香港長跑網  - 長跑長友

樓主: desmond
打印 上一主題 下一主題

髂脛束磨擦綜合症 [Iliotibial Band (ITB) Syndrome]

升級   61.1%

該用戶從未簽到

bug bug

升級   100%

該用戶從未簽到

Ching:
我個碌係淘寶買,不過有人話用網球仲好,因為夠硬,相對地碌個時會仲痛,Ching可以試下
我而家跑到30K,ITB都係疲勞,第二日就冇事.

個人認為,最主要是斷症,外滕痛很可能是ITB,但不一定係.
如果真係ITB,休息一輪再慢慢加強四頭肌的訓練,應該會沒事.

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2011-1-8 12:18 發表

Ching:
我個碌係淘寶買,不過有人話用網球仲好,因為夠硬,相對地碌個時會仲痛,Ching可以試下
我而家跑到30K,ITB都係疲勞,第二日就冇事.

個人認為,最主要是斷症,外滕痛很可能是ITB,但不一定係.
如 ...

thanks siufu ching

升級   11.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

我今日美津濃半馬跑到 11KM 附近開始痛
    可能同今朝唔知醒一落車即時跑去寄存行李然後直接跑有關

今朝同夢璃坐同一班巴士入大尾篤
    落車已經係 7:47am 咁上近
    之後立即急急腳行去寄行李
    寄完小跑步趕去起點都未去到起點已聽到倒數開跑
    完全無做過任何熱身
    其實同樣既痛我以前都曾經經歷過
    幾年前第一次感受到痛 (10 年都可能有)
    但唔係每次跑都痛所以初頭無理到
    痛果時唔好話繼續跑, 直情係痛到連行路都唔自然
    落樓梯就一樣係要靠單腳跳
    果時以為自己跑姿唔正確而出事
    因為痛楚多數係出現在比正常速度慢/落斜同埋痛親都係右膝
    最後停左半年無跑步同換左對跑鞋 (懶都係停跑半年既一個重要因素)
    之後跑返又無事
    對上一次覺得痛係上星期一放假
    訓到下午見約左人食晚飯未夠鐘就拿拿聲換件衫落街跑
    咁唔好彩跑開果度有工程封左
    行去另一遠 d 跑點要浪費多大概 20 分鐘路程
    因此去到無熱身直接就跑 (諗住靠初頭 3-5KM 慢少少跑當 warm up)
    可惜跑到 14KM 右膝感到似曾相識既痛
    心知唔可以再跑落去
    最後痛左四日到星期六先好返晒
    仲諗緊復唔復原到今日入大尾篤跑美津濃
    估唔到今日又出現痛覺
    後半段都跑下行下咁先捱得晒返黎
    仲要我頭先其實都係掉以輕心無諗住理佢
    因為根據以往既經驗最多痛幾日~個零星期就無咩野
    更加估唔到既係見到呢個 topic 八卦 click 入黎睇下先知咩叫 ITB
    症狀同我既情況中左九成
    真係純粹八卦兼且得閒先 click 入黎因為頭兩個字髂脛讀都唔識讀
    睇黎真係要認真對待先得

升級   98.9%

該用戶從未簽到

今日係街見到有搬運公司用完一卷類似保鮮紙ge物體,有個好硬ge紙卷唔要.
    18吋長,直徑細過網球小小,即刻問佢攞左返屋企試吓轆吓,幾爽喎

登錄/註冊後可看大圖

升級   68.8%

該用戶從未簽到

尋日復跑,都係痛,不過冇之前痛得咁勁
    諗返起
    幾年前夜晚追巴士,第日痛到行唔到,上樓梯更甚,幾個月之後見唔痛就跑跑跑,一週跑兩隻20K都冇事,但11月上午跑完半馬,下午開始痛
    的起心肝捽輕條ITB

升級   35.26%

該用戶從未簽到

我之前買條foam rolleryoutube 好多教學
    好有效 用左幾星期 原本好痛 之後無乜痛過

不過用左幾個月 又"淋" 左

條野唔平 要二百幾

所以我令屋企個 10kg 圓餅啞鈴  再用 Yoga Matt 卷住 慢慢碌
    超硬, 較果 比foam roller 更強..

升級   50%

該用戶從未簽到

各ching,我一睇你地ge描述,跟著就好肯定我係呢個症了,外膝兩邊對稱痛,跑到咁上下發唔到力,最後仲落唔到樓梯,其實之前4個月練習都無事,到上個月練了課40k之後就,,,,奶野,,,之後就睇專科,佢搵唔到個病因,只是話一些根膜發炎,之後食下藥茶下藥膏,再跑又痛返,,,,,唉,,,,,今年仲報左全馬,,,依家睇個勢都參加無望喇,之前我練左超過500k,,,好唔happy~~有諗過夾硬跑,但真係唔得,睇埋ching ge post更加知道唔可以夾硬黎,今年唯有放棄,但唔代表我唔會復出!!我一定會好返,2012再黎過!!!!

升級   50%

該用戶從未簽到

仲有想知多少少係,究竟點樣碌?唔太明白呢,請指點,thx

升級   75.8%

該用戶從未簽到

回復 109# 的帖子

我也試過,後來找 運動物理治療師 處理。
    他們很專業。

也可試用 網球 在痛的地方 按摩,應和 Dickly 師兄 用的 foam條 原理差不多。

我自己的經驗很好。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 maldinift 於 2011-1-31 22:30 發表
    仲有想知多少少係,究竟點樣碌?唔太明白呢,請指點,thx

search "ITB . Foam roller"

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2011-1-8 12:18 發表 Ching:我個碌係淘寶買,不過有人話用網球仲好,因為夠硬,相對地碌個時會仲痛,Ching可以試下我而家跑到30K,ITB都係疲勞,第二日就冇事.個人認為,最主要是斷症,外滕痛很可能是ITB,但不一定係.如 ...

ITB 有很多不同的成因,又如腳掌內旋 pronation, 運動物理治療師 應可分析 腳部是否有問題

升級   50%

該用戶從未簽到

我尋晚開始碌痛果個位喇,希望有效

升級   68.8%

該用戶從未簽到

原來長短腳都會增加ITB機會

升級   95.6%

該用戶從未簽到

加入ITB 大軍

升級   31.58%

該用戶從未簽到

ITB friction Syndrome 係我死黨
    我用接力棒碌ITB
    渣打勞煩駐場物理治療師救我,係物理治療booth大喊好痛,然後...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 kito807 於 2011-2-23 09:59 發表
    加入ITB 大軍

kito ching,

其實三個星期前, 最後一次長課後, 我都覺得有啲唔自然少少痛.
    我都擔心我又係.....   

不過, 渣馬都跑到...
    頭一日半身不遂, 哩兩三日都好啲, 我都分唔到係咪 ITB.   (希望唔係)   

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-2-24 14:50 發表

你正實咗未架???

其實未証實, 不過就覺得所有症狀都好相似
    我諗我今次仲捱到個全馬, 該未死得住, 休息下做多d 拉筋, 兩個月後又一條好漢!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 kito807 於 2011-2-24 17:48 發表
    其實未証實, 不過就覺得所有症狀都好相似
    我諗我今次仲捱到個全馬, 該未死得住, 休息下做多d 拉筋, 兩個月後又一條好漢!

哩次渣馬, 連 [疑似] 傷患都有......
    我都係休息拉筋, 轉吓試吓游水踩車先...
    不過, 我又已經報咗三月尾兩個賽 (15km/21km), 不過唔會搏盡.   

其他師兄上面講嗰氣 foam roller 好攪嘢.
    我都睇吓要點樣整鬆返條 ITB 先......   

升級   68.8%

該用戶從未簽到

之前跑3km就開始痛,經過休養同strecthing,今日試跑6km冇痛
    心知6km唔痛並不等於康復,但應該有進展