香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: MrMoonLight
打印 上一主題 下一主題

終於都有今日

升級   24.21%

該用戶從未簽到

In 2007, I also have injury 3 weeks+ before marathon.  Doctor asked me to rest for 3 weeks.  I ask whether I can swim or cycling to keep the cardio-vascular.  Doctor answer, "do you use your leg when you swim or cycling?".  I took a three week rest and only have a short practice run before the full marathon.  But I still completed the full marathon.  So, take a rest, I think you may still be able to complete the race.

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-23 11:03 發表
其實係一個好簡單既動作, 就係企係度用手捉腳板, 我用左手捉右腳, 右手捉左腳, 醫生話咁樣個膝關節扭埋一邊, 吾直, 應該左手左腳, 右手右腳, 佢講完, 又好似係喎

好似好多人都做過......

升級   98%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-23 11:03 發表
其實係一個好簡單既動作, 就係企係度用手捉腳板, 我用左手捉右腳, 右手捉左腳, 醫生話咁樣個膝關節扭埋一邊, 吾直, 應該左手左腳, 右手右腳, 佢講完, 又好似係喎

之但係十個教練有十個都係咁教噃
好彩未試過因為咁受傷啫

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 23# 的帖子

咁唔知訓低壓住果個又如何?(腳背貼地)

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-21 17:56 發表
    膝頭痛, 醫生話要我抖3個禮拜, 佢仲要加句: 係咪想以後都吾跑吖?
    醫生叫我做d拉筋動作佢睇, 點知佢話我拉大比個動作錯, 會拉傷, 我話吾係麻, 健身教練教架?
    咁佢就話: 你信佢吾好信我 law, 你比錢我賺之麻
    ...

0禁你覺得膝頭痛, 係唔係主要因為拉大腿做成?
    如果主要係跑步做成, 應注意下跑姿/體能上有冇改善地方~

升級   0%

難過

吓! 我都係咁做, 健身教練教左手左腳, 右手右腳, 話如果唔夠拉, 可以左手右腳, 右手左腳.
    其實, 小妹唔係好拉到大腿肌, 所以會用另外兩招.
    一招係要單腳下跪地.....唔知點講.
    另一招係要卧地, 屈起大腿....唔知點講.

升級   8.33%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

師兄,係唔係這個動作呀

升級   31%

該用戶從未簽到

臭男人ching,
    就係咁, 醫生話要好似張相咁樣, 吾好左手右腳

安迪ching,
    其實我吾相信係因為拉筋整傷, 跑姿係最大問題, 努力改善緊

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 28# 的帖子

咁左手右腳又好似真係唔係幾好啵,其實都係拉大比前面果度,為何非要左手右腳

升級   6.84%

該用戶從未簽到

回復 21# 的帖子

Dear jjchsg

May I know your expected marathon completion time (Before injury) and the actual 's ?

Thanks

Samuel

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-30 12:14 發表
    臭男人ching,
    就係咁, 醫生話要好似張相咁樣, 吾好左手右腳

安迪ching,
    其實我吾相信係因為拉筋整傷, 跑姿係最大問題, 努力改善緊

多謝師兄的答案

升級   13.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

我本身都係健身教練, 其實2個動作都可以的, 這個動作主要伸展大腿四頭肌(quadriceps), 大家有否研究過自己膝關節的方向, 其實我們的膝關節不是向前方的, 是有少許向外8字, 如果用左手取右腳的話, 是剛剛好順着我們的膝關節方向, 但長者及平衡力不太好的話, 我們都建議左手取左腳, 因為較易取及冇咁容易拉腰部, 所以2個動作都可以的, 但切記, 如左手取左腳, 不要將膝關節拉向外面, 因為較容拉傷十字韌帶。

至於膝關節受傷, 可能與跑姿有關。

升級   0%

難過

原帖由 alexywk 於 2009-1-30 23:23 發表
    我本身都係健身教練, 其實2個動作都可以的, 這個動作主要伸展大腿四頭肌(quadriceps), 大家有否研究過自己膝關節的方向, 其實我們的膝關節不是向前方的, 是有少許向外8字, 如果用左手取右腳的話, 是剛剛好順着 ...

太好了, 一解大家的疑雲.

謝謝分享.

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 alexywk 於 2009-1-30 23:23 發表
    我本身都係健身教練, 其實2個動作都可以的, 這個動作主要伸展大腿四頭肌(quadriceps), 大家有否研究過自己膝關節的方向, 其實我們的膝關節不是向前方的, 是有少許向外8字, 如果用左手取右腳的話, 是剛剛好順着 ...
    師兄兄,謝謝分享.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

岩岩試左呢個方法,發現大腳四頭肌明顯受力好多...謝謝教練師兄分享!