香港長跑網  - 長跑長友

查看: 474|回復: 5

2019.9.21 Norway Oslo Marathon 娜威奧斯陸馬拉松

升級   6.55%

該用戶從未簽到

https://oslomaraton.no/

全馬,六小時限時,$850 HKD報名費。有多種距離的比賽,同日舉行。有全馬,半馬,十公里,fun run。半馬限時係三小時三十分。

我會先飛去瑞士,蘇黎世,玩九天瑞士鐵路遊。我已去過瑞士兩次,所以新鮮感應已經無。去幾次都係主要去行山,去Zermett,影金頂。然後,由蘇黎世,飛去娜威奧斯陸,停卵三天跑馬。跑完馬就鑼架租車,係娜威玩行山,影相,航拍共十一天。九天瑞士加十三天娜威,總共二十二日行程。機票約$8000,三程機,瑞士鐵路遊套票約$3200,娜威租車約$7000(一架車)。加埋食住玩,大約$27,000,每人全程。我今日睇過旅行社,剩係玩瑞士12日,去Zermett,都要$27,000,還未計加遊加餐,導遊和稅。如加上十天,北歐四國,又要成$30,0000。如跟團,總共要$60,000,簡直係搶錢。

娜威馬拉松,可以獨立成團,唔洗先飛去瑞士。但因為假期的安排,一次過飛兩個國家,唔洗分兩次長假期去,所以才連埋一齊。今次咁去,會比較跑土耳其馬拉松,然後夾玩希臘/愛琴海,貴些。

都係個句:"可以跑馬的時間太少,地球太大,要趁還有青春時,向全世界出發。"

(P.S. 跑完2019渣打全馬,又濕又狀態唔得,懶返終點。一年又完跑季。會約單車友,去韓國踩單車,由首爾踩落去釜山,踩4 rivers trail。全程約650公里,當off season唔跑步,玩單車長途鬆腳。正好是韓國櫻花期,希望一路踩,一路有靚影,可以影相/航拍。)

Like: 5.0
Like: 5
好羨慕  發表於 2019-2-22 00:45

升級   6.55%

該用戶從未簽到

已買左機票,香港>奧斯陸(挪威)>蘇黎世(瑞士)>香港,$54xx。淡季機票唔貴。Check過期內的天氣,約6度(晚上)至26度(正午),唔會太凍。先去奧斯陸,玩西南部份,繞一個大圈,回奧斯陸。跑完馬,就飛去蘇黎世,開始瑞士旅程。整個行程要加長到24日。
我參考過香港去挪威的旅行團,發現旅行團玩挪威,祇是玩好細段,係奧斯陸繞個好細細圈圈,幾日貨仔。我今次,係整個西和西南部,掃個大圈,全程要12日。12日的行程,祇是緊緊夠。如界要去埋北邊,12日做唔到。所以,我計劃行程,頭都太曬。初時唔知挪威原來係好大。以為12日,可以玩整個挪威。真傻瓜。挪威的境點,車程遠,又要坐車,又要坐船,又要坐火車。我覺得,好複習。係計劃行程,頭都大曬。暫時未book係Oslo,近馬拉松起步點的旅館。這類冷門馬拉松,一向book住宿唔洗太急,或者要搶。唔同去跑日本馬,要一報名confirmed,就要鬥快去搶。

瑞士就反而易搞,一張火車套票,$3xxx,就七日內任坐,非常抵玩。瑞士就無乜驚奇和期望,因已經去過二次。上二次,玩不同主題,覺得瑞士一般般。唔係話唔靚,但睇多幾日之後,就無曬感覺。今次,第三次,去,有點悶。我第一次,係跑Amsterdam Marathon,由阿姆斯特單,渣車去。第二次去,係跑Budapest Marathon,由匈牙利渣車,玩巴爾干半島,意大利北部,入瑞士。今次去瑞士,就唔渣車,當玩下瑞士出名的冰雪列車,鐵路遊。瑞士的境點,我到遊的淡季,冷冷清清,無乜人氣。

這些年黎,計一計,我已跑過六隻歐洲馬。Berlin Marathon, Amsterdam Marathon, Barcelona Marathon, Budapest Marathon,Edinburgh Marathon和Istanbul Marathon。如跑埋今次Oslo Marathon,已是第七隻歐洲馬。時光過得真快,歲月不等人。

下一個馬拉松的里程,我可能會轉而計劃跑"一帶一路"。我已跑過,絲路的終點,Istanbul Marathon,亦跑過絲路的起點,Beijing Marathon。中間的絲路國家馬拉松,要計劃一下去跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

Ching 真厲害。小弟跑過一次美國馬,一次歐洲馬。兩次都 jet lag 到爆。基本上全程迷迷懵懵。

坐長途機也吃不消。依家都只係玩日台馬。

等睇 Ching 賽後報告。