香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

脛骨痛症

關閉 [複製鏈接]

升級   43.68%

該用戶從未簽到

我已家跑步都會有華哥講既情況
一開始跑前小腿骨會痛, 跑跑下就唔痛
我尋晚係街跑完8k後都係痛痛地....但頭先去運動場warm up拉筋後跑....
跑左百幾米就痛到跑唔到....
我差唔多每次跑完步都會捽d安美露...不過捽極都無少少改善...
黎緊跑完今個星期日既沙田10k...睇黎都要抖下...
唔知點先會好...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 不停向前 於 2009-3-4 21:39 發表
我已家跑步都會有華哥講既情況
一開始跑前小腿骨會痛, 跑跑下就唔痛
我尋晚係街跑完8k後都係痛痛地....但頭先去運動場warm up拉筋後跑....
跑左百幾米就痛到跑唔到...." />" />
我差唔多每次跑完步都會捽d安美 ...

ching 如果keep 住係痛既話, 最好去睇下醫生, 哩個傷患.... 好多人跑友都係"跑跑下就唔痛", 以為休息下就無事, 結果拖延左治療既時間

升級   43.68%

該用戶從未簽到

回復 42# 的帖子

是的, 跑埋呢個星期既10k, 應該要去睇下骨科

升級   2.67%

該用戶從未簽到

其實講出來就好簡單,一字甘淺,唔係睇醫生,因為佢哋幫你唔到。
我以前醫院睇家庭醫生,轉介我去骨科,照X光及骨掃瞄,雙腳脛骨裂晒,所以痛,跑步順晒時,血液行得順,體溫又升高,所以暫時唔痛。
想好返,首先要改跑姿,其次睇吓對鞋緩震力夠唔夠。
醫生話,D骨自己會好返,唔使食藥,因為無藥可以幫到,即係無得醫,換句話講,唔使醫,佢自己會好返。
但我改咗跑姿,跑次數少D,跑短D,跑慢D,跑輕鬆D,幾個月後有明顯好返。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 華哥 於 2009-3-13 18:15 發表
其實講出來就好簡單,一字甘淺,唔係睇醫生,因為佢哋幫你唔到。
我以前醫院睇家庭醫生,轉介我去骨科,照X光及骨掃瞄,雙腳脛骨裂晒,所以痛,跑步順晒時,血液行得順,體溫又升高,所以暫時唔痛。
想好返 ...

跑次數少D,跑短D,跑慢D,跑輕鬆D,幾個月後有明顯好返
->哩兩個月入面, 以上既我都做過了, 連跑鞋都換左對避震好D 既, 現在係一個星期比一個星期好

有一個advice 比其他ching ctse: 跑落唔痛唔代表已經好番, 正如上面所說, 係暫時唔痛咋, 如果唔休息多D 係會惡化的, 到時手尾長, 各位真係要小心啊!

升級   2.67%

該用戶從未簽到

首先改跑姿,拋掉用前掌落地方法,改用腳踭先落地方法去跑,好等脛骨唔好受壓,但唔好完全唔跑,一星期好慢甘跑2日至3日,每次半小時左右,好讓新陳代謝快D。