑1:58:36,黃金海岸15K
    跑1:19:46, 真的很開心,嚟緊還有今個星期日NIKE,
    廸士尼半馬,12月的樂善盃30K,渣打全馬( 今年年頭
    才第一次跑半馬,時間要成2小時16分幾,今次試吓跑
    全馬,其實很有壓力,不過既然一吓錯手報了全馬,就
    盡力嘗試,希望能在時限5.5小時內完成,唔駛上車。

當然no pay no gain, 沒有充足的準備,是沒有完成的
    僥倖,現在練習的次數及里數都增多了,體重更下降到
    得98、99磅,同事都以為我工作辛苦才瘦那麽多,其實
    是跑得多才真,當然不敢說出真相。

雖然會希望一次比一次跑好些時間,但跑慢了我也冇所謂,
    只要自己有盡力就冇問題,而且有藉口推動自己練好些,
    我的IQ精神很犀利!

我經常跑馬鞍山、梅子林、大圉、科學園一帶,平日晚上
    放工後只能大約跑10-12k, 星期六、日( 如果沒有比賽 )
    就可以跑長些,希望可以跑到25 - 30 K。
    各位師兄師姐,如有興趣可以一齊跑,一個人跑,很容易
    會越跑越慢,多些人一齊跑,動力會大些。

升級   0%

該用戶從未簽到

我由04年中開始跑 .第一個賽事是nike 10k .果昤覺得好辛苦,完成昤間是1:03.
    當時目的都係想減肥. 但直至現在磅數都係上/落不大 .
    都吾day 點解

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   30.67%

該用戶從未簽到

第一次參加係2006 年渣打10k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-11-21 11:43 發表

我跑咗幾年,磅數都未減過。ghjygu" />" />h

C HING 未是羅 .我 成年都有keep 住做運動架
    夏天主供水上 . 冬天主供陸上  .....
    真是氣壞減極都係甘....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrunrun 於 2008-11-18 15:13 發表
    從上述各位師兄所言,跑步真能對減肥有很大的成效,
    尤其allanccl師兄,你的減肥成績令人讚嘆,但你的
    堅毅去維持,更加不是容易。

我在去年11月才開始跑步,一開始就報名參加比賽
    12月的石門10K,目的是用比賽 ...

runrunrun ctse
    我想請問一下..
    你年頭跑半馬o個陣,每星期會keep住跑幾長同幾耐呀?..

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

跑步

我中學時有跑城門水塘, 1994年跑渣馬10K, 到而家...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

04年第一次報馬拉松,人報我報操練不足,結果4:27完成,感覺非常辛苦還拉傷了髖關節,當時話過以後都唔會再玩,但....原來愈辛苦過後就愈回味,*呢d糸唔系叫做犯賤!定是自虐?都分唔清*.發覺長跑其實潛藏了一套好高深的學問,足使我不斷鑽研,今年10月還和幾位跑友到韓國春川跑全馬,真正感受到長跑的樂趣!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-11-21 11:58 發表

真是氣壞減極都係甘....

ctse會唔會係骨架比較大,所以睇上去覺得大隻咋...?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-5 13:53 發表

ctse會唔會係骨架比較大,所以睇上去覺得大隻咋...?

super cat ctse . 我骨架不是太大 .
    但就比較重羅...

升級   59.4%

該用戶從未簽到

我只係玩左幾個月,
    但係我一個星期先跑一次,
    似減肥多過練跑......

升級   7.67%

該用戶從未簽到

小弟最初接觸長跑係04年渣打,玩10k,當時純粹玩票性質,未完全深深感受跑步的樂趣。後來放低左好多年,直到上年08年渣打,再鼓起勇氣練習,認真地去跑10k,結果當日跑到56',呢個成績在大家眼中雖然只係普普通通,但係那一刻我好滿足,因為自己終於做到想要的成果。由那時起就繼續練跑下去,務求令自己做得愈來愈好。到今日為止,小弟已參加過八個大大小小的比賽,長跑帶給我有無窮的推動力和堅定的意志去做好每一件事。

小弟跑齡到今日剛好一年,希望ching ctse繼續長跑長有。

升級   0%

該用戶從未簽到

小妹在以前同事影響下開始了跑步..每次只在運動場跑 10 個圈就收工...

大約一年前開始做 gym... 跳下舞之類...因友人受傷缺席了今年渣打半馬..她在比賽之前幾日俾0左塊布我...咁就第一次跑比賽..時間為 2小時 15分...

跑完那渣打半馬..就好似一個考完試既學生..無再跑步 (但仍有做 aerobics)..但在 十月尾的半馬所做的時間十分差之餘 (二小時三十分), 最後 2k 要行番去... 心有不甘...於是今年有比賽就報名當成長課練習... 希望明年渣打既時間比今年好... (雖然我平日仲係跑得好少.... )

祝大家長跑長有...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-8 12:59 發表
    小妹在以前同事影響下開始了跑步..每次只在運動場跑 10 個圈就收工...

大約一年前開始做 gym... 跳下舞之類...因友人受傷缺席了今年渣打半馬..她在比賽之前幾日俾0左塊布我...咁就第一次跑比賽..時間為 2小時 15分 ...

ee ctse 好厲害 ~ 繼續努力 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wilson 於 5-12-2008 20:04 發表
    我只係玩左幾個月,
    但係我一個星期先跑一次,
    似減肥多過練跑......

我都係跑左三個月,
    我都係一個星期先跑一至兩次,
    主要係想 Keep Fit, 唔係想減肥

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-8 23:46 發表

我都係跑左三個月,
    我都係一個星期先跑一至兩次,
    主要係想 Keep Fit, 唔係想減肥

你好似渣打10k都係一組,
    都我一樣,
    大家實力又差唔多,
    可以一齊跑...

升級   0%

該用戶從未簽到

好 ar
    綠衣為記

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

我都係跑左五個月左右,主要係練氣和減磅,剛剛完成人生第一個半馬,時間麻麻,但完成之 後果種滿足感真係難以形容,亦都係推動我繼續再跑。
    長跑長有,長跑長友