香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

家豪教練的說話~

升級   100%

該用戶從未簽到

https://www.facebook.com/250588241690539/posts/1977643472318332/

家豪教練的說話~

今日好多學生比賽,有人創佳績也有人未發揮得好,其實PB 唔係必然,好多因素配合,可以練習好好,比賽跑唔到,當中包括中途發揮,甚至係前兩日休息睡眠狀態,今日也眼見住學生比賽前50分鐘仲食緊早餐,呢d細微細節的野都係影響緊比賽發揮⋯⋯⋯

言歸正傳,片中人湯樂榆(懵魚)
不負隊友,潔貞同我所望,今日好驚險地以37‘39秒,兩秒之差破左14年前由神童吳曦雯所創的 37’41秒的女子青年紀錄,最尾500米見到真係有機會做到,我一直在賽道外大叫,好多人望住,叫完仲有少少後嚨痛。

話說早幾日小魚續日追問我,「教練你會黎睇比賽架可?」「你黎比d壓力我啦!」「10k 我唔夠信心, 過嚟比啲信心我阿..」「阿sir.. 你幾點到?」嘩,睇得出佢幾緊張呀,佢曾經仲講過想聽我把聲。

所以今日四點幾起床都覺得值得,教練既存在原來好重要架。

再想表達既係,訓練方法唔需要好特別,一年前她狀態差時同一年後狀態好時的訓練大至差不多,但係當狀態差時就會埋怨訓練計劃是否不好,胡思亂想(少女總是吧),當狀態好時就唔會咁諗,記住,你係咁練人地又係咁練,點解人地進步,自己唔進步,當自己進步即時候又唔會諗人地點解唔進步⋯⋯⋯

進步好難預計,我們只能以你訓練情況時間身體反應而評估

總知,不要在低谷時候胡思亂想,只有正面才能走出低谷@滑嘟嘟,壞的時間總會過去,大家加油。

一個人之成功不是靠一個人,隨了教練隊友仲有屋企人,贊助商,主辦單位等等

講住咁多先,仲想我寫落去嗎?

下一篇寫運動員之所以成功事。

+1 0
上一篇︰7-Eleven「隨時跑 Run at your Pace」下一篇︰營養師指出:減肥不要戒食澱粉

Like: 5.0
Like: 5