香港長跑網  - 長跑長友

樓主: desmond
打印 上一主題 下一主題

髂脛束磨擦綜合症 [Iliotibial Band (ITB) Syndrome]

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 kan0902 於 2009-1-12 21:23 發表
我也試過
果時呢隻右腳提腿係冇力ge
行路都隱隱地作痛
咁咪走去睇跌打lor
睇出個結果就係
右膝後面的側面位置ge韌帶和骨膜受傷
要20日左右先好返
一個月先叫好返晒(呢段時間唔可以出盡全力跑)

而家距 ...
阿Kan我都聽皇上講你傷左,睇黎情況都同我好似。渣打全馬盡力吧,記著不要勉強,保重!

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 alfredyu 於 2009-1-13 13:53 發表
Alfred兄你講得好好,無錯回想翻25/12的20K tempo已經是一個好好的警號,只係我無好好聽身體給我的訊息。如果我當時開始全面停跑及睇醫生可能趕得切渣打。但就係自己心急,結果因快得慢.........

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2009-1-12 21:53 發表
Desmond 兄, 休息三個星期,唔算太嚴重,只不過錯過左渣打全馬, 不過香港大把比賽, 長跑長有。其他跑友有傷,都要學Desmond兄找專科醫生,唔好求其揾個鐵打。同時,我覺得Desmond兄在20KTempo就應停跑。70分鐘10K都係跑緊,行路係15分鐘1K。
如果當時就發現問題,減量或停跑一星期,可能就唔會有事添。
所位跑友,痛就係身體比我地的警告,唔可以唔聽。千其唔好忍痛跑,好傷架

Alfred hing is 100% right!  You don't listen, you will pay for it later!!!

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-1-13 14:37 發表

Alfred hing is 100% right!  You don't listen, you will pay for it later!!!
Exactly! I am paying the price now. We should better listen and understand our bodies. Take care all fellow runners.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-1-12 22:39 發表
Exactly! I am paying the price now. We should better listen and understand our bodies. Take care all fellow runners.

Desmond hing, wish you get better soon!  Take care and rest up.

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-1-9 16:05 發表
還記得痛楚是由12月中的37K長課後開始,痛楚的部位是右膝的側面(主要)及前方。

真正意識到問題的嚴重性,是在25/12沙田--大埔--沙田的20K tempo,頭10K還可以47mins完成,之後愈來愈痛。後來根本是行回沙田,回程 ...

原來你唔係半月板有事, 休息多d, 好快康復再跑過

最後你搵o果個醫生係咪我o果個?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-1-9 23:10 發表
我也試過itb受傷,是03年操毅行洛山時肌肉耐力不足引起,當時痛到行路都拿拐杖,還擔心會傷殘添,第二日去針灸,在膝蓋外則共吉左五針,沒想到相當見效,記得只針左兩天,就唔痛,一星期左右已經可以復操,但是都是慢操,及後開 ...
前進兄,我都試過針灸,不過對我唔太WORK

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-1-14 13:59 發表

原來你唔係半月板有事, 休息多d, 好快康復再跑過

最後你搵o果個醫生係咪我o果個?
上次唔該晒C-TSE,我睇的醫生是朋友介紹的,較快約到期。
祝師姐你都快d好番,再戰鐵人賽~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

desmond兄祝早日康復.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 desmond 於 2009-1-14 15:23 發表
    前進兄,我都試過針灸,不過對我唔太WORK

會唔會針的位置唔同呢,記得當時個醫師將支針左轉右轉上下抽插,重問我有無酸脹,麻痺的感覺,右問我感覺是向上定向下走,我都已標哂眼淚架啦,重問長問短,差D忍唔住整個兜錘鍋面佢食!!事後方知佢有料.好在無做錯事
    但始終糸因人而異,最緊要唔好心急,養好個傷!來日方長,大把幾會你跑呀.

升級   6.84%

該用戶從未簽到

Please help ! Urgent

前進 hing

Can you tell me the address and tel.no of your 針灸醫師?

Thanks

Samuel

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-1-9 16:05 發表
    還記得痛楚是由12月中的37K長課後開始,痛楚的部位是右膝的側面(主要)及前方。

真正意識到問題的嚴重性,是在25/12沙田--大埔--沙田的20K tempo,頭10K還可以47mins完成,之後愈來愈痛。後來根本是行回沙田,回程 ...

煒兄,小弟昨天生日,就諗住玩盡佢喇,早上跑步,之後行左一陣山,晚上再跑步,點知發覺出事。
    其實昨天早上跑完步時,已經覺得右膝外側有點兒痛,不過沒理會繼續做運動 ~
    到昨晚跑步時,右膝外側痛痛痛 ~ 去到一半已經要拐下拐下,短短 8.5K 用了 1 小時 10 分。
    岩岩搵到 ching 個 post ,就發覺同我既 symptom 幾似,就覺得係我的 ITB 出問題 ~~ 不過應該只係d好初期的徵兆 ~
    想問而家除左休息唔跑之外,如果唔想睇醫生既,係咪冰敷、做下 stretching 就 okay 呢 ?

升級   54.9%

該用戶從未簽到

Desmond兄現況可好嗎?祝你早日痊癒
    其實小弟都近期有類似痛楚,不過位置在近patpat的外側面
    估計是Iliotibial band較上的位置,停操了兩個幾星期好了很多
    開操2日右面再有少許痛,但程度輕了很多,所以全面的休息很重要
    希望慢慢可以做到操練和足夠的休息要互相平衡,身體有足夠時間去回復
    祝大家都長跑長有!

升級   28.42%

該用戶從未簽到

咁多位師兄,其實係唔係休息多D, 拉多D筋, 加冰冰敷 就可以呢?.

小弟呢兩次跑都係咁..跑跑下左膝外側痛....最後都係跑唔到...要慢慢行返屋企

今日行路仲有少少痛....

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 manppp2004 於 2009-2-2 10:03 發表    咁多位師兄,其實係唔係休息多D, 拉多D筋, 加冰冰敷 就可以呢?.小弟呢兩次跑都係咁..跑跑下左膝外側痛....最後都係跑唔到...要慢慢行返屋企 今日行路仲有少少痛....
    肯定係ITB........
    休息,休息,休息......

升級   11.35%

該用戶從未簽到

銘、ram及manppp2004兄:

小弟自4/1Mizuno HM後基本上到今天都是全面停跑,依家連追巴士的能力都無了。

現在膝上外側的痛已好了7成,但兩邊hip的痛好像仲犀利左。ram兄,小弟估你應該是hip外側較"突"的位置較痛,是嗎?ITB的確是從個度開始到膝蓋外側的。如果你已痛了兩個星期並開始好轉,過了發炎的acute phase,我想加上hot-pad應該可以加快康復。千萬要小心,我最初的痛楚是從hip開始,無理佢照操跟著膝蓋就出事。

銘兄及manpp2004兄,其實ITB syndrome都是發炎的一種,lvrunner兄都曾經提過對付炎症的方法:

Rest (休息)
    Anti-inflammatory drugs (消炎藥e.g. diclofenac)
    Ice (冷敷)
    Compression
    Elevation
    [後兩者sprained ankle等較有用]

而ITB syndrome又確實需要stretching(請參考post1的link),另治療師一般認為muscle太緊需要放鬆,你可試一試側睡在床上,放一個網球在大腿及床中間,個人在床上上下移,等個網球在外側的肌肉上(唔係骨,係肌肉!)按摩。

另防止ITB syndrome的另一方法是加強hip abductor(即幫大腿向外側伸展的一組肌肉),其實我們打側睡在床上,上面的腳向上踢都練到,不過記著要慢上慢落呀。