香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: ivanbaby

老老實實講..

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

每當我有呢程想法
    就會提醒自己仲有好多好多人快過我....

升級   38.35%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

唔會,小弟跑步都係跟自己鬥,破到自己紀錄先會有滿足感。唔會因為跑得快過人而開心

升級   0%

該用戶從未簽到

me 2~~
    會因為自己順利完成一個賽事而感到開心..
    當然有時也會因為未盡全力去完成賽事而感失落..

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 ivanbaby 於 2009-1-13 17:03 發表
    跑得快過其他人, 你地會唔會覺得自滿?唔好話自滿, 會唔會不自覺地飄飄然?
    速度去到10k 30min-35mins 或 35min-40mins既人..
    你地會唔會有種比人快, 走在前面既自豪感?

見到好多Ching & ctse 都係爭住認數一數二(包尾),

仲未有人答到個point, 其實成績越好D跑手,應該大部份都會更謙虛、更加上進的,因為他們見識到,人上有人,天外有天的道理,很少有自滿的,因為一但自滿便沒有進步空間同動力,但係人又有好多唔同類型的,有些人會咁都唔出奇,但以我的以前經驗及認識很多一、二線及三線的高手,返而係二、三線D高手有些有此態,他們不自覺地飄飄然,不可一世!
    你哋可以睇吓呢到D高手,米拿同白師兄,佢地都好謙虛及上進的,希望大家以佢地為榜樣!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

我次次都入三甲(係倒數包尾), 嘻嘻

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我覺得只要完成到比賽同埋快過自己上次個時間....
    就已經有好大ga 滿足感.....
    有獎固然開心....但就算冇獎都唔會灰心
    等下次拿.....只有肯努力同付出
    唔洗驚冇機會....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 lionchiu 於 2009-1-14 14:10 發表
    我覺得只要完成到比賽同埋快過自己上次個時間....
    就已經有好大ga 滿足感.....
    有獎固然開心....但就算冇獎都唔會灰心
    等下次拿.....只有肯努力同付出
    唔洗驚冇機會....

絕對同意ching的說法
    第一大原則--完成整個比賽已經好大滿足感。
    再加上時間可以快過上次的話就更大大大滿足了!!

升級   0%

該用戶從未簽到

如果我跑快左,我會嘲笑對手,我最大既對手就係自己,今日既我如果跑贏左昨日既我,我會嘲笑昨日既我~~

升級   81%

該用戶從未簽到

其實水平越高o既跑手就越知道一山還有一山高呢個道理,亦都知道無可能每場都pb,每次比賽前都會預先set好一個目標,達到目標咪有滿足感咯…

此外,大部份跑手都知道同自己水平差唔多o既跑手,好多時都係同佢地比拚下,快過佢地又唔會有咩特別,反而有時比賽途中會特意跑埋一齊,你帶下我我帶下你咁,希望帶快大家o既pacing﹙好似單車手互相擋風咁﹚…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   7.15%

開心
  • 簽到天數: 20 天

原帖由 亞平 於 2009-1-13 17:31 發表

小弟可答..肯跑並可以跑得動,無論快慢長短,每人心中都會有自亳感!

Me tooo   

升級   53.16%

擦汗
  • 簽到天數: 8 天

無呢種感覺,反而比啲外形睇嚟會慢過自己的人過頭(例如肥過自己、師奶形、阿伯款),就會有種悲憤交集嘅心情。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

其實一山還有一山高. 永遠都有人在你前面. 我覺得應該同自己比較, 有進步就自然開心.

升級   28.95%

該用戶從未簽到

運動時會產生一種叫做(安多芬)物質, 所以我想是這原因嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

呢個topic...可能小弟最無資格去討論...
    之但係...小弟做乜都是以盡力而為作為原則..無論今次有冇好過上次...心態一樣...
    好過上一次可以好多原因..差過上一次又可以好多原因...
    重點是..咩結果..我都會事後檢討....期望下次改善...
    我覺得詐...下下子有同人鬥心態..個人會好累..