香港長跑網  - 長跑長友

跑鞋壽命~~

升級   0%

該用戶從未簽到

之前都睇過D 文章,應該呢度既ching ctse 都貼過,不過搵唔到~~

登錄/註冊後可看大圖

想問一般黎講跑鞋跑幾耐係最佳狀態呢?幾時光榮引退呢??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-16 11:19 發表

小弟"記得好似"是100K後是最佳狀態,500K後須退役。

有錯請糾正。

小弟"記得"都好似係咁上下~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-16 11:19 發表

小弟"記得好似"是100K後是最佳狀態,500K後須退役。

有錯請糾正。

是200K左右是最佳狀態,500K後須退役。

升級   24.21%

該用戶從未簽到

I think it depends on the brand and the type of shoes.  A trainer type of shoe will last longer while a racer will have shorter live.  For example, the Nike Mayfly has a life of only 100km.  

Also, Mizuno shoes tends to be shorter life while ASICS is known to be more durable (some use it for 800 to 1000 km).

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 jjchsg 於 2009-1-19 11:54 發表
I think it depends on the brand and the type of shoes.  A trainer type of shoe will last longer while a racer will have shorter live.  For example, the Nike Mayfly has a life of only 100km.  

Also, ...

好認同呢位師兄所講,我自己著左兩對asics日本版,基本上無乜大問題的話﹙唔岩腳形﹚,跑左20km已經好好跑,跑到150km到已經開始殘喇,我對skysensor跑左500km度已經要換,因為個底已經見到入面o個層喇…

升級   61.1%

該用戶從未簽到

以前我著NB, 而家係Columbia跑山鞋

我著既每一對跑鞋都捱到1000km左右, 一年一對

升級   0%

該用戶從未簽到

原來有D 鞋百幾K 就殘,咁如果操全馬,一週都一百幾十,個幾禮拜一對~~

揀比賽鞋反而易,貴少少,唔難搵對o岩自己既,揀練習鞋至蝦人,又要襟,又要舒服~~

升級   31.58%

該用戶從未簽到

如位CHING,
請問有乜野HINTS表示對跑鞋要退役?

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 xomeone 於 2009-1-21 20:27 發表
如位CHING,
請問有乜野HINTS表示對跑鞋要退役?

我既標準係主要對抗磨擦的最外層磨掉, 開始露出吸震層

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2009-1-21 20:49 發表

我既標準係主要對抗磨擦的最外層磨掉, 開始露出吸震層

如果咁樣可能已經遲左,到隻腳話比你知---痛呀!,果陣時只有兩個字你會講,就係....早知。
我覺得唔係睇外表架,跑鞋最重要既功用係保護對腳唔好受傷,當一覺得佢d避震唔掂,無論用左幾多個鐘跑左幾多公里都唔好再著喇。我以前唔識,一對鞋著左好耐,d避震無晒都唔知,試過傷過,半年先至好番,好慘! 之後都係果句.....早知就唔好咁慳喇。這是我的愚見,sorry。......sorry既意思係以後都唔敢咁慳喇!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

見過師兄高見
但係點為之 "d避震唔掂"? 鞋底壓薄左? 多左D橫向壓紋? 定係憑感覺?

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

基本上都係憑感覺,因為我自己都會有幾對跑鞋輪住著,你會記得一對比較新o既跑鞋o既感覺係點,當你感覺到避震有差別就要多加留意…

當然,如果有紀錄每對鞋o既里數都會有幫助…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-21 21:51 發表
基本上都係憑感覺,因為我自己都會有幾對跑鞋輪住著,你會記得一對比較新o既跑鞋o既感覺係點,當你感覺到避震有差別就要多加留意…

當然,如果有紀錄每對鞋o既里數都會有幫助…

絕對同意,真係唔好睇外表。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我剛剛買左對wave spacer大陸版,因日本版斷左貨,我見個底d粒粒好似唔糸好耐用!可能頂唔倒500km!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

spacer始終比較上似比賽鞋~~唔好預佢跑500km喇
    我都係比賽或者一d試pacing既時候先會著

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

睇你用佢黎走咩喇,大陸版spacer我主要用黎走track,走左差唔多400km個condition仲好好…

我諗跑track同跑街o既比例大概 3:1喇…

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 miller 於 2009-1-21 23:50 發表
    睇你用佢黎走咩喇,大陸版spacer我主要用黎走track,走左差唔多400km個condition仲好好…

我諗跑track同跑街o既比例大概 3:1喇…

想請教下miller兄,spacer跑幾多k才達到最佳狀態?