香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

第七屆的廣州馬拉松 奇蹟!真係有奇蹟

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

第七屆的廣州馬拉松
    上星期在社交網站見到這段跑馬金句*沒有奇蹟 只有累積* ,但本星期日好驚訝地比我見到啦!奇蹟!真係有奇蹟架,佢發生在我們很熟悉我一向視為半個主場的地方 廣州。
    今屆為第7次的廣州馬拉松,以一個這樣有多次成功經驗的賽事籌備,早2年前已經超越了香港馬的大型活動,應該可以說是駕輕就熟及拾拿玖穩的事情,由報名至領物上每個幾細可以說得上"一絲不苟",今年亦找到了adidas贊助,更討得參加者歡心,沿途支援設施沿用往年設計,沒有任何挑剔,賽前亦得悉大會延長了關門時間15分鐘即是6小時15分鐘關門,不要少看這15分鐘,它對很多業餘或初馬跑手是極為重要的,當然扣去D起步區的起步延遲,亦即是給足6小時你跑,這個安排是合情理的。
    但做慣做熟唔代表不會出問題!今年竟然搞個*提早關門*!由25公里起,沿途各個檢查點都提早咗三十分鐘收檔,官方水站及補給站亦同時撤走,跑手被驅趕上馬路邊或行人路,仲有十幾公里先返到終點(點算)?唔知出事邊個會負責呢?
    好在"跑手在民間"各跑團嘅自發補給站,都冇折走到仲喺度,即係由"唔跑嘅跑手幫跑手加油及補給"!我私人真係想頒個*諾貝爾獎*比佢哋!!!
    奇蹟亦在這一刻發生了,賽事由20公里開始,已經有大量"掛上號碼布"跑手使用共享單車代替跑步,我目睹超過100人,是否"廣州馬拉松"由跑步比賽,已改變為"二項鐵人賽"?

登錄/註冊後可看大圖

廣州馬拉松中使用共享單車是否違規?我問過多位*二鐵跑手*他們都說(美斯、美斯),又關美斯事,呵!
    既然關美斯事,即係我多事,算吧啦,下年唔嚟就喺啦。

+1 3
    上一篇︰廣州馬拉松2018 戰報下一篇︰食火鍋明天跑馬拉松沒問題?

Like: 5.0
    Like: 5
    Like: 5