香港長跑網  - 長跑長友

樓主: desmond
打印 上一主題 下一主題

髂脛束磨擦綜合症 [Iliotibial Band (ITB) Syndrome]

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-2-2 11:03 發表
銘、ram及manppp2004兄:

小弟自4/1Mizuno HM後基本上到今天都是全面停跑,依家連追巴士的能力都無了。

現在膝上外側的痛已好了7成,但兩邊hip的痛好像仲犀利左。ram兄,小弟估你應該是hip外側較"突"的位置較痛 ...

Desmond 兄,

你提到: 另防止ITB syndrome的另一方法是加強hip abductor(即幫大腿向外側伸展的一組肌肉),其實我們打側睡在床上,上面的腳向上踢都練到,不過記著要慢上慢落呀。

我有試過做依個動作, 感覺好酸軟, 亦知道自己應該出事係依個位....

我會KEEP住做依個動作, 左右2邊, 每次10下, 一日4 SET, 日日做, 希望OK...

升級   0%

該用戶從未簽到

好有用的資料 , 多謝晒

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

各位 CHING/CTSE
    小弟右膝外側間中有痛
    但都不過右膝內側痛
    即係望住自己右膝的左邊
    係咪都係 "髂脛束磨擦綜合症" 呢??  

升級   100%

該用戶從未簽到

從網上找到d圖片是關於Iliotibial Band stretch,大家可以參考一下.
    可能youtube都會search到一d片講點樣做stretch.

你既痛症係唔係髂脛束磨擦綜合症?
    Sorry,我真係唔識.

升級   5.8%

該用戶從未簽到

我都好似有.
    問過家庭醫生, 佢死都話係疲倦, 叫我休息唔好跑

第一次發生在行42km既山(3年前)
    行到25km左右, 突然覺得左膝蓋外側好痛.
    之後死頂, 行到35km完全落唔到樓梯, 要單腳跳樓梯先ok.
    上樓梯/行平路算ok, 但要就住行 (唔可以bend個knee)

到今日跑到16km, 呢種痛又來番,
    依家落樓梯又唔得..

其實係咪好似你個case?

升級   5.8%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-2-2 11:03 發表
    銘、ram及manppp2004兄:

小弟自4/1Mizuno HM後基本上到今天都是全面停跑,依家連追巴士的能力都無了。

現在膝上外側的痛已好了7成,但兩邊hip的痛好像仲犀利左。ram兄,小弟估你應該是hip外側較"突"的位置較痛 ...

想問desmond 師兄, 如果我個hip無痛, 但左膝蓋外側超痛 (發唔到力+落唔到樓梯)
    係咪屬於 ith?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mander.lala 於 2009-11-29 18:26 發表
    我都好似有.
    問過家庭醫生, 佢死都話係疲倦, 叫我休息唔好跑

第一次發生在行42km既山(3年前)
    行到25km左右, 突然覺得左膝蓋外側好痛.
    之後死頂, 行到35km完全落唔到樓梯, 要單腳跳樓梯先ok.
    上樓梯 ...

ching... 你講既症狀.. 有 d 似 itb syndrome...
    不過如其估估下... 倒不如你去睇下物理治療 or 專科(骨科)... 再確定問題

升級   5.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-29 21:23 發表

ching... 你講既症狀.. 有 d 似 itb syndrome...
    不過如其估估下... 倒不如你去睇下物理治療 or 專科(骨科)... 再確定問題

想問有咩專科(骨科)介紹?
    知唔知大約要睇幾多次先斷定到係咪itb?
    如要照XRAY之類, 我未必有咁多錢

btw, thanks for ur comments and concern.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mander.lala 於 2009-11-29 23:13 發表

想問有咩專科(骨科)介紹?
    知唔知大約要睇幾多次先斷定到係咪itb?
    如要照XRAY之類, 我未必有咁多錢

btw, thanks for ur comments and concern.

我未睇過專科.. 但聽過邊位專科醫生比較多人睇.. 但不便公開介紹
    如有需要..請 pm

如果只是 itb 問題.. 我相信比較容易斷症
    但睇完骨科通常會轉介去做物理治療... 之後的物理治療費用....  

itb 是肌肉問題... 照 x-ray 沒有用...
    如果你等得又想平 d  .. 就係去政府睇街症再轉介專科

升級   94.33%

該用戶從未簽到

回復 66# 的帖子

如果敷完冰之後翌日好咗五成以上,到第三日差不多消失無痛,咁就十成九都喺。以為自己無事,咁又跑返,不過又賴嘢。周而復始.....。
    睇吓消閒教主個blog,有無幫助:http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_title/*http://hk.myblog.yahoo.com/leisure-racer/article?mid=6334

升級   5.8%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2009-11-30 22:23 發表 如果敷完冰之後翌日好咗五成以上,到第三日差不多消失無痛,咁就十成九都喺。以為自己無事,咁又跑返,不過又賴嘢。周而復始.....。睇吓消閒教主個blog,有無幫助:http://hk.rd.yahoo.co ...

EXACTLY ar, 今日已經唔痛啦, 係肌肉倦咋.
    即係ITB既機會好高?
    我想繼續跑21KM呀

升級   5.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-30 09:59 發表 我未睇過專科.. 但聽過邊位專科醫生比較多人睇.. 但不便公開介紹如有需要..請 pm 如果只是 itb 問題.. 我相信比較容易斷症但睇完骨科通常會轉介去做物理治療... 之後的物理治療費用....  itb  ...

really thank you, i will bear in mind

升級   45.79%

該用戶從未簽到

小弟都出現同一個問題............唉...................

升級   0%

該用戶從未簽到

好唔開心  ,中左ITB 唔知要休息幾耐

升級   45.79%

該用戶從未簽到

見大家咁踴躍發言, 小弟都講下詳細既情況!
    小弟一直都有跑步既習慣, 都十多幾年, 由16,7歲 到依家29歲, 不過距離一直都係10km樓下, 以6-8km為多. 因為工作關係, 經常要鍛鍊5km既路程(心水清既ching應該知係咩工作) , 所以甚少跑10km以上既路程. 上個月膽粗粗報左渣打馬拉松, 想挑戰下自己!

於是0係11月頭開始練習, 初時以10km 為目標, 結果輕鬆完成, 膝蓋一d痛都冇, 就好似平時練習5km一樣! 於是再膽粗粗再挑戰20km! 好景不常, 即刻出事! 開始跑時冇乜點做熱身就去跑, 當時係著美記既wave spacer跑街. 當跑到12km左右開始感覺到雙膝外側有冤痛感覺, 以為係未適應, 所以冇理繼續跑. 如是者辛苦地完成 20km路程, 發覺雙膝外側位置痛, 之後更發覺上落樓梯出現困難!

幾日之後情況有改善, 但係冤痛感覺依然存在!都係雙膝外側!  朋友話可能係d軟組織未適應! 再隔一星期, 再去跑20km, 頭5km 感覺陣痛, 不過之後就冇左呢種感覺, 但係當跑完之後一小時, 雙膝劇痛, 甚不能屈膝以及落樓梯, 查極"服他靈"都冇用!但係過左兩日見好轉, 都係冤痛但可以上落樓梯!

再過一星期唔忿輸, 再跑, 今次跑26km, 但係去到22km跟本痛到跑唔到, 雙腿無力.......雙膝外側劇痛非常! 以為休息會好, 但要過幾日先好轉! 今日見冇咁痛再去跑20km. 頭5km都感到陣痛, 之後感覺消失. 因為事前做足熱身及換左一對保護力較強既美記 AERO 8. 跑完之後未覺痛以為冇事, 點知一小時COOL DOWN之後又出現同一個問題!!!

今次決定去睇一般私家醫生, 佢都認為係發緊炎, 當我提及0係網上有人提出ITB SYNDROME, 佢第一時間解釋其成因, 話我好大機會係! 不過情況應該冇咁嚴重, 因為如果嚴重既CASE係唔可能0係短時間內再跑到咁長距離. 於是佢發D消炎藥, 休息4-5日先再跑, 但要減距離! 唔好再由20KM開始.......佢仲問我要唔要轉介去PHYSCIO, 我話多謝夾盛惠喇! 私家既物治$$$$$$$$$$$$$, 政府既物治只能講一句" HAHAHA"!!!小弟當年斷手就領教過!

其實想問番樓主依家情況如何 ? 我以上所講既情況同樓主你有冇相似 ??   

升級   0%

該用戶從未簽到

請問 我現在睇左跌打,拒話我膝頭外側發緊炎 , 之後幫我卒到脹哂話要散出黎之後便好,咁我再食d 消炎藥 ,其實咁做係咪唔好呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Jinjin 於 2009-12-7 08:36 發表
    請問 我現在睇左跌打,拒話我膝頭外側發緊炎 , 之後幫我卒到脹哂話要散出黎之後便好,咁我再食d 消炎藥 ,其實咁做係咪唔好呢?

在下既經驗.... 消炎藥係無咩用... 另外食到個人虛晒要練番起個人仲難

俾人卒完.. 立即冰敷番會好得快 d...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-7 11:30 發表

在下既經驗.... 消炎藥係無咩用... 另外食到個人虛晒要練番起個人仲難

俾人卒完.. 立即冰敷番會好得快 d...

收到  thx  ching

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Jinjin 於 2009-12-7 08:36 發表

Jinjin兄:

請問下,卒完之後,而家有冇好到?

升級   0%

該用戶從未簽到

到今日已經第6日 卒左4天 休息2天俾個何包 回氣  , 好番好多上樓梯有番力 ,但有小小酸痛 師父叫休息多1星期 便可以輕鬆跑下