香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 臭男人
打印 上一主題 下一主題

請跑步人仕照顧我們踩單車的感受

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-12 15:04 發表
都幾次樣喎。" />" />" />" />" />" />" />" />既然閣下話唔係,就當唔係啦﹗

I'm

登錄/註冊後可看大圖

not her/him

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-12 15:09 發表

平兄,遲了一步,佢剛剛話佢唔係喎。" />" />

哈哈...冇問題,我係個邊都成日見到臭男人師兄發言,
歡迎臭兄大駕光臨!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   82%

該用戶從未簽到

真亦假時假亦真,可須介懷真假呢?
能夠帶起這話題,對長跑愛好者是件好事。
也可以提高長跑網的收視率,坐低飲杯茶啦!!

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 15:20 發表
    臭兄, 你個頭像好型, 佢係你偶像?" />" />

插咀講句, 我叫佢做 "高義"

升級   40.67%

該用戶從未簽到

星期一至六我係跑友
    無錯, 柏油路面的確好跑d, 吸音防震。石屎路都好, 最差係萬年磚, 又跣又唔平, 好容易PK+拗柴。
    所以我都會跑單車徑, 但一定會keep 左, 會好貼好貼行人路, 因為單車好少會踩到咁貼, 會好危險。仲會耳聽八方, 一聲見單車聲, 就盡量上番行人路或擺手示意。咁耐都無火爆場面。

週日我係車友
    我踩車好少踩行人路, 但有時有d環境真係無得避, (睇過無警察後)點都要上一劑, 咁我會盡量keep 得好慢好慢, 就算其他車友一支箭咁走左, 我都唔會快, 因為我一定記住三樣野:
    1. 行人路上面, 行人有優先權, 所以叮叮我都唔會打
    2. 我犯緊法, 所以唔係老馮
    3. 大家相撞, 一定會有人受傷, 我唔想

就算有人玩cross over, 我會忍讓, 因為大家都係做運動姐, 除左身體要健康, 心靈同EQ提升亦非常重要。
    其實我係其他單車谷成日都出文, 勸其他車友對行人不要太暴燥, 畢竟, 單車徑都不是賽場, 不應該踩得太快, 加上週日等, 根本繁忙過旺角, 太快對任何人都很危險!
    此外, 在這裡都希望各跑手合作一些, 在單車徑上盡量靠左跑, 不要當單車一定要讓你。
    我反對粗暴對待, 希望大家共建和諧社會。

升級   0%

該用戶從未簽到

x2
    在單車徑上盡量靠跑, 請勿於中間分隔線跑 !

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 17:17 發表

明白! 靠自己的左邊跑是嗎?

100分

升級   0%

該用戶從未簽到

全馬 c hing

謝謝!!明白!!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我係邊度跑都係靠左跑的, 不過唔少行人既慣性都係靠右, 明知我用左線都夾埋來同我對頭, 唔知點解釋.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

對不起,我可能講話火氣太大,但我覺得這個話題很無聊
    要埋怨的話,有更多東西可以埋怨,我覺得香港的 "行人" (不管你是跑手還是車友,都會是行人) 是全世界最可憐的

貨車,小巴,的士,私家車,電單車,完全不會禮讓行人

我曾在英國住過,那裡行人最大,所以機動車輛在路口一律禮讓行人
    這裡咧?我一天到晚聽到行人被撞死,我走路港九新的任一路口,也要提心吊膽被車撞

但是但是
    這些司機不開車的時候,不也是行人嗎?
    為何換了屁股就換了腦袋,坐上駕駛座就一付惡形惡狀?

司機也是行人
    司機不會禮讓行人

所以呢
    跑手車友的衝突
    只要一天沒人學會 "禮貌  體諒"
    我看是永遠無解

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-1-12 15:38 發表

插咀講句, 我叫佢做 "高義"

題外話,我的頭像人物叫〔龍方〕,於去年離世了

不少人對龍方的名字並不熟悉,但卻不會忘記《上海灘賭神》中的黃金貴,《賭神》中的高義,《雷洛傳》中的流氓頭子。龍方曾與成龍(blog)、周潤發劉德華周星馳等出演對手戲,是香港影界出名的“大壞蛋”。
    “姦神”龍方去世  香港影星龍方11月14日上午10時許,在西安長安區一家醫院因鼻咽癌去世。龍方先生好友,深圳嘉年華明星經紀公司老總周行昨天心情悲痛地向記者透露了該消息。據周行透露,龍方之前一年多一直在咳嗽,今年5月在香港檢查出肺癌晚期。從5月治療至今,最終宣告不治。

周行還透露,龍方是個很要強的人,患病之事沒有告訴家人和朋友,所以很少有人知道他的近況。龍方被稱為香港“姦神”。他曾與成龍、周潤發、劉德華、周星馳等先後出演了上百部電影和電視劇。因為演《賭神》一片,被電影圈內稱之為香港天皇巨星周潤發最佳拍檔。

相關資料:
        龍方,本名李建民,上世紀70年代初期就開始進入影圈,在大導演張徹的《雙俠》做臨時演員,後來在台灣做武師武指,偶爾客串主演,成為半個小打星,80年代龍方當年是香港天天漁港的經理,而這邊王晶開拍《至尊無上》找不到反派演員,在朋友介紹下龍方接拍了《至尊無上》那個日本人角色;而後王晶再邀龍方拍《賭神》,電影的成功讓人記住了“奸人”龍方。從此一發不可收拾,“壞人”片約接踵而來。龍方也正式辭職,做起了全職演員。2000年後龍方開始在大陸經商,做回了生意。香港電影是少了個奸人,多了份遺憾。

招牌角色:
      《雷洛傳》中的賭場大哥,先是痛打了一頓失戀的劉德華,後來劫持了關海山把事情鬧大,被劉德華解決;《至尊無上》中的日本公子哥,也是和劉德華對幹;《賭神》中周潤發的義弟,無情無義連大哥都不放過;《暗花》中澳門大哥之一佐治;《龍的傳人》中的老闆。

作品回顧:
    動作設計:虎拳(1973) 賣命邊緣(1977) 龍拳蛇手門蜘蛛(1978) 烈日狂風野火(1979) 豬肉榮(1979)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 15:38 發表

原來, 有唔少人係用腳中掌擊地跑法的!" />" />

哈哈 ~ 瘋兄,我地要繼續努力 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

跑者胸襟 : 路窄心寬 !

升級   0%

該用戶從未簽到

亞平 c hing

路窄心寬 !
     好!! 好!! 小弟緊記!!