香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

肥高減肥血淚史~

升級   16.32%

該用戶從未簽到

我終於係2009年1月5號開始的起心肝跑步操Fit自己!!

登錄/註冊後可看大圖

跑左4日暫時未有咩特別變過~

登錄/註冊後可看大圖

隔日跑, 連熱身拉根跑1個鐘~

登錄/註冊後可看大圖

頭2次跑可以維持慢跑45分鐘~

登錄/註冊後可看大圖

之後1次跑就只可以維持慢跑到30分鐘~

登錄/註冊後可看大圖

1月11號跑更退步到只可維持20分鐘左右~

登錄/註冊後可看大圖

唔係唔夠氣, 係對腳d乳酸好勁, 跑唔到要以快步代替~

登錄/註冊後可看大圖

今朝行路返工時前腳掌開始痛~

登錄/註冊後可看大圖

13號朝早去完廁所會磅重~
13號既指數以下 :
200LB

BMI 28.5
Body Fat 29.1
H2O 51.7

竟然重重過肥之前~

登錄/註冊後可看大圖

我既目標係希望可以減返去160磅至140磅~

登錄/註冊後可看大圖

今晚希望可以去買到對跑鞋~
今晚又會去運動場以快步代替慢跑~
整個時間係1小時(包括熱身,拉筋, 快步, cooldown, 拉筋)~
+1 0
上一篇︰經常大笑有效減掉肚腩下一篇︰澳 絕 世 筍 工 時 薪 逾 萬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-13 09:29 發表

師兄, 你咁似一年前既我既!
不過小弟1.74m唔係高, 極其量係肥中高.
支持你, 加加油.

其實我都唔算好高~
我只係取其名

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

加油加油

我現在 BMI = 26
    Body Fat = 20%

我覺得 BMI 不準,因為我有做 Weight lifting,雖然肌肉不是非常大塊,但也比一般人大,所以體重勢必佔相當份量
    這種情況用身高除以體重,數字未必有參考性,所以還是看 Body Fat 會比較有效
    師兄如果也屬於肌肉大塊者,或許不要盡信 BMI

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 datoe 於 2009-1-13 11:53 發表
    加油加油

我現在 BMI = 26
    Body Fat = 20%

我覺得 BMI 不準,因為我有做 Weight lifting,雖然肌肉不是非常大塊,但也比一般人大,所以體重勢必佔相當份量
    這種情況用身高除以體重,數字未必有參考性,所以還 ...

我果d唔係肌肉~
    而全部都係肥肉~
    師兄果然係過來人完全知道晒我d野~
    我都覺得BMI唔係咁緊要~
    最緊要都係BODY FAT~
    我一定會努力架~多謝~

升級   0%

該用戶從未簽到

laidone c hing

恭喜恭喜  !!! 開blog 大吉 !!!

add oil ar

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜 laidone c hing 開blog大吉~~
    為目標的體重努力進發呀...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   82%

該用戶從未簽到

減肥需要持之以恆,無論甚麼運動。
    當然跑步是最方便,最簡單的方法。
    腳痛、疲勞是必然的反應,由輕量開始,培養好興趣,多與跑友分享效果會很好的。

白頭佬

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-1-13 12:14 發表
    laidone c hing

恭喜恭喜  !!! 開blog 大吉 !!!

add oil ar

多謝師兄~

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-13 12:16 發表
    恭喜 laidone c hing 開blog大吉~~
    為目標的體重努力進發呀...
    " />" />

衝呀~

想問下係咪keep住做就可以keep住減既呢??
    中途駛唔駛加強運動強度既呢??

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-13 12:17 發表

師兄, 如果係肥肉就恭喜你, 容易很多呀!

肌肉同肥肉既分別之處係咪一個林一個實咁分架~

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-13 12:30 發表
    減肥需要持之以恆,無論甚麼運動。
    當然跑步是最方便,最簡單的方法。
    腳痛、疲勞是必然的反應,由輕量開始,培養好興趣,多與跑友分享效果會很好的。

白頭佬

我一定會努力減肥架~

升級   16.32%

該用戶從未簽到

收到風今晚打邊爐呀~

登錄/註冊後可看大圖

今晚實爆煲都得啦~

登錄/註冊後可看大圖

一定要強力克制自己千祈唔好比自己食咁多~

登錄/註冊後可看大圖

放工去觀塘睇下買唔買到鞋先~

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

加油!

持之以恆, 一定可以減肥成功.

可以試踩單車同游水, 減下磅再跑步, 唔係好傷對腳特別係膝蓋.
    肥人跑步要買對厚底同保護性強的跑鞋.

加油!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

"可以試踩單車同游水, 減下磅再跑步, 唔係好傷對腳特別係膝蓋.
    肥人跑步要買對厚底同保護性強的跑鞋."

Totally agree - add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-13 17:48 發表
    加油!

持之以恆, 一定可以減肥成功.

可以試踩單車同游水, 減下磅再跑步, 唔係好傷對腳特別係膝蓋.
    肥人跑步要買對厚底同保護性強的跑鞋.

加油! hgonion_icon_10 ...

多謝c ching~

登錄/註冊後可看大圖

我一定會努力架~
    不過我想問下一d野呀~
    如果我而家淨係快步行+節食咁樣可唔可以減到肥架??
    因為我冇錢去做gym踩單車~

升級   16.32%

該用戶從未簽到

尋晚打邊爐果然食左好多野~

登錄/註冊後可看大圖

由7點半食到8點半~

登錄/註冊後可看大圖

不過我已經好乖咁非常忍口主要都係食菜同食素為主,當然都有幾舊肉同蝦啦~

登錄/註冊後可看大圖

食飽之後抖左陣9點7到運動場開始熱身拉筋快步行~

登錄/註冊後可看大圖

尋晚終於買左對美記rider 12 wave啦~

登錄/註冊後可看大圖

而家著住對跑鞋可以好舒服咁行啦~

登錄/註冊後可看大圖

行再唔夠一個鐘運動場就夠鐘閂門啦~

登錄/註冊後可看大圖

尋晚一定係收入多支出少既一晚啦~

登錄/註冊後可看大圖

要繼續努力節食減肥~

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-14 11:58 發表
    師兄,
    你真係好似我舊年呢個時候架, 一開始就不停跑, 食多左野就好內疚, 之後又再加加油!
    都係個句, 睇好你!

c hing唔好笑我啦~
    我當然冇你咁勁成日做運動啦~
    我只係隔晚去行下跑下