香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 臭男人

請跑步人仕照顧我們踩單車的感受

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 12-1-2009 22:15 發表
跑者胸襟 : 路窄心寬 !

平兄,路窄心寬 呢句講得!

升級   8.33%

該用戶從未簽到

踩單車人:呔窄心闊

升級   0%

該用戶從未簽到

其實, 大家都係做運動啫, 最好就:
跑步者:     路窄心寬
踩單車者:  呔窄心闊

和睦相處, 海闊天空

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cu83 於 2009-1-12 23:29 發表
    其實, 大家都係做運動啫, 最好就:
    跑步者:     路窄心寬
    踩單車者:  呔窄心闊

和睦相處, 海闊天空

Agree! 大家都係做運動要有體育精神.

忍耐, 忍讓.

小妹都係跑單車徑, 靠左邊跑, 留意路上行人同單車.
    本區跑友同單車友一向都好和平, 反而行人有行人路唔行,
    多數兩個甚至幾個橫行在單車徑中間, 唔理會單車友同跑友,
    自己為了避行人而跑出單車徑中間,當然盡快跑回左邊路啦!

升級   55.26%

該用戶從未簽到

回復 49# 的帖子

贊成全馬兄所言. 反對粗暴對待, 希望大家共建和諧社會。

升級   100%

該用戶從未簽到

題外話:
    平ching你張相好型仔呀~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-1-13 17:27 發表
    題外話:
    平ching你張相好型仔呀~~~

出自安安整容大師手筆..嘻嘻...終於都可以見下人

升級   0%

難過

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-13 17:42 發表
    因為全馬兄一席話, 終於尋晚乖乖地在單車徑上沿住左邊跑.

今晚小妹乖乖地在單車徑上貼左邊欄杆跑, 見班少青人十個八個係路中間跑, 唔知死!

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-13 23:47 發表

今晚小妹乖乖地在單車徑上貼左邊欄杆跑, 見班少青人十個八個係路中間跑, 唔知死!

樹大總是有枯枝, 但我地唔好就此放棄, 好似環保咁, 先做好自己, 然後慢慢去感染身邊o既人, 一代跟一代, 好日子很快便來到!

升級   80.53%

該用戶從未簽到

我覺得無論在單車徑or行人路跑步都應該遵守'左上右洛'的守則會比較安全

升級   0%

難過

原帖由 全馬 於 2009-1-14 21:00 發表

樹大總是有枯枝, 但我地唔好就此放棄, 好似環保咁, 先做好自己, 然後慢慢去感染身邊o既人, 一代跟一代, 好日子很快便來到!

x2, 繼續做好自己.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我在北區這邊跑左一後時間都未遇到如此人車爭路的問題. 有時大家為避大家, 會錯意, 避不了, 停下來說句"SORRY!"就是, 沒有甚麼大不了. 記住"左上右落"便問題不大. 事實上, 正常人又點會在地少人多的屋村單車徑"LIN"到30K/HR. 就算無人都有其他單車LA!真正單車運動員就唔會咁傻搵呢D路練車.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

樓上CHING, 十分支持你!!!! 不過馬路, 機場跑友就無咩機會跑架LA!! 你覺得你啱的話就千祈唔好就住, 記得一朝到晚伏住單車徑睇住有無人在單車徑步行或跑步, 有就即時報警. 千祈唔好手軟. 拉人罰款, 政府庫房收入急升, CHING隨時攞埋"金紫荊"勳章. 唔使在呢度苦口婆心. 覺得自己啱就做, 唔使同情跑友, 唔使驚唔好意思!!!

唔記得講比你聽, 我地跑友重好鍾意一路跑, 一路亂拋垃圾, 破壞公物!  希望你唔係我個區出沒啦!! 唔係比你捉到就慘LA!!
    早抖!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(唔好誤會呀!!!唔係無禮貌呀!! 夜LA!!我真係想叫你早抖架!!!千祈搵差人拉我呀!!!)

升級   32%

該用戶從未簽到

講真,小弟都有時係大圍跑去大埔的,
    而當中實會係單車徑上跑,
    咁我地幾個人咪盡量單線跑,行埋d跑lor
    冇人叫你打橫一直線,好串咁跑ga ma.
    咁絕大部份單車都唔會專登一野車落你度吧.
    其實,大家最重要係互相就一就吧.
    大家守下秩序咪幾好,大家都安全ar ma.
    大家都係運動,唔使打晒交咁0既...

還有的是,其實好多c hing,c tse應該唔係"嚴"馬路唔平,唔好跑等等,
    而係香港真的太少緩跑徑,
    如果下下唔係單車徑跑,其實好多地方係跑唔到過去的
    講真,如果有多d緩跑徑,d c hing,c tse使鬼專登走去單車徑跑咩?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-18 00:26 發表
    樓上CHING, 十分支持你!!!! 不過馬路, 機場跑友就無咩機會跑架LA!! 你覺得你啱的話就千祈唔好就住, 記得一朝到晚伏住單車徑睇住有無人在單車徑步行或跑步, 有就即時報警. 千祈唔好手軟. 拉人罰款, 政府庫房收入 ...

Kopo兄,希望我地今日唔會比人拉就好了......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-18 10:24 發表

Kopo兄,希望我地今日唔會比人拉就好了......

X2
    乜而家d人咁野蠻架

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-18 00:26 發表
    樓上CHING, 十分支持你!!!! 不過馬路, 機場跑友就無咩機會跑架LA!! 你覺得你啱的話就千祈唔好就住, 記得一朝到晚伏住單車徑睇住有無人在單車徑步行或跑步, 有就即時報警. 千祈唔好手軟. 拉人罰款, 政府庫房收入 ...
    kopo1128 兄,我希望你快啲俾嗰位單車師捉到,因為他講到咁有道理,而且特登開一個新戶口入來講這番話,kopo1128 兄你又講到自己咁點,令我們有一個負面形象,我心好唔舒服.
    我強烈要求版主把單車師兄那個post精華和加分.
    單車師兄,你記住一定要捉一些咁差人品的跑友,否則,你枉為正義的單車友,努力呀 .
    單車師兄,你知唔知新界南總部電話呀

升級   58.95%

該用戶從未簽到

單車會唔會踩過界家???