香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請跑步人仕照顧我們踩單車的感受

關閉 [複製鏈接]

升級   8.33%

該用戶從未簽到

幫他人呼籲,該區成日引起罵戰的問題(有問題請不要找我)
請跑步人仕照顧我們踩單車的感受 - 跑步  -
(香港討論區 discuss.com.hk)
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8875241
+1 0
上一篇︰會員建議: 跑友投票區下一篇︰攝影技術--變焦

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 12:48 發表

請大家盡量小心留意路面情形為上, 安全第一命長久.
題外話, 臭師兄是否用腳中掌擊地跑步法!

right

升級   0%

該用戶從未簽到

唔講真係唔知原來 "行人是不可以於單車俓上面行走的 (包括跑步在內, 但大型活動有申請封路的另計 )"

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我想這個問題比較容易發生在新界北或是元天屯一帶

荃灣青山公路反而比較常見單車友 "不敢踩" 馬路

反而要踩行人路,與跑手爭奪路權

多數單車友都很不客氣  踩行人路大老遠就叮叮  叫跑手讓開

與跑手正面交會  也不懂得禮讓  或是說聲唔該

該怎麼說呢

升級   82%

該用戶從未簽到

單車徑上跑步是違反政府條例,為自身安全,跑步人士應自律。單車徑上被車撞倒,吃虧的自己。同樣地,政府有特設一些供越野單車徑給與單車愛者,很多郊遊徑及水塘引水道是嚴禁單車進入,遺憾地,一些單車莽顧郊遊人士的安全,橫衝直撞,引起遊人恐慌。

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

其實問題出在香港地太小
    台北的單車徑和緩跑徑共用
    也沒聽過互相問候對方老母的情況
    因為寬度足足有5米

話說回來
    為何跑手愛偷雞,使用單車徑呢?
    跑起來的路感有比較好嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

見到 d 場既 post.. 係針對昨日的糖尿跑... 我想知道其實主辦單位有無( or 有無需要) 申請封路 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

哈哈,小弟都係鍾意跑單車徑多過行人路的人

不過從來都未試過跟單車友有任何衝突,因為我時刻都會提高警覺留意單車的去向及速度,我會就單車的,盡量唔會影響駕駛者

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-12 13:27 發表
    見到 d 場既 post.. 係針對昨日的糖尿跑... 我想知道其實主辦單位有無( or 有無需要) 申請封路 ?

不只是昨日的比賽,就連可樂,佳得樂,石門十公里跑都沒有封路,只不過我們一大班人跑,踩單車人仕唔敢出聲

升級   82%

該用戶從未簽到

算啦!!
    這是一個無法解決的問題,政府都好痛頭。
    大家自律一下。
    唔跑步海天空

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-12 13:30 發表
    哈哈,小弟都係鍾意跑單車徑多過行人路的人

不過從來都未試過跟單車友有任何衝突,因為我時刻都會提高警覺留意單車的去向及速度,我會就單車的,盡量唔會影響駕駛者
    我就好少跑單車徑,記得跑單車徑時都無這問題出現。因為我通常快過單車。

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-12 13:38 發表

呢D比賽,主辦機構不能申請封路(因為其他市民是有權使用的)但須通知政府部門或警署,有警方人員維持秩序。而咁樣單車友都睇唔過眼的話,都無辦法﹗在者,發POST 者其實有冇考慮過每年,踩單車人仕所帶來的意外, ...

屈教練.. 唔好俾一小撮害群之馬而傷和氣...
    單車友又好... 甚至跑友都好... 都會有害群之馬...
    大家其實因為呢 d 害群之馬而互相指摘對方的所有不是...感覺有點似一竹篙打一船人...
    如此爭論... 何日休止呢...

自己可以做到既係...互相忍讓...注意安全....

p.s. 有點大惑不解.... D 場版主叫第二 d member 過來 開 post 呼籲大家... 做咩唔自己來呢度開 post 呢..

升級   100%

該用戶從未簽到