香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 花子阿DEE

馬鞍山盃2K 一問~~

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

THX 速行兄~~

小女跑得太慢,影到比較少~~

升級   0%

該用戶從未簽到

花子阿DEE c hing

會不會 c hing 女兒跑得太快

小弟拍不到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-2-15 22:13 發表
我細女(11歲) 跑11:21,比平時練習快了兩分鐘,真是估不到。這是她第一次參加跑步比賽,希望藉着今次的進步,可以激勵她繼續努力練習。

大女(14歲)跑8:37,較平時慢了些,因為人太多,很難跑。不過都僥倖&# ...

原來Anthony 師兄係冠軍小師妹爸爸,14歲跑8:37 好犀利~~
小女10 歲,11:58,都幾滿意~~
小女好有興趣玩,不過成日聽人話小朋友唔好練咁多,佢第一次玩3k,之前同佢晌運動場玩左三次,今次就練左兩次,Anthony 師兄平時點同囡囡練呢?要好好向師兄學習~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-16 10:05 發表
花子阿DEE c hing

會不會 c hing 女兒跑得太快

小弟拍不到

唔係呀,真係太慢,佢起步幾乎等所有人走晒至笑笑口起步,係最尾果3-4個,真係頂佢唔順~~
不過教練(小弟)不嬲都教佢均速跑,起步唔駛急,結果名次晌一半以內都ok~~
起步影到少少囉,小女同速行兄部機無咩緣~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-16 10:07 發表

原來Anthony 師兄係冠軍小師妹爸爸,14歲跑8:37 好犀利~~" />" />
    小女10 歲,11:58,都幾滿意~~" />" />
    小女好有興趣玩,不過成日聽人話小朋友唔好練咁多,佢第一次玩3k,之前同佢晌運動場玩左三次,今次就練左 ...

阿DEE ching,其實令千金很有天份,10歲已玩左幾次,若繼續磨練,必定是明日之星。同埋最緊是佢有興趣。

我大女都是10歲才開始訓練,她本來是學游水,但成績不是太好,而跑步又夠氣(可能練開水),所以轉去跑步,最後仲玩理三項小鐵人。初時練跑我和太太做領跑員,例如跑400米,太太跑頭200米,我接力跑後200米,小女便全程跑400米,全程追趕我們。我都不知道這方法是否有效,只是提供參考。初時她每星期都練一次,後來跟了教練,一星期約練三次。

ching說得無錯,小朋友的訓練量不要太大,必須有足夠休息,成績才會有突破。

以上只是個人經驗,未必正確,望各位指正。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-2-16 11:34 發表

阿DEE ching,其實令千金很有天份,10歲已玩左幾次,若繼續磨練,必定是明日之星。同埋最緊是佢有興趣。

我大女都是10歲才開始訓練,她本來是學游水,但成績不是太好,而跑步又夠氣(可能練開水),所以轉去跑步 ...

係呀,最緊要佢自己中意玩~~
    佢細個體弱多病,幾乎哮喘,做少少粗重野都嗌攰,個人不嬲都好"姿柔",又估唔到佢跑長步又會中意,可能就係因為"姿柔",所以可以好平均咁分配體力,而家就係差左D 爆炸力~~
    ching 大千金原來已經受正式訓練,小弟朋友都話如果佢有興趣大D 可以跟跑會學,不過只係起步暫時唔想佢操得太辛苦,而家希望一星期可以同佢落去跑一次,等佢對自己有要求至考慮其他~~
    謝謝師兄分享~~