香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanwong

怎樣鼓勵身邊的人跑步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 17/1/2009 11:23 發表
小弟對於跑步肯定是情深緣淺,明明很愛,卻只能淺嚐,未能真箇銷魂。
跑了三年,期間總有些傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,仍只在拍散拖階段,未能真正結婚。
看別人的blog,很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。明明腳痛,都要扮冇事,以免影響身邊人。
很怕我與跑步的緣份突然結束,一旦自己都跑不下去,如何以身作則,鼓勵身邊的人跑步?

師兄無需要嗟嘆!傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,打情罵俏,間中頂咀啫!很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。吾等並非專業運動員,三四日已經好足夠,身體會話俾我哋知佢頂唔順的。明明腳痛,都要扮冇事,以免影響身邊人。值得為你身邊人高興,因為你確切愛護他們,你亦應為自己而自豪。很怕我與跑步的緣份突然結束,不會,因為有長跑網嘅師兄師姐支持、鼓勵及鞭策。一旦自己都跑不下去,如何以身作則,鼓勵身邊的人跑步?可以,一齊參加長跑網網友活動,啦啦隊打氣及/或做攝影師。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Alfred 於 2009-1-17 18:37 發表

師兄無需要嗟嘆!傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,打情罵俏,間中頂咀啫!很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。吾等並非專業運動員,三四日已經好足夠,身體會話俾我哋 ...

x2, 加入長跑網, 有許多師兄師姐支持你, 鼓勵你, 鞭策你.

升級   67.85%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 Alfred 於 2009-1-17 18:37 發表

師兄無需要嗟嘆!傷病、事故,壞了我的好事。好像一對戀人,打情罵俏,間中頂咀啫!很羡慕可以一星期跑足五六日,我跑三四日隻腳都負苛不了。吾等並非專業運動員,三四日已經好足夠,身體會話俾我哋 ...
    很高興今日首次參加了長跑網的約跑活動,受到大家感染,令小弟更有動力的跑下去。可能我的性格太執著,定了訓練計劃就希望要完成,完全冇顧及身體發出的訊號,大人成日話我有「強迫症」。今次休息了三日才跑今日呢個長課,跑完雖然隻腳肌肉有些少緊和微痛,但感覺良好,休息一兩天應可再操。小弟明白到不應太強迫自己,最重要是享受跑步的樂趣!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-1-18 23:59 發表
    很高興今日首次參加了長跑網的約跑活動,受到大家感染,令小弟更有動力的跑下去。可能我的性格太執著,定了訓練計劃就希望要完成,完全冇顧及身體發出的訊號,大人成日話我有「強迫症」。今次休息了三日才跑今日呢個 ...

今日好高興認識stan師兄~

大家一齊跑真係好開心,越跑越上癮

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-1-18 23:59 發表
    很高興今日首次參加了長跑網的約跑活動,受到大家感染,令小弟更有動力的跑下去。可能我的性格太執著,定了訓練計劃就希望要完成,完全冇顧及身體發出的訊號,大人成日話我有「強迫症」。今次休息了三日才跑今日呢個 ...

Enjoy Running!
    得閒約多d網友一齊練跑,令你更有意志跑落去..

升級   0%

難過

有第一次就有第二次.........一齊跑動力大好多.
    留意下身體發出的訊息, 傷左冇得跑就慘囉!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

STAN兄, 今日好高興認識你. 希望以後有機會一齊練跑.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-19 00:35 發表

Stan兄,好高興認識你~~

升級   67.85%

無聊

小弟也很高興認識各位呀!以後一定會再參與長跑網活動,或者會同埋大人來,相信受大家感染,可更容易鼓勵佢跑步。

升級   67.85%

無聊

原帖由 kopo1128 於 2009-1-19 00:35 發表

小弟少練長練,尋日走左16K都好甘!等我練好D耐力,同kopo兄走番轉!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

有時帶佢出席下賽事,等佢感受下賽事的氣氛

升級   0%

難過

Stanwong,

渣打當日, 有冇叫太太一起去睇比賽?

升級   67.85%

無聊

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-4 00:21 發表
    Stanwong,

渣打當日, 有冇叫太太一起去睇比賽?
    太太要出trip,來唔到啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟大人今天主動跑域多利道完成左20k

大人最長的距離

小弟好開心ar(小弟先跑左17k)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-4 20:49 發表

大人最長的距離

速行兄好野!
    速行大大好野!

升級   0%

該用戶從未簽到

前幾日有位朋友打電話黎向小弟拜年,言談間透露正準備馬拉松,並勵鼓對方多跑步,不過對方好似無乜興趣

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝  馬王 c hing

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-4 20:49 發表

大人最長的距離

龜ching 同 龜ching 大大好野呀!!

升級   67.85%

無聊

原帖由 上水馬王 於 2009-2-4 21:56 發表
    前幾日有位朋友打電話黎向小弟拜年,言談間透露正準備馬拉松,並勵鼓對方多跑步,不過對方好似無乜興趣
    我開始相信,跑步能否養成習慣係一種緣份,勉強不來。只有以身作則,慢慢感染身邊的人,能否成功就只有隨緣吧

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 c hing 朋友是不是第一年跑渣打??

可能跑過今年後, 感受下賽事的氣氛!!

出年有興趣DD

向好哪面想!!

長跑長友