香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanwong
打印 上一主題 下一主題

怎樣鼓勵身邊的人跑步

升級   18.2%

該用戶從未簽到

我相信我係一個成功例子.

我都係近幾年先開始跑, 愈跑愈開心, 愈跑愈鍾意, 咁好自然就會想身邊的人一齊跑, 我家老爺一開始時都跑唔到一個圈, 個樣就好似想死咁, 佢覺得要佢跑10K係絕對無可能的事.  我又呃又氹咁, 久唔久就叫佢陪我跑(其實係我陪佢跑), 去完比賽又不停咁同佢講比賽中的趣事.  慢慢......真係好慢, 足足有幾年佢先應承報左個3K比賽. 哈哈, 比賽完, 返來到佢唔停口咁講話幾辛苦, 不過都有人仲慢過佢.......之後?  7K, 然後10K.  雖然佢話10K係佢的極限, 不過佢都keep住跑呀!

所以ching唔洗急, 慢慢來, 你要陪佢跑(佢的速度), 當佢可以跑多少少的時候, 你先同佢報下細D比賽, 等佢feel下比賽的樂趣, 佢一定上癮!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

Stanwong 師兄,我也有一個小小的故事可以跟你分享,有空來看看吧!
[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記 帖#213

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 wongc 於 2009-1-14 23:28 發表
    我相信我係一個成功例子.

我都係近幾年先開始跑, 愈跑愈開心, 愈跑愈鍾意, 咁好自然就會想身邊的人一齊跑, 我家老爺一開始時都跑唔到一個圈, 個樣就好似想死咁, 佢覺得要佢跑10K係絕對無可能的事.  我又呃 ...
    小弟都會先陪佢跑一圈當熱身,之後我就撇甩佢了,因為要用自己步速練嘛,不過都會鼓勵下佢架。

升級   67.95%

無聊

原帖由 亞平 於 2009-1-15 00:09 發表
    Stanwong 師兄,我也有一個小小的故事可以跟你分享,有空來看看吧!
    [平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記 帖#213
    平師兄,你的故事很受用,小弟獲益良多。為了以身作則,小弟都要努力了

升級   49.45%

該用戶從未簽到

My wife started to run even without me. However, it is extremely difficult to ask her to run with me in the beginning.  After she saw how good I lost my weight , we keep eating a lot of delicious food such as hotpot, steaks, bufets and night snack together. Since I can this running practice, my weight can be kept at certain level.  She keeps gaining weight unil she decided to want to lose weight by running. Then I buy her very pretty Nike running clothes and now she run automatically.  However, she recently injuried her knees as she run 3 to 5 km every day which is too much for a beginner.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stanwong 於 2009-1-14 23:05 發表
    大人已睇過各位回覆,以下是她的留言
    ----------------------------------------------------------------
    謝謝各位。今晚行和跑加埋都有8個圈,初初落場較累,行和跑完後感覺很好,我會繼續下去的。

Isa
    ...

Isa ctse,

叻叻啊!完成8個圈, 3200M.

唔好心急, 慢慢跑, 慢慢行, 記得拉筋熱身, 唔好一落場就跑, 跑完再快行2個圈.

有冇叫老公仔買對跑鞋俾妳呀? 合適的鞋好重要, 唔受傷先可以長跑長有.

加油!努力!

升級   0%

難過

原帖由 kopo1128 於 2009-1-15 00:48 發表
    My wife started to run even without me. However, it is extremely difficult to ask her to run with me in the beginning.  After she saw how good I lost my weight , we keep eating a lot of delicious food ...

kopo真係好老公啊! 大人有靚跑衫著, 跑步動力實倍增啦!

升級   93.4%

該用戶從未簽到

喜歡跑步好似係緣份, 好似好難令任何人跑, 或者令跑步的人不跑.

升級   0%

難過

Stanwong不如幫太太開個跑步blog, 記錄跑步進度, 等大家鼓勵她.

越跑越健康, 越跑越健美.

升級   67.95%

無聊

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-16 01:49 發表
    Stanwong不如幫太太開個跑步blog, 記錄跑步進度, 等大家鼓勵她.

越跑越健康, 越跑越健美." />" />
    ctse的提議不錯!今晚同佢講下先。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

我上年想報渣打半馬,但大人前年參加了一個三項鈇人訓練班減肥后,想玩渣打10K,所以被迫陪她跑10K。一直以為她無可能完成比賽,誰知她又可以1H25'完成。

但今年捉她去練跑很多時都不去,久不久都跟我去運動場跑圈,約跑4-5K,但一曝十寒那會有進步,所以今年她都不參加渣打。還好她一個月都有1-2次跟我跑步。所以參加比賽真的令人有動力去練跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2009-1-15 10:39 發表
    喜歡跑步好似係緣份, 好似好難令任何人跑, 或者令跑步的人不跑.

第一次聽見用"緣份"黎比喻跑步,有意思!

升級   0%

該用戶從未簽到

"喜歡跑步好似係緣份"

有意思X2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-1-16 23:06 發表
    "喜歡跑步好似係緣份"

有意思X2

捱唔過跑步辛苦期既人,就係冇緣份既人!
    捱過了既人注定呢世人同跑步結下不解之緣!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-16 23:23 發表

捱唔過跑步辛苦期既人,就係冇緣份既人!
    捱過了既人注定呢世人同跑步結下不解之緣!

下! 跑步都講緣份??
    真係懶人唔跑步有千萬個理由.
    咁唔知道小妹同跑步結左緣未呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-17 00:34 發表

下! 跑步都講緣份?? " />" />
    真係懶人唔跑步有千萬個理由.
    咁唔知道小妹同跑步結左緣未呢?

當有一日發覺自己跑步再唔係純粹為減肥/為健康去跑,而無得跑又唔安樂、心思思想跑的話,咁你就開始跟跑步結緣了~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-17 10:42 發表

當有一日發覺自己跑步再唔係純粹為減肥/為健康去跑,而無得跑又唔安樂、心思思想跑的話,咁你就開始跟跑步結緣了~

馬王兄講得好,小兄早係數年前經已結了緣.一年四季,從未間斷.
    叮叮噹師姐肯定也結了緣,只係唔知緣深定緣淺?

升級   67.95%

無聊

小弟對於跑步肯定是情深緣淺,明明很愛,卻只能淺嚐,未能真箇銷魂。
    跑了三年,期間總有些傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,仍只在拍散拖階段,未能真正結婚。
    看別人的blog,很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。明明腳痛,都要扮冇事,以免影響身邊人。
    很怕我與跑步的緣份突然結束,一旦自己都跑不下去,如何以身作則,鼓勵身邊的人跑步?

升級   0%

該用戶從未簽到

stanwong c hing

保重!! 保重!!

小弟認爲長跑是 細水長流 淡淡的緣份
     長跑長友

升級   68.6%

該用戶從未簽到

其實兩人一齊玩就得啦,唔一定跑步。
    你可以買一輛小單車比大人,你跑步追佢單車
    佢開心時你又可以練速度。