香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

脛骨痛症

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 華哥 於 2009/1/30 18:48 發表
小腿脛骨痛,我可以講全港我最權威發言人,我01年雙腳小腿脛骨痛,初時以為骨膜炎,開始搽正骨水,但係愈來愈痛,我仍繼續練跑,一星期5日,長短快慢都有,起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔 ...
nini
多謝華ching嘅分享..我情況同你相同就係(起步時有啲痛,就越跑就越吾痛..但一跑完又再痛..就萛吾走動都會間歇性穩穩作痛)..個骨醫曾經話過呢個問題係跑步中好常見,,,甚至有中因此而骨折都吾知,,,即係華ching嘅情況....我自己都吾敢亂離,,,寧願多點休息停賽吧了...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

華ching..我想問下你用咗幾咗時間至康復..同你當時係用什麼治療方法去醫呢???
711MF 該用戶已被刪除

升級   6.84%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

Dear Didianna

Now my case is same as you (吾跑太耐吾會太痛,(30分鐘都可以)就要休息返幾日,至可以再跑)and no pain during walking and how are you right now?See Dr?祝長跑長有

升級   9.67%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

SAMUEL CHING..我現在已經好好多啦,,,都冇睇醫生,,,係休息多點,,,同情況有點就去跑..但都吾敢跑太耐..

升級   2.67%

該用戶從未簽到

改善跑姿,換對適合跑鞋。
醫生話無得醫,佢自己愈好返,少量跑,休息多D。
因為跑順咗,血液運行好順,體溫又高D,身體熱咗,所以唔覺得痛。

升級   28.42%

該用戶從未簽到

原帖由 華哥 於 2009-2-3 12:49 發表
改善跑姿,換對適合跑鞋。
醫生話無得醫,佢自己愈好返,少量跑,休息多D。
因為跑順咗,血液運行好順,體溫又高D,身體熱咗,所以唔覺得痛。

同意師兄所講
之前我跑都有呢個問題...換左對輕D GEI 跑鞋已經冇呢個問題出現

不過而家到膝頭痛

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

i see,thx ching

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

我都試過,不過停跑左二星期後就好返

升級   9.47%

該用戶從未簽到

多謝分享,
    這個問題困擾

升級   9.47%

該用戶從未簽到

這個問題困擾

升級   9.47%

該用戶從未簽到

這個問題困擾一年,
    由上年第一次玩渣打10km後就開始痛,
    每次練跑都好痛,中西醫針灸跌打都睇齊,
    都未能完全解決,上半年休息了,九月份開始練跑無耐就慢慢開始痛返,
    今年報

升級   9.47%

該用戶從未簽到

這個問題困擾我成年,
    都未能完全解決,上半年休息了,九月份開始練跑無耐就慢慢開始痛返,
    今年報渣打半馬,重死頂去跑添!
    開始跑時痛,過3km後同以上師兄一樣就唔痛,最後都能完成,不過跑完真係痛到不得了,
    現在又要全面休養,
    朋友重意為我偷懶過了渣打熱之後收爐!

註﹕因為唔多識得回帖,試了幾次至得,攪到出多了幾個帖子唔好意思!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 looklook 於 2009-2-24 21:06 發表
    這個問題困擾我成年,
    今年報渣打半馬,重死頂去跑添!
    開始 ...

現在仲痛緊? 行既時候有無痛哩?

升級   9.47%

該用戶從未簽到

回復 35# 的帖子

可能拖得太耐,
    根本成年都無完全好過,一跑完第二日就開始腫痛,又要休息一星期,
    最差情形是行路時由大母指開始一路痛到上去至室頭哥,
    這時我就會去做針灸,通常做一次至二次就止痛消腫,
    醫師每次叫我覆診,我都無去,因為唔痛就算,
    現在脛骨永遠都是拱起,
    未會去做針灸前,去了睇跌打覺得皮膚敏感成隻腳又紅又腫。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 looklook 於 2009-2-25 12:41 發表
    可能拖得太耐,
    根本成年都無完全好過,一跑完第二日就開始腫痛,又要休息一星期,
    最差情形是行路時由大母指開始一路痛到上去至室頭哥,
    這時我就會去做針灸,通常做一次至二次就止痛消腫,
    醫師每次叫我覆診, ...

CHING, 你有無照過X 光?

升級   9.47%

該用戶從未簽到

無喎!未睇以上資料時,從未想過會有咁情況!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 looklook 於 2009-2-25 13:06 發表
    無喎!未見以上資料時,從未想過會有咁這情況!

之前醫生同我講, 如果骨位腫起既話, 有機會係骨折, CHING 你最好照下X RAY, 睇下可唔可以搵出原因

升級   9.47%

該用戶從未簽到

回復 39# 的帖子

跑完8/2後痛到死死下,走去了做兩次針灸,一次推拿,
    醫師都講是根骨勞損,現在行得耐就會輕微痛,同埋脛骨依然都是拱起,
    我想會休息一下再試下跑睇下會唔會腫起先,
    如果再腫即去睇骨科照一照睇清楚咩事!
    多謝晒師兄指教!