香港長跑網  - 長跑長友

樓主: desmond
打印 上一主題 下一主題

髂脛束磨擦綜合症 [Iliotibial Band (ITB) Syndrome]

升級   100%

該用戶從未簽到

Jinjin兄:

看來你真的幾嚴重,多d休息.

其實我好想知跌打醫唔醫到呢d傷患,因為我都有,比起你應該算輕微.
主要是一跑長d(長過十公里)外膝就痛,搞到自己都唔敢跑長課.

下星期再問下你的情況如何,唔該先.

升級   0%

該用戶從未簽到

報告一下近況: 大大話話休息左10幾日,腳引起今日去左P記跑下機睇下點, 由7.0 到 13.0 total 5k 感覺良好,打算用機帶跑多2week先再算 天氣凍唔想去馬場 ,休息日子中我一直用上落樓梯check住個膝頭 . 都係見冇'yeung' and 有力上2 'cup'樓梯 先放心小小跑.

升級   44.6%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

我都中咗招
    落樓梯都有困難

升級   9.47%

該用戶從未簽到

me too

我都有過類似問題,不過之後減量同服用Glucosamine 而家好似冇乜事,warm up 要做足d, thx for the info and links
    ching 保重,互勉,長跑長有!

升級   94.33%

該用戶從未簽到

聽人講做下呢個動作幾有效。

升級   100%

該用戶從未簽到

J仔兄,可以講下吃邊只Glucosamine,同埋吃了多久嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

頂   又中ITB  ,硬係唔中 6合 彩  shi 又想我停幾耐r !  

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我都有類似問題
    每次都是大約跑到 30Km 就出現

只好死頂!

升級   60%

該用戶從未簽到

想問下大家有ITB既要幾耐先好返?操唔操得返之前既十足?
    我渣打後就冇跑4個月。。。仲未好返。。。但症狀又冇大家咁嚴重,唔會上唔到樓梯等。。。

升級   68.8%

該用戶從未簽到

我都中左蕉,三年前追巴士第日外膝又係痛,上落樓梯發唔到力
    尋日跑完隻半馬,無異樣,今日先知奶野
    依家敷冰加護膝,希望星期一可以跑到,唔係真係哭到眼腫

升級   68.8%

該用戶從未簽到

敷冰,按摩,按摩膏,訓覺輕扎護膝,今日起身己消除痛楚,但摺曲小腿仍feel到有條野同骨磨擦,不過唔痛

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Hi Tyler ~

Last time I had it.....I couldn't run for 2 months!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

雖然依家唔痛,但係都要小心
    之前一次我都成個月冇做運動,
    以後我會做足Warm up& cold down

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

itb冇咁快好架....師兄最好都係去睇睇

升級   68.8%

該用戶從未簽到

早日試跑數百米,跑完唔覺痛,但係有少少陰影唔敢太用力

升級   40%

該用戶從未簽到

我都有 希望以下篇文章可作參考....

在上期和大家討論過腳跟痛的問題後,今期的主題是神秘的外膝痛。這又稱Iliotibial Band Syndrome (髂脛束炎症) ,顧名意義,是膝外側的一條半米長的肌肉和韌帶的炎症。

筆者第一次遇上這個問題,是十多年前在毅行者練習落畢架山數百級石級時。病徵是下石級舉腳時,外膝極痛。這個炎症,在當年我第一次完成毅行者時還沒有完全解決。記得走到終點石崗軍營,筆者必須雙手扶欄,一級一級的跳下石階。事後和行山友交談,發覺這是一個常見的問題。

Iliotibial Band Syndrome的成因很多,首先讓我和大家看看Iliotibial Band是一條怎樣的組織,它在行山和跑步的功能又是怎樣。Iliotibial Band的上端是一條由盤骨 (Pelvis) 外側作為起原點的肌肉 (Tensor Fascialata闊筋膜張肌),而Iliotibial Band的下端,是脛骨 (Tibia) 的前外側。Iliotibial Band的作用是在活動時穩定膝關節,和在膝關節伸直時將整條大腿向身體前方移動。這第二個主要功能,就正是毅行者落山時需要的動作。

要解決這個炎症有甚麼方法呢?如果大家在互聯網上瀏覽,不難發現如下述的建議:(一) 服用消炎藥;(二) 外用消炎藥膏;(三) 深層按摩 (Deep Massage) ; (四) 局部注射類固醇;(五) 拉筋;(六) 強化股骨外展肌 (Hip Abductors)。不過,筆者對這些建議一直存疑,它們的治療效果短暫和不明顯。反而,當筆者的毅行訓練和跑步里數增加後,外膝痛就神奇地消失了。

我們在上山時,膝關節起初是彎曲的。我們利用四頭肌 (Quadriceps)的力量,由膝關節拉直而將整個人的重心提高,從而達到上山的目的。而Iliotibial Band就在膝關節接近伸直時,會由膝關節的軸心點後方移到前方。但當我們的四頭肌開始疲倦乏力時,Iliotibial Band連接的肌肉就會加強功能,幫助將身體重心向上移。這個動作加重了Iliotibial Band在外膝與股骨外上髁的自然摩擦,久而久之,Iliotibial Band炎症就出現了。

在下石階時,我們的膝關節是由伸直開始的。這時候,將整條伸直了的大腳向前遞出落石階的任務就全落在Iliotibial Band和它上端的肌肉了。當Iliotibial Band Syndrome這個炎症一出現,毅行者落石階時,外膝就會異常痛楚了。

要徹底解決Iliotibial Band Syndrome,筆者認為基本是從四頭肌的力量和持久力開始著手。要循序漸進加強訓練,開始的時候可以在健身室做一些如樓梯機(Step Master)或Leg Press一類的器械訓練,或選擇一段如上針山的麥徑加強四頭肌力。當它們的力量加強後,Iliotibial Band的額外負荷減少,Iliotibial Band Syndrome這個炎症就可以不藥而愈了。

升級   68.8%

該用戶從未簽到

今日跑完飛鵝山,上山冇野,落山刻意放慢,跑完半粒鐘後痛到

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2010-12-5 18:48 發表
    今日跑完飛鵝山,上山冇野,落山刻意放慢,跑完半粒鐘後痛到

師兄, 我兩年前都有itb, 之後去做物理治療, 佢教左我一個方法, 就係好似上面有個師兄post既圖咁, 用大腿側壓落去一條圓形bar度, 目的係好似初麵粉咁將條itb 碌返長冇咁緊, 每次跑步都碌, 之後就會冇事! 我依家跑長跑都會咁做! 一d事都冇喇!

升級   94.33%

該用戶從未簽到

回復 98# 的帖子

過來人,的確非常有效。

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2010-1-8 20:43 發表
    聽人講做下呢個動作幾有效。

唔知邊度有得買