香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: stanwong
打印 上一主題 下一主題

跑到腳趾甲變黑

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 46# 的帖子

我睇過本書話衝落斜可練步頻....

升級   0%

難過

升級   2.67%

該用戶從未簽到

通常係長途尾段發坐,因雙腳無力提起同放低,落腳時腳掌向前衝,而腳掌係鞋由滑向前,所以腳指撞到鞋入面,引致腳指甲有瘀血。
    洗完腳,用針刺入腳指甲底部放咗D瘀血,隻腳指甲與肉有部份分開,日後慢慢褪去舊甲,下面生出新甲。
    我有9隻腳指甲曾經瘀傷更換過。

升級   0%

擦汗

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-27 17:45 發表 點樣練到步頻呀? 未聽過添.
    我睇果本書時間都係第一次見....
    可能係落斜逼住你另一隻腳要快d 落地掛....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 華哥 於 2009-1-27 19:12 發表
    通常係長途尾段發坐,因雙腳無力提起同放低,落腳時腳掌向前衝,而腳掌係鞋由滑向前,所以腳指撞到鞋入面,引致腳指甲有瘀血。
    洗完腳,用針刺入腳指甲底部放左D瘀血,隻腳指甲與肉有部份分開,日後慢慢褪去舊甲,下面生出新甲。
    我有9隻腳指甲曾經瘀傷更換過

小弟記得好耐之前,Iris ctse 都係教我地用呢個方法。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我跑完澳門返來
    發現左腳大腳趾黑了2/3
    左邊升高了1-2mm
    但無脫出
    點算好??

Kin in Running

升級   100%

開心

我想問問我的情況
    隻腳趾甲
    幾耐才會好

Kin in running

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

堅堅, 我以前都試過~
    其實乜都唔駛埋, 等佢慢慢脫落, 自然就會好架啦
    但我記得我果時要幾個月

升級   61.85%

該用戶從未簽到

kin兄, 我都試過, 等到腳甲自然長出, 修剪後就冇事, 不過都幾耐架, 起碼3-4個月, 我覺得同對鞋有極大關係, 一係對鞋細左, 一係鞋帶綁得太鬆. 我之後綁番緊d鞋帶, 就解決左問題.

升級   0%

開心

原帖由 shogikin 於 2010-12-11 22:10 發表
    我跑完澳門返來
    發現左腳大腳趾黑了2/3
    左邊升高了1-2mm
    但無脫出
    點算好??

小弟 1個月前度就有呢個經歷。第一次幾可怕下,放血水放左好多日一日幾次,平時用膠布保護,儘量著涼鞋或拖鞋,得聞同患處做下massage,2周後入面凝結左就OK了。

我個Blog 關於腳趾瘀血的歷程:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=12197&page=4#pid775796

升級   100%

開心

Thanks 各位意見,
    發生情況完全就像上面華哥所說

Re: dicksonyk
    對鞋應該很fit無問題的
    可能是跑到腳趾緊張到時常抽起
    我想我要多拉拉d腳趾了

Re: purejoey
    我就無出血咁嚴重,一跑完已經凝結
    就是想問問凝結後是否可以照常跑

升級   2.11%

該用戶從未簽到

我都試過..........等了4多個月~ 先生番D新既出黎~ 而黑色個D..我CUT哂

升級   100%

開心

To : purejoey

詳細看你的跑步blog
    發現大家都是穿RC1225......
    真是唔知是不是巧合
    anyway 我都會提下其他穿這鞋的跑友

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我都有這樣的經驗,大概要兩個月先會自動脫去,再要讓慢慢長出來,大概三四個月左右會OK,不過不影響平日生活和練習。

要避免的話,我看的書說要讓腳趾前留有足夠空間,尤其是當蹬腳的力度加大時,腳向前移的幅度更大,據書上說這要預留約1cm的空間,其實自己可以靜止地穿上鞋試試腳的前移有多少。所以,第一首要是選的鞋要合適,第二是鞋帶要繫得合適。

關於第二點,接近腳踝的部份的帶要足夠的緊,但前端又不可以太緊,以免影響腳部的血液循環或把腳趾壓到互踏著。我的NB的鞋帶因為不是平滑的,所以能夠從容的調節前後不同的繋緊程度﹝看廣告見有百多元一對的鞋帶以此招徠﹞,但我的老虎的鞋帶只是一般的平滑型,所以我跟那本書的介紹作下面的做法,在前後段中間加入一個平結,讓前方較鬆,後方可以盡量收緊,大家不妨試試。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我都有腳趾甲問題.
    舊年越野跑, 就有一隻撞瘀黑咗, 約三個月先生返好. (left 4th)   
    但係今年跑得多咗, 就有三隻怪甲. (left 4th 5th) (right 5th)   

有日喺旺角見到, 除咗行山襪, 都有跑步襪, 可以加強保護,
    但係就要一百蚊一對, 所以冇買.
    而家開始練長課跑全馬, 大家覺得嗰啲襪, 係咪冇乜作用 ? 定係係鞋太鬆, 撞得多 ??   

升級   0%

開心

原帖由 得得地 於 2010-12-15 13:34 發表
    我都有腳趾甲問題.
    舊年越野跑, 就有一隻撞瘀黑咗, 約三個月先生返好. (left 4th)   
    但係今年跑得多咗, 就有三隻怪甲. (left 4th 5th) (right 5th)   

有日喺旺角見到, 除咗行山 ...

咁耐以來我都只係試過腳趾公出事,見到你地隻隻腳趾都有事都心寒。

我諗第一,跑前一定要剪平d腳甲唔好突出來。
    第二,鞋太緊一定出事。
    第三,就算鬆,如果鞋帶綁得唔夠緊,跑果陣一樣腳趾頂到鞋頭。

如果鞋頭較闊同埋鞋帶綁得夠緊的話會好D。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

補充一下,資料來源是 RUNNING THE BASICS by Carl-Jurgen Diem, MEYER SPORT

有一幅圖講對鞋點解要足夠大

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

換過對鞋頭大d既鞋會好d

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 hei.911 於 2010-12-15 18:00 發表
    換過對鞋頭大d既鞋會好d

係呀,睇上面幅圖就知,當蹬地時,腳板成曲形,鞋底在外圈,腳在內圈,半徑大圓周自然就大,所以鞋的長度要比腳大,點緊的鞋帶都係假,鞋頭要足夠大才會沒事。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-12-15 13:34 發表 我都有腳趾甲問題.舊年越野跑, 就有一隻撞瘀黑咗, 約三個月先生返好. (left 4th)    但係今年跑得多咗, 就有三隻怪甲. (left 4th 5th) (right 5th)    有日喺旺角見到, 除咗行山 ...

我都有呢個問題, 好奇怪, 不是腳指公出問題, 次次都係3th, 4th出事, 真係好麻煩.

見到美記有的所謂既sport用既物, 成$55蚊, 開到都覺得貴, 不過諗諗下, 平時出面果的都$100 4對, 都係貴左一倍, 見有次sogo有八折, 試左一對, 最後都發現仍然有同一問題, 即係無咩用...

不過我發現, 次次出問題, 都係做長課時發生........