香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

脛骨痛症

關閉 [複製鏈接]

升級   53.45%

該用戶從未簽到

脛骨痛症

運動醫學教育系列手冊 VII
- 脛骨痛症引 言
脛 骨 痛 症 並 不 是 一 個 具 體 的 診 斷 , 它 只 是 用 來 形 容 脛 骨 下 三 分 一 後 內 側 部 分 ( 圖 一 ) 有 疼 痛 及 觸 痛 症 狀 的 代 名 詞 , 其 所 包 含 的 問 題 有 :
  • 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症
  • 應 力 性 骨 折
  • 間 隔 區 綜 合 症

登錄/註冊後可看大圖
這 些 問 題 普 遍 見 於 經 常 在 硬 地 上 跑 跳 的 人 士 , 例 如 : 短 跑 、 長 跑 、 籃 球 、 排 球 等 項 目 運 動 員 、 健 康 舞 愛 好 者 及 古 典 舞 舞 蹈 家 等 。
簡 介
  • 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症
    骨 膜 、 腱 鞘 、 肌 肉 或 骨 間 膜 因 為 拉 傷 或 機 械 性 刺 激 產 生 發 炎 而 引 起 的 病 症 , 一 般 症 狀 只 會 在 活 動 時 出 現 , 休 息 時 便 很 快 消 失 。
  • 應 力 性 骨 折
    由 細 微 的 骨 折 開 始 , 其 後 可 變 成 肉 眼 可 見 的 問 題 , 患 者 的 脛 骨 一 般 會 有 明 顯 的 觸 痛 點 , 症 狀 會 於 劇 烈 運 動 時 出 現 , 最 後 連 所 有 負 重 活 動 甚 至 休 息 也 會 疼 痛 。
  • 間 隔 區 綜 合 症
    當 運 動 時 肌 肉 內 的 壓 力 增 大 , 使 骨 膜 間 隙 的 隔 區 ( 圖 二 ) ( 前 、 外 側 、 深 後 及 表 後 ) 血 液 循 環 及 組 織 功 能 受 到 阻 礙 , 患 者 只 會 在 活 動 時 有 痛 楚 , 休 息 時 便 很 快 消 失 , 但 觸 痛 可 能 仍 然 存 在 ﹔ 情 況 嚴 重 時 , 被 該 間 隔 區 的 神 經 線 所 控 制 的 地 方 亦 會 麻 痺 或 有 麻 刺 感 。

登錄/註冊後可看大圖

脛 骨 痛 症 的 誘 因
  • 不 合 適 的 運 動 鞋
    穿 破 舊 、 缺 乏 足 弓 保 護 及 避 震 的 運 動 鞋 不 能 抵 消 腳 跟 著 力 時 的 重 覆 震 動 , 增 加 對 骨 的 應 力 。 鞋 前 端 腳 趾 關 節 位 置 部 分 要 能 伸 屈 自 如 , 否 則 會 增 加 後 間 隔 區 的 受 力 。
  • 足 型 及 生 物 力
    足 部 的 柔 韌 性 過 高 或 者 扁 平 足 都 會 加 強 對 脛 骨 後 肌 ( 部 分 負 責 支 持 內 足 弓 ) 的 應 力 , 而 足 弓 高 則 避 震 能 力 欠 佳 , 加 重 脛 骨 的 應 力 。
  • 下 肢 過 度 內 收 會 增 加 足 部 內 翻 ( 圖 三 ) , 因 而 增 加 了 脛 骨 後 肌 的 活 動 。 足 部 過 度 內 翻 是 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症 的 主 要 成 因 , 跑 步 時 髖 部 外 旋 及 在 田 徑 場 上 轉 彎 時 過 分 傾 斜 亦 會 增 加 足 部 內 翻 ﹔ 另 外 , 前 足 著 地 的 跑 姿 也 會 因 為 下 肢 增 加 受 震 而 可 能 引 起 脛 骨 痛 症 。
  • 過 重 及 體 能 狀 況 差
    跑 步 時 下 肢 所 受 的 力 度 是 個 人 體 重 的 倍 數 , 所 以 過 重 的 人 特 別 容 易 患 上 脛 骨 痛 症 。 體 能 狀 況 越 差 , 在 同 樣 運 動 量 下 , 身 體 的 超 負 荷 程 度 便 越 大 , 這 些 負 荷 在 跑 步 時 大 部 分 是 由 外 側 及 後 間 隔 區 的 下 肢 肌 肉 承 受 。
  • 肌 肉 不 平 衡 及 熱 身 不 足
    趾 長 屈 肌 、 小 腿 肌 肉 過 緊 及 / 或 足 內 附 肌 過 弱 會 導 致 脛 骨 痛 症 , 適 當 的 熱 身 可 以 增 加 肌 肉 的 柔 韌 性 及 血 液 運 流 , 否 則 會 加 速 輕 微 拉 傷 及 發 炎 現 象 。
  • 訓 練 地 面 不 妥
    經 常 在 硬 地 上 跑 步 會 令 肌 腱 勞 損 , 使 腓 骨 及 脛 骨 承 受 扭 力 , 在 高 低 不 平 及 山 路 上 跑 更 會 增 加 下 肢 間 隔 區 的 應 力 。
  • 訓 練 過 度
    過 多 及 過 急 的 訓 練 容 易 使 運 動 員 患 訓 練 過 度 綜 合 症 。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

治 療
  • 積 極 性 休 息
    如 果 症 狀 嚴 重 及 患 病 已 久 , 運 動 員 必 需 有 一 段 時 間 的 休 息 , 避 免 進 行 引 起 痛 楚 的 活 動 , 但 是 仍 然 可 以 在 水 中 跑 步 或 踏 單 車 。 患 應 力 性 骨 折 者 , 需 要 有 X 光 片 証 實 傷 口 已 經 癒 合 才 可 回 復 完 全 正 常 的 訓 練 。
  • 藥 物
    醫 生 處 方 的 非 類 固 醇 性 消 炎 藥 一 般 亦 有 幫 助 。
  • 物 理 治 療
    冰 敷 及 電 療 可 以 有 鎮 痛 及 消 炎 的 功 效 。 另 外 , 物 理 治 療 師 亦 會 因 應 個 別 運 動 員 的 狀 況 , 教 授 特 別 的 伸 展 及 增 強 肌 力 運 動 。
  • 鞋 墊 及 運 動 鞋
    擁 有 避 震 及 糾 正 足 部 內 反 及 扁 平 足 功 能 的 鞋 墊 可 以 幫 助 減 低 症 狀 , 換 掉 破 舊 的 鞋 子 吧 ! 運 動 鞋 要 能 適 當 地 支 持 腳 跟 及 足 弓 部 分 。
如 果 已 接 受 傳 統 性 治 療 四 至 六 個 星 期 ﹔ 但 症 狀 仍 然 持 續 的 話 , 患 者 便 可 能 需 要 考 慮 接 受 手 術 治 療 。
本 文 由 香 港 體 育 學 院 運 動 員 及 科 研 事 務 科 運 動 醫 學 部 提 供 作 參 考 之 用 。
查 詢 資 料 , 請 聯 絡 運 動 醫 學 部
電 話: 2681 6134

(source: 香港體育學院 http://www.hksi.org.hk/hksdb/html/big5/index.jsp?pagename=c_pub1_ep2_medicine3_series7.html)

+1 0
上一篇︰今年發財跑現場有無紀念T-shirt賣下一篇︰今晚去机场转了一圈又回来了

評分

查看全部評分

升級   53.45%

該用戶從未簽到

最近見到有ching ctse 都出現小腿既問題, 希望哩篇文章會對大家有d幫助啦, 祝長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

thank you, schnix c-tse
小弟正受此小腿問題困擾,待SCM後打算好好養傷...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-1-26 23:48 發表
thank you, schnix c-tse
小弟正受此小腿問題困擾,待SCM後打算好好養傷...

cu ching,
如果你既目標係渣打既話, 建議你哩兩個week 儘量儘量減量
我都係因為累積傷患先去到一個跑唔倒既階段, ching 真係要小心呀
比多個website 你作參考
http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/lowerleg/shinsplints.htm

升級   25.8%

該用戶從未簽到

thx for share
小弟正有le個問題,正在休養中,ching post ga資料真係好有用

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I see, 原來係 shin splints.  I had it once about 15 years ago.  Get a pair of shoes with better absorption, try running on asphalt instead of concrete sidewalks.  These help to prevent it from happening again.  It usually takes 2 to 3 weeks to heal.  If too severe, it might take up to a couple of months.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 27-1-2009 11:09 發表
I see, 原來係 shin splints.  I had it once about 15 years ago.  Get a pair of shoes with better absorption, try running on asphalt instead of concrete sidewalks.  These help to prevent it from happeni ...

This is exactly how my symptom looks like.
When I rest over 2 weeks, it'll be gone. But once I run again on concrete road, it comes back again.
I'll switch to a new pair of shoes after my SCM, and see how it the changes will be.
Many thanks for all your advises.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

Thank you for the info.

升級   9.67%

該用戶從未簽到

我就係呢個問題,,,已經休閒咗個多月啦,,情況都未完成好反晒...09馬拉松我都吾跑啦...希望可以早點完成康復.....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-1-28 22:25 發表
    我就係呢個問題,,,已經休閒咗個多月啦,,情況都未完成好反晒...09馬拉松我都吾跑啦...希望可以早點完成康復....." />" /> " />" />

ctse 而家有無食緊藥/搽膏哩
    行路時仲痛嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-29 13:42 發表
    我之前都好似係咁GE病,而且發炎發咗十幾日,食消炎葯同休息都無乜用,最後跌打師父,醫咗兩次唔夠十日就搞點咗!不過我覺得呢個症狀同我個有啲分別,因為我就算無運動都一樣好痛。

我就係哩個問題, 唔跑(就算係行)都會痛架

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   9.67%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

CTSE..多謝你關心啊..我已經冇食藥搽任何藥膏啦...其實吾跑太耐吾會太痛,(30分鐘都可以)就要休息返幾日,至可以再跑..

升級   2.67%

該用戶從未簽到

小腿脛骨痛,我可以講全港我最權威發言人,我01年雙腳小腿脛骨痛,初時以為骨膜炎,開始搽正骨水,但係愈來愈痛,我仍繼續練跑,一星期5日,長短快慢都有,起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔痛,停咗步就痛返。
    到中期,休息唔郁坐係度都痛,瞓著都會痛醒幾次,行路仲痛,但係我忍得痛,繼續練跑無因為痛而減少,因為要準備02年11月去上海跑人生第一個全馬,當平時一路行都痛,有慢慢起步熱身時,真係痛到標眼淚,唯有咬著牙根死忍,因為知道跑到3K左右,痛楚便可以慢慢減少,跑順咗就唔痛,但係每次跑完停步時,痛楚立即開始,又痛到標眼淚,好辛苦行到返屋企,如事者捱痛咗12個月,終於係出發去上海前3日去醫院求醫,X光片令主診醫生同骨科兩位醫生大吃一驚,左小腿脛骨中間位置前方外處,即上5吋下5吋,有一條好深好闊的打橫裂開咗,而雙腳的腳眼對上的骨內全部有暗影,懷疑裂咗,再做骨掃瞄器,結果真係兩隻腳個位骨內面全部裂晒,兩位醫生話行醫甘耐都未見過,佢禁止我去上海跑,我堅持要去,幾經辛苦講數,醫生無晒我辦法,准我去上海跑,佢排快期等我一返來即刻覆診。
    後來我請教過好多人,睇好多醫學知識,後來得跑步舍嘉綸指點下,終於明白為何會傷及這處,後來慢慢好返無乜事,但係每次長課時,到尾段時,曾經烈開的位置總還有些少痛。
    原因主要是跑姿響,二來是對鞋,三來是閉門造車苦練。
    有機會面對面詳細講解。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 華哥 於 2009-1-30 18:48 發表
    小腿脛骨痛,我可以講全港我最權威發言人,我01年雙腳小腿脛骨痛,初時以為骨膜炎,開始搽正骨水,但係愈來愈痛,我仍繼續練跑,一星期5日,長短快慢都有,起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔 ...

謝謝華哥的分享, 希望閣下現在沒事, 長跑長有.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

感謝CHING 既分享
    傷左之後我都搵過資料, 都係話原因主要是跑姿同對鞋既問題, 我有8字腳, 跑時有内翻既情況, 現在希望買番對合適既跑鞋
    "起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔痛,停咗步就痛返"-> 就係我既情況啦, 因為咁, 所以以為唔嚴重, 同埋可以藉減量好番... 量就減左, 但就惡化左
    終於有一日, 突然痛得好緊要, 小腿完全無力, 行都有問題, 先去睇醫生
    現在食藥搽膏休息左2個WEEK, 好好多啦, 已經無咩點痛, 之前直情係摸下(唔係按落去)傷既位置都覺得痛

希望各位CHING CTSE 多留意自己對腳既狀況, 如果有事就早D 睇醫生啦

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Re:  #15 ~

Shin splints and stress fracture share the same type of painful sensation.  If the pain doesn't go away after rest up, switching shoes, changing running form ........ etc, you better go to see your family doctor for correct diagnosis.  But PLEASE do not run if the pain persists, it will not get you any better at all.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 華哥 於 2009-1-30 18:48 發表
    小腿脛骨痛,我可以講全港我最權威發言人,我01年雙腳小腿脛骨痛,初時以為骨膜炎,開始搽正骨水,但係愈來愈痛,我仍繼續練跑,一星期5日,長短快慢都有,起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔 ...

好恐怖啊! 對腳骨傷成咁, 咁痛你都頂得住, 堅持練跑12個月, 你真係好有決心同忍痛力.
    謝謝分享! 給我們一個反面教材, 要留意身體反應, 唔好勉強同死練跑.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-30 22:04 發表

好恐怖啊! 對腳骨傷成咁, 咁痛你都頂得住, 堅持練跑12個月, 你真係好有決心同忍痛力.
    謝謝分享! 給我們一個反面教材, 要留意身體反應, 唔好勉強同死練跑.

明知雙腿裂左都仲去上海跑.......小弟再有決心都不及華哥勇,不過真係好危險囉,希望其他跑友要量力而為!