香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: samsont

狗地天地

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-9 23:24 發表

女女食老狗低脂低能量配方的乾糧,原來可以食煮雞腳,少少地試下先.
脊骨係弱左,如果抱得唔好,佢會大叫.
佢重成日跳上sofa同腳踏,又跳起爪門要入我房.

我隻西施女年輕時就最鐘意跳上SOFA訓,而家已經冇力跳,脊骨都出現問題,有段時間連行都有問題.而家食左藥至好d,可以行番咋.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-9 23:36 發表

parco 師兄養狗知識果然豐富.我個隻狗仔食西莎同HILLS老犬狗糧.
佢成日會追住你嗚嗚聲咁煩你,要你比0食佢食...仲要係專食日本貨.

西沙.不是好東西..(留意你小狗可能有牙黃、牙石問題)
Hills.有更好的選擇..
是日晚安..明天繼續..

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄...
西施脊骨問題一向是潛在危險..並且隨年歲而增加風險...而狗與人不同之處..是對痛忍耐性極高..
當主人發現牠們不適時..其實問題可能已幾嚴重...
如何以.建議.控制或教導牠..避免跳躍動作..訓教可買軟墊狗兜..對引發因年歲而引起的骨節炎有點幫助...
小小見意...有錯請指正...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-10 10:15 發表
平兄...
西施脊骨問題一向是潛在危險..並且隨年歲而增加風險...而狗與人不同之處..是對痛忍耐性極高..
當主人發現牠們不適時..其實問題可能已幾嚴重...
如何以.建議.控制或教導牠..避免跳躍動作..訓教可買軟墊狗兜 ...

謝謝parco兄,有一脕隻狗叫得(唔係吠)好悽涼,第二天去睇醫生,發覺脊椎骨出現問題,醫生都唔建議
做手術,因為太老,驚麻醉完唔醒,好彩後來食左d藥,開始就好番,日日早上都可以落街行半小時..而家
佢有自己既軟床,都唔知幾鐘意,唔會再跳上sofa啦..

我諗個脕佢一定痛得好緊要, 以前試過剪毛傷左佢隻耳,流左好多血,佢都冇叫...

升級   9%

開心
  • 簽到天數: 1 天

回復 24# 的帖子

平ching,狗狗對痛忍耐性真系極高,我带隻whippet上龍虎山
    公園跑,同其牠狗跑一起追逐,成日撞损流血声都吾声吓,好像冇
    发生