香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cchi3a9

買不到power jel

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-29 11:51 發表

平兄,呢d唔係乜嘢禁葯,check都唔驚架,佢d包裝紙有寫成份嘅,我睇唔到有任何葯名,咖啡因.....飲茶同咖啡都有,我覺得喺無問題嘅。

小弟都買左含有咖啡因既power gel,預計全馬要食兩包或以上,會唔會對身體唔好呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-29 12:39 發表

小弟都買左含有咖啡因既power gel,預計全馬要食兩包或以上,會唔會對身體唔好呢?

咖啡係排水的,不過我諗佢d份量唔係好多卦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-29 12:48 發表

咖啡係排水的,不過我諗佢d份量唔係好多卦。

到時咪好有機會跑跑下去廁所?

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

少量咖啡因可以提升跑步表現, 平時試食冇問題全馬咪唔怕食囉!

升級   98.95%

該用戶從未簽到

where did you buy?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 18:22 發表

少量咖啡因可以提升跑步表現, 平時試食冇問題全馬咪唔怕食囉!

之前聽loudspeaker兄食左一包有咖啡因gel操練,搞到成晚都訓唔著,所以小弟平時都唔敢操練用
    至於含量多與少,包gel無寫........最衰之前食開果隻買唔番啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 d_drifter 於 2009-1-29 19:54 發表

where did you buy?

California

升級   0%

該用戶從未簽到

各位想買power gel 既師兄/姐,
    今日小弟去過旺角花園街1 號地下果間行山用品公司(登打士街-花園街交界處),
    有power gel 小量供應,得2~3種口味,香蕉,雲尼拿,另一種唔知係乜味,power bar都有.
    另外 gu 就有好多.

(小弟完全唔識得上述公司任何人,只係因為佢係我公司對面,所以經常過去買野)

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 亞平 於 2009-1-30 14:15 發表
    各位想買power gel 既師兄/姐,
    今日小弟去過旺角花園街1 號地下果間行山用品公司(登打士街-花園街交界處),
    有power gel 小量供應,得2~3種口味,香蕉,雲尼拿,另一種唔知係乜味,power bar都有.
    另外 gu 就有好多.
      ...

我昨天到沙田中心,有兩間行山用品公司,其中一間有大量Power Gel 同 GU,
    有多款口味,同老細傾落佢都有跑渣打,未買到的Ching Ctse不妨去睇睇。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2009-1-30 16:31 發表

我昨天到沙田中心,有兩間行山用品公司,其中一間有大量Power Gel 同 GU," />" />
    有多款口味,同老細傾落佢都有跑渣打,未買到的Ching Ctse不妨去睇睇。" />" />

多謝平兄及晴朗兄的情報~

升級   38.35%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

想問下係咪一定要平時練習有食開先可以係比賽食,以前冇食過突然食係咪有反效果?

升級   61.58%

該用戶從未簽到

我有四包GEL(POWER BAR)多左,有無人有興趣,廉讓

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 eric 於 2009-1-30 23:26 發表
    我有四包GEL(POWER BAR)多左,有無人有興趣,廉讓

小弟都有,又係呢個牌子既

只有vanilla味至不含咖啡因

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

今曰蘋果日報話最 新 推 出 為 能 量 軟 糖 , 跑 前 或 中 途 只 需 吃 一 粒 便 可 飽 肚!

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090131&sec_id=4104&subsec_id=11869&art_id=12150438

有無人試過呢?如真是這樣可代替 gel 了!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 eric 於 2009-1-30 23:26 發表

你這幾包含咖啡因的

升級   2.63%

該用戶從未簽到

回復 76# 的帖子

Will HM racer eat Power Gel too? How many pack is required?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 chongb 於 2009-2-1 22:47 發表
    Will HM racer eat Power Gel too? How many pack is required?

其實係視乎個人需要, 我本身跑半馬就唔食, 但同其他跑手傾開, 大約12-15k食 (視乎個人).

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chongb 於 2009-2-1 22:47 發表

如果平時無食開... 比賽果日就唔好食... 唔知自己受唔受得...

食唔食 gel.. 要在平時長課試呢... 不過渣打果日大會有 sports drink.. 對半馬來講其實都足夠既
    小妹跑0左好幾次比賽之後..就知道自己大約要在 10k 食定... (因為個packing 話要等 15mins 才有效, 小妹在 12,13k 開始對腳提唔起)

升級   98.95%

該用戶從未簽到

I got 6 bags of power gel from australia. . . . i will not need all of it. . . .I will be meeting ppl at the photo taking in sunday morning, ask me to get 1 or 2 from me la. . . i will be wearing white long sleve tight with longrun race tee and should be purple color hair

so ask me for Gel