香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 鬼影
打印 上一主題 下一主題

消炎葯 vs 跌打酒

關閉 [複製鏈接]

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-16 19:54 發表

我今日都係拐拐下行, 小腿仍然痛同用唔倒力, 消炎膏要一日3次, 消炎藥一日兩次, 希望可以好似你咁, 幾日之後就可以好轉啦
都祝CTSE 你早日康復!!!

ching ~ 同是天涯淪落人......
多D 抖啦 ! 按下腳.... 期望有日跑道上見 !

升級   68.6%

該用戶從未簽到

好似渣打前很多人受傷,是否有D操勞?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-16 21:19 發表

ching ~ 同是天涯淪落人......
多D 抖啦 ! 按下腳.... 期望有日跑道上見 !

IRIS CTSE, 我係CTSE 黎架  我都有報馬鞍山8K, 希望到時我地兩個都能出戰啦

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix & 艾莉絲 ctse 趁這2個星期要好好休息...
希望你地2個條team在1/2都拎獎啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

艾莉絲•韋 c tse

休息多D 保重 保重!! 早D復原

1\2 馬鞍山盃8k見 add oil ar!!!!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cookie97 於 2009-1-16 11:04 發表

即係什麼有冬青成份的藥膏 / 藥油也不應多搽啦...

有需要便搽囉!

政府醫院都係開冬青膏.

小妹用的中草藥複方藥膏都含冬青成份, 搽完會涼涼地浸入皮膚,
    扭傷或者肌肉疲勞都有用, 效果唔錯.
    下次問下醫師冬青有什麼用先.

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-16 21:50 發表

IRIS CTSE, 我係CTSE 黎架  我都有報馬鞍山8K, 希望到時我地兩個都能出戰啦

sORRy !!   ~ 快d upload 返個頭像比大家睇啦 !

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-1-16 23:44 發表
    艾莉絲•韋 c tse

休息多D 保重 保重!! 早D復原

1\2 馬鞍山盃8k見 add oil ar!!!!

到時見

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-16 22:42 發表
    schnix & 艾莉絲 ctse 趁這2個星期要好好休息...
    希望你地2個條team在1/2都拎獎啦~

獎唔敢期望啦 !! (唔好意思隊友 !!) 2.1 期望順利完成晒 !!  2月有3場比賽,希望可以順順利利啦 !

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-16 18:17 發表

我只係食左2次已經冇食, 之後朋友同我講消炎藥最好唔食...因為好似其他ching 甘講..有副作用。

講番我啦 ~ 我呢幾日只是用消炎膏按摩小腿;進展滿意,由拐拐下行(因為不能用小腿力)到依家可以正常行, 慢慢落 ...

我上次跑完美記半馬小腿要拐下拐下,之後搽冬青膏,幾日就好.到跑糖尿盃跑到一半,左邊小腿就扯住扯,之後行路又拐下拐下,休息第二日就無事.上星期跑大潭,跑10分鐘又扯住,後段上條勁斜就投降,無計要行添.昨晚睇完醫生,佢話我拉傷小腿肌肉,要暫時休息,唔好跑住,又開消炎藥同埋冬青膏,我又無問佢要休息幾耐,因為報左發財跑.雖然我跑得慢,無機會

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

我都係小腿出事,上次跑完美記半馬小腿要拐下拐下,之後搽冬青膏,幾日就好.到跑糖尿盃跑到一半,左邊小腿就扯住扯,之後行路又拐下拐下,休息第二日就無事.上星期跑大潭,跑10分鐘又扯住,後段上條勁斜就投降,無計要行添.昨晚睇完醫生,佢話我拉傷小腿肌肉,要暫時休息,唔好跑住,又開消炎藥同埋冬青膏,我又無問佢要休息幾耐,因為報左發財跑

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 hobbywet 於 2009-1-20 09:52 發表
    我都係小腿出事,上次跑完美記半馬小腿要拐下拐下,之後搽冬青膏,幾日就好.到跑糖尿盃跑到一半,左邊小腿就扯住扯,之後行路又拐下拐下,休息第二日就無事.上星期跑大潭,跑10分鐘又扯住,後段上條勁斜就投降,無計要行添.昨 ...

我上星期四開始食藥揸膏, 今日左外膝對下既痛好左好多, 左小腿今日開始無咁痛同有番力啦
    行既時候你要小心, 要就住行呀
    星期日開始我帶住個SHIN SUPPORT, 'COOL' 住小腿, 行路時舒服好多, 亦可以幫助復原

登錄/註冊後可看大圖

升級   44.2%

該用戶從未簽到

我追車時...仍覺得小腿有d 緊....
    1.23 都唔知仲去唔去join 跑...20k , 好擔心.....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-20 17:28 發表
    1.23 都唔知仲去唔去join 跑...20k , 好擔心.....

20K 咁長, 對健康既腳都係一大壓力, 何況你係剛好番, Ctse 真係要諗諗呀

升級   0%

該用戶從未簽到

艾莉絲•韋 c tse

休息多d 好 !!!!

20K 咁長?? 要諗諗!!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-20 17:28 發表

Iris,

唔好心急, 好好養傷, 有冇捺藥膏同按摩吓隻腳?
    1.23跑唔跑, 睇自己當日狀態吧! 留力1/2比賽.
    可以縮短跑到大欖涌上車, 入去同大家食團年飯.
    唔跑咪食飯補數囉!