香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cu83

邊度有 Garmin 405 賣?

升級   48%

該用戶從未簽到

回復 40# 的帖子

如巳設定Auto Lap, 每跑完一圈, 會自動報該圈時間(可設定報警聲提示)。未知是否巳解答你的問題?

升級   0%

該用戶從未簽到

根據我用咗 6 次嘅試驗結果,
距離:相當準確
均速:應該都準
心跳:應該都準
高度:唔敢肯定(未試過跑山)

升級   48%

該用戶從未簽到

回復 42# 的帖子

cu85 Ching, 你跑的地方和Training centre 軟件所紀錄的高度是否接近?我跑城門河,高度應該是海拔5m左右。但Training centre 軟件所紀錄的高度範圍是0至100m,誤差不小。

升級   25.8%

該用戶從未簽到

多謝 ching的解答,
因為小弟初時以為d數據要upload左響map度睇,原來係跑緊都睇到,真係好吸引

升級   48%

該用戶從未簽到

唔使客氣。

升級   48%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

我出差上海試用過OK,從上海飛回香港也紀錄到, distance :1585.5km, pace: 0.05 min/km.

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2009-2-15 19:40 發表

thx ching
咁除左計步速外,會唔會都可以即時check lap time 呢?
因為小弟都好有興趣入隻用下hgjD115" />" />hj

每次 lap 完都show last lap time(LLT) 。 另外可以放 last lap time(LLT)  在即時資訊看 (即menu>setting>data field>training 1或2 (我唔用training 3)),set 完後,你每次計時,都會輪流show 即時資訊 ,即 training 1及2及3的資訊。

原帖由 CU83

根據我用咗 6 次嘅試驗結果,
距離:相當準確
均速:應該都準
高度:唔敢肯定(未試過跑山)

根據我用咗 9 個月嘅試驗結果,
距離:通常準確,套落garmin connect (google map) 睇番條路通常準確
均速:lap time 應該都準
速度:指錶show 即時 speed / pace 應該都準。不過看在 garmin connect (Training centre) 看速度,有d波幅,可能過敏,例如停低過馬路起步一刻
高度:唔準,例如跑鄧肇堅運動場,d高低誤差不可接受
綜合:用得好開心

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 47# 的帖子

其實重有一樣功能我唔知隻錶計得準唔準~~就係卡路里計算
呢點可能對想減肥嘅人士有用...但其實都唔知點check啱唔啱

升級   38.67%

該用戶從未簽到

我都用了半年,都有以下感覺

距離:算準確, 有+3~8% 通常計多左長度
均速:未試過用auto lap
速度:我覺得唔太準確
心跳:最準確
高度:一d都唔準, 睇返個software data,竟然可以有- 數出現(落左海),  d高低誤差不可接受
綜合:我都用得好開心, 隻錶又靚仔

CHing們你地識唔識set customer field? 因為我最想display 時間,心跳同distince 係一個畫面上

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2009-2-16 11:20 發表
我都用了半年,都有以下感覺

距離:算準確, 有+3~8% 通常計多左長度
均速:未試過用auto lap
速度:我覺得唔太準確
心跳:最準確
高度:一d都唔準, 睇返個software data,竟然可以有- 數出現(落左海),  d高低誤差不可接受
綜合:我都用得好開心, 隻錶又靚仔

CHing們你地識唔識set customer field? 因為我最想display 時間,心跳同distince 係一個畫面上

我用左2、3個月,有以下感覺
距離:算準確,有+3~8% 通常計多左長度,特別附近多高樓,誤差越大。
均速:auto lap好好用,我自己auto lap 1k,做參考唔錯
速度:我只用average pace,因為pace或speed的變化太大了
心跳:我不用的
高度:同意一d都唔準, 我試用佢跑運動場,佢會話佢有越伏
支援:garmin training center其實好好用,可以set到唔同既interval time,又可以睇返pace/k
綜合:都幾好用,起碼返到屋企,開左電腦就自動幫你upload record

drexler師兄,set customer field......
先長按menu-->settings-->data fields
因為data field最多可以有3版,每一版最多可以display3個data,假定閣下set1版同3個data (--> training 1-->3 fields)
入左之後你會見到個黑色cursor,如果你轉個錶圈,你會見到個cursor去唔同既fields
咁你按一下個錶圈,就可以選你想要既野.....選完後按右上(start/stop)....

聰明的你...其實玩一兩下就知點轉

升級   48%

該用戶從未簽到

多謝幾位Ching分享。綜合幾位Ching使用經驗,距離、心跳、均速準確;pace/speed、高度唔準是405的"特點",不是應用或維修的原因。Auto Lap真是好功能,跑步感覺較自由,會較積極去跑新路或新路徑組合而無需考慮跑了多少公里,對我這種新手特別有用。

升級   38.67%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-16 12:08 發表

我用左2、3個月,有以下感覺
距離:算準確,有+3~8% 通常計多左長度,特別附近多高樓,誤差越大。
均速:auto lap好好用,我自己auto lap 1k,做參考唔錯
速度:我只用average pace,因為pace或speed的變化太 ...

我就係被佢玩左幾次, D field亂晒先唔想點搞

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cnbikeman 於 2009-2-16 12:55 發表
多謝幾位Ching分享。綜合幾位Ching使用經驗,距離、心跳、均速準確;pace/speed、高度唔準是405的"特點",不是應用或維修的原因。Auto Lap真是好功能,跑步感覺較自由,會較積極去跑新路或新路徑組合而無需考慮跑了多 ...

X2
想問一個大家無提到既問題,d電點樣?叉電?用得幾耐?可否行山用---有無定位資料(經緯度)?是否純粹跑步專用?

升級   38.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-20 10:18 發表

X2
想問一個大家無提到既問題,d電點樣?叉電?用得幾耐?可否行山用---有無定位資料(經緯度)?是否純粹跑步專用?

叉電, 好快叉滿, 當然又用得好快, 一次全馬around 4 hours都可以用左55%電
有經緯度資料,因為都係用public gps

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2009-2-20 10:58 發表

叉電, 好快叉滿, 當然又用得好快, 一次全馬around 4 hours都可以用左55%電
有經緯度資料,因為都係用public gps

咁即係可以用到8個鐘頭。都算OK喎。
位置資料是不是只有經緯度?可唔可以set其它形式如UTM、KK?

升級   41.4%

該用戶從未簽到

Chings,

I saw the following comment from amazon.com . Have you experienced such problem?

"(1) Useless when wet (yes, that includes sweat). The fact that you cannot toggle between screens or do anything with the bezel while the device is wet should have caused the designers to toss out this novel touch sensitive concept and stick with what works. Instead, they decided to go with a neat design concept that works great when the salesperson is showing it to you at the store, but will provide endless hours of frustration when you are out running and just want to see your heart rate. This is my first bullet point because it is the best example of the type of design failures that make this a terrible device. "

Full version: http://www.amazon.com/review/R21 ... wpnt#R21I7U2IVK1IQX

升級   48%

該用戶從未簽到

回復 55# 的帖子

紀錄位置功能(Save location) 有經緯度,在表上可查看。但未必是Ching所要的資料。我是GPS盲,未能回覆其他問題,希望其他Ching補充。個人認為405較適合跑步,因高度不準確,無地圖,電池祇能用8小時。用於行山真要想清楚才買。

升級   48%

該用戶從未簽到

回復 56# 的帖子

可能未到夏天超大汗的時候,暫時未遇上所講問題。但外圈接觸式控制的確不是次次順利,另背光也會無意中誤開。因此我把背光開著時間和亮度減小,節省誤開背光的電力。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

根據我用2個月的經驗, 平常練習算非常準確, 我在大埔新界北警察總部對落的單車徑起步, 一直至沙田運動場對出11km, 將data入落電腦後, 用google earth看番我所跑的路線, 無任何徧離. 再加上有留意有其他長跑比賽(看落應該是馬拉松推廣社的半馬所留下)的marking, 比對之下, 應該很準確, 比起如Polar RS800sd (我之前用開)的footpod準確得多. 跑田徑場10公里(25個圈)之只差50米左右.

之後美津濃半馬亦準確, 但最差反而是渣打全馬, 在彌敦道起點, 預早10多分鐘找訊號有少少困難, 起跑後到擎天半島左右(1km - 2km)竟然個表響, 話無左訊號, 後來過了十幾廿秒, 又再重新收到, 兩條隧道同港島果邊畢打街隧道預左收唔到, 全程竟然43.5km, 之後看番google earth, 發現路線徧移到離晒譜, google earth竟然顯示到起點在九龍公園裏面, 一直跑到柯士甸道先回復正常, 跟著在港島中環又係徧移到七彩, 駱克道, 記利佐治街亦如是, 直至入維園果段先至顯示正常.

總結而言, 除了隧道一定差之外, 高樓大廈亦比較差, 亦個亦都在預料之內. 返而在彌敦道, 樹蔭下有少少反常, 因為平常在上面所講的單車徑都有不少樹蔭, 都非常正常.

以上測試希望比大家作為參考

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我想問下隻405有冇自動導航?即係入左個ROUTE落去之後佢教你點行?因為我成日迷路...

依家英國廣告賣緊隻GARMIN FORERUNNER 50. 但係見香港既CHING都冇討論過.係唔香港冇做代理?