香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

消炎葯 vs 跌打酒

關閉 [複製鏈接]

升級   68.6%

該用戶從未簽到

上星期我跑完 15K 後,腳板很痛,應該是勞損發炎。

抓文後多數說 休息及用消炎葯。
我同意休息,但消炎葯有褔作用。其實可否用跌打酒及 message?
+1 0
上一篇︰中國大陸首個一百公里跑步賽事,四月二十五日,北京下一篇︰搬位

升級   44.2%

該用戶從未簽到

剛剛比賽時受傷(拉傷小腿),醫生比左消炎藥同消炎膏我。
ching 會不會試下消炎膏呢 ??

升級   53.45%

該用戶從未簽到

我又係小腿
剛剛睇左醫生, 又係消炎藥同膏

Iris ctse, 食左消炎藥有無好番d 哩?

我覺得唔係好嚴重既話, 可以試休息一兩日, 睇下會否好轉, 如果無好轉既話, 即係身體未必可以自己復原, 就唯有睇醫生了

升級   0%

該用戶從未簽到

醫生通常俾東清膏!

我個friend 叫我唔好用,因為有副作用!
佢叫我一隻叫 'Bengay奔肌 '
我自己用過幾好

PS 我個FRIEND 係讀物理治療!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 samynonsense 於 2009-1-15 22:16 發表

我同意休息,但消炎葯有褔作用。其實可否用跌打酒及 message?

唔知ching隻腳板係點痛法?不斷痛還是坐一會後再企落地時及睡床一會後再企落地時特別痛,如果是這樣痛的話,可能是足底筋膜炎,西醫醫法是止痛膏及義肢矯形科造個鞋墊,休跑一段時間自然會慢慢好。

升級   0%

該用戶從未簽到

我舊年九月試過,都幾嚴重,靜止得耐/o岩o岩訓醒就好痛,甚至兀下兀下,隊友同D 師兄都話係筋膜炎,我都好擔心以後無得玩~~

因為十月苗圃係玩team,唔停得操,而自己雖然嚴重,但都仲可以操,拉鬆D 筋跑熱左之後就只會少少隱隱痛,對操練影響唔大,綜合各方好友隊友師兄意見,我逢操完果晚就敷冰,唔操果晚就捽奔肌,如事者大約一個月就好番,而家只係跑完長課會少少痛,好番98%~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-16 09:49 發表
我舊年九月試過,都幾嚴重,靜止得耐/o岩o岩訓醒就好痛,甚至兀下兀下,隊友同D 師兄都話係筋膜炎,我都好擔心以後無得玩~~

因為十月苗圃係玩team,唔停得操,而自己雖然嚴重,但都仲可以操,拉鬆D 筋跑熱左之後就只會少少 ...

ching好得好快呀,我痛左半年呀,皆因唔肯停操,真的,跑完步敷冰係幾止痛的,好過搽葯膏。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-16 00:17 發表
醫生通常俾東清膏!

我個friend 叫我唔好用,因為有副作用!
佢叫我一隻叫 'Bengay奔肌 '
我自己用過幾好

PS 我個FRIEND 係讀物理治療!

其實我想問下東清膏冇乜副作用呀?
之前試過搽東清膏,搽完後真係好舒服...
不過而家我都唔用藥膏啦,改為浸熱水 & 敷冰...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-16 10:06 發表

ching好得好快呀,我痛左半年呀,皆因唔肯停操,真的,跑完步敷冰係幾止痛的,好過搽葯膏。

其實我都覺得有D 奇怪,我九月大約隔日操,晚晚護理對腳,一路都有好轉,但到10月中玩苗圃時感覺都只係好番一半到,朝早起身仲痛,奇就奇在,玩完苗圃(42K 山)之後就好到八成,無耐就差不多好番晒啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-16 10:25 發表

其實我想問下東清膏冇乜副作用呀?
之前試過搽東清膏,搽完後真係好舒服...
不過而家我都唔用藥膏啦,改為浸熱水 & 敷冰...

我還記得舊年有一則新聞,美國一名女子運動員,一日搽六-七次大量冬青油,結果中毒暴斃。所以切忌過量使用。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-16 10:36 發表

我還記得舊年有一則新聞,美國一名女子運動員,一日搽六-七次大量冬青油,結果中毒暴斃。所以切忌過量使用。

果位美國女運動員係中冬青毒,但唔係搽冬青膏,應該係搽奔肌出事,奔肌都有冬青成份~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-16 10:55 發表

果位美國女運動員係中冬青毒,但唔係搽冬青膏,應該係搽奔肌出事,奔肌都有冬青成份~~

即係什麼有冬青成份的藥膏 / 藥油也不應多搽啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-16 11:04 發表

即係什麼有冬青成份的藥膏 / 藥油也不應多搽啦...

可以咁講~~

因為唔知幾多至會對身體有害,我都係儘量少搽,但如果受傷或比賽時就真係好有用,所以我平時唔搽,留番D "quota" 有傷同比賽用~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-16 11:11 發表

可以咁講~~

因為唔知幾多至會對身體有害,我都係儘量少搽,但如果受傷或比賽時就真係好有用,所以我平時唔搽,留番D "quota" 有傷同比賽用~~

同意同意!
平時唔搽,留番D "quota" 有傷同比賽用~~

升級   68.6%

該用戶從未簽到

是的, 因為, 我需要快速恢復。
否則, 我不會考慮跌打酒。我都搽奔肌

BTW ,一個中醫生告訴我,田7 對恢復是非常有用.
因此,我問 ching 對跌打酒的意見.
我休息停操 一個星期, 現在我感覺OK,沒有疼痛.
希望我能跑完後OK.
此外,我會嘗試跑完步敷冰.

Thank you all ching advice!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 samynonsense 於 2009-1-16 12:37 發表
是的, 因為, 我需要快速恢復。否則, 我不會考慮跌打酒。我都有搽奔肌
BTW ,一個中醫生告訴我,田7 對恢復是非常有用.
因此,我問 ching 對跌打酒的意見.
我休息停操 一個星期, 現在我感覺OK,沒有疼痛.
希望我 ...

查實小弟正骨水,xx跌打酒,奔肌,冬青油軟膏都有用,以受傷黎計,感覺隻隻都差不多,只要係有滲透性既我覺得都有用,但功效就好似每種傷都唔同,我會用一種好似功效麻麻就試另一種~~

不過比賽就一定捽奔肌~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

原帖由 samynonsense 於 2009-1-15 22:16 發表

消炎藥見效快,但確是副作用大;如果真係傷得犀利,真是發炎的話,最好還是先食消炎藥,一般最少要食七日;等消炎後後再用跌打酒按摸,直到完全康復為止。
    p.s. 個人認為,非不得已最好不要食消炎藥。

升級   30.67%

該用戶從未簽到

CHING有咩副作用

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-15 23:43 發表

我又係小腿
    剛剛睇左醫生, 又係消炎藥同膏

Iris ctse, 食左消炎藥有無好番d 哩?

我覺得唔係好嚴重既話, 可以試休息一兩日, 睇下會否好轉, 如果無好轉既話, 即係身體未必可以自己復原, 就唯有睇醫生 ...

我只係食左2次已經冇食, 之後朋友同我講消炎藥最好唔食...因為好似其他ching 甘講..有副作用。

講番我啦 ~ 我呢幾日只是用消炎膏按摩小腿;進展滿意,由拐拐下行(因為不能用小腿力)到依家可以正常行, 慢慢落樓梯了。

雖然好想跑, 計畫抖多一周才復操; 不想再受傷呢 !!

早日康復!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-16 18:17 發表

我只係食左2次已經冇食, 之後朋友同我講消炎藥最好唔食...因為好似其他ching 甘講..有副作用。

講番我啦 ~ 我呢幾日只是用消炎膏按摩小腿;進展滿意,由拐拐下行(因為不能用小腿力)到依家可以正常行, 慢慢落 ...

我今日都係拐拐下行, 小腿仍然痛同用唔倒力, 消炎膏要一日3次, 消炎藥一日兩次, 希望可以好似你咁, 幾日之後就可以好轉啦
    都祝CTSE 你早日康復!!!