香港長跑網  - 長跑長友

測魚涌 畢架山路口 ->大風坳 ->大潭督水塘巴事站 來回

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

測魚涌  畢架山路口 ->大風坳 ->大潭督水塘巴士站 來回  全程接近2小時

我喜歡跑這段路,空氣好又近我家,但不知道大約多長,如何能 check 到呢?

http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/lxi8HPmeFQC95EPeCToWVlrbJQ--_1/blog/20090128020147997.jpg.jpg?ib_____DoNBlbY0A

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-1-28 10:59 發表
    測魚涌  畢架山路口 ->大風坳 ->大潭督水塘巴士站 來回  全程接近2小時

我喜歡跑這段路,空氣好又近我家,但不知道大約多長,如何能 check 到呢?

lewischan ching 請到以下貼子新手劃地圖,度距離教學區學學,度到之後再post上來分享:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=528&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-1-28 10:59 發表

淨係 測魚涌  畢架山路口 ->大風坳 都已經3K啦,咁斜,好多ching都怕怕,不過我好多時都直扯上到雷達站先落番黎大風坳,練氣一流,以前葉伯都喺咁跑,佢唔慢架。

升級   0%

該用戶從未簽到

lewischan ching 到大風坳後是不是跑柏架山道,之後係唔係跑大潭督水塘道定係柏架山道,有無過壩?過幾多條?所以唔知你講邊條路線,不過幾條路線我都度過,單程6K幾,來回不過12K唔夠13K而已。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2009-1-28 12:15 發表

lewischan ching 到咗大風坳後是不是跑柏架山道,之後係唔係跑大潭督水塘道定係柏架山道,有無過壩?過幾多條?所以唔知你講邊條路線,不過幾條路線我都度過,單程6K幾,來回不過12K唔夠13K而已。

thanks allanccl  CHING,

5.57km x 2 ~ 12KM

我劃了地圖了

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <kml xmlns="http://earth.google.com/kml/2.1"><Document><name>Jogging simulator</name><open>1</open><Style id="linestylered"><LineStyle><color>7f0000ff</color><width>4</width></LineStyle></Style><Placemark>
    <name>2009/1/28</name>
    <styleUrl>#linestylered</styleUrl><LineString><extrude>1</extrude><tessellate>1</tessellate>
    <coordinates>
    114.21161413192749,22.28478794841293
    114.20996189117431,22.27480052279646
    114.21322345733642,22.267056302337092
    114.2115068435669,22.259192501469112
    114.21202182769775,22.256412264141783
    114.21388864517212,22.252202085371845
    114.21421587467193,22.247713736529487
    114.21499371528625,22.246405435208334
    114.21681761741638,22.2437019047697
    114.2179012298584,22.243257517822258
    114.2179012298584,22.243257517822258
    114.2181533575058,22.24243328802036
    114.21765446662903,22.241618983936256
    114.21813726425171,22.241179555680887
    114.21872466802597,22.241365754262443
    114.2191618680954,22.241209347470572
    114.2197573184967,22.240474481476205
    114.22083556652069,22.24024359372957
    114.22139346599579,22.239970500204766
    114.31102752685547,22.271305748177635
    </coordinates>
    <jogsiminfo>
    13,114.22139346599579,22.239970500204766,1,0,0,0,1.4,0
    </jogsiminfo>
    </LineString></Placemark></Document></kml>

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-1-28 13:33 發表

thanks allanccl  CHING,

5.57km x 2 ~ 12KM

我劃了地圖了

Jogging simulator17f0000ff4
    #linestylered11

114.21161413192749,22.28478794841293
    114.20996189117431,22.2748005227 ...

lewischan ching 好叻呀,條路咁斜都難你唔到,落斜小心d,唔好整傷隻腳呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/lxi8HPmeFQC95EPeCToWVlrb ...

如果閣下住鰂魚涌或北角,咁樣就緊係超正啦,我住柴灣也常常坐巴士黎呢度跑呀,不過我通常跑兩條路線之一,就係柏架山道上斜,約2K到金督馳馬徑,約6K,回程柏架山道落斜到市政大樓沖涼換衫來回程共16K,金督馳馬徑就平坦d;另一條路線係柏架山道上斜,約2K到金督馳馬徑,畢拉山道,陽明山莊,經上大潭水塘,柏架山道上斜到大風坳,柏架山道落斜到市政大樓沖涼換衫,全程約19K。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-28 14:38 發表

如果閣下住鰂魚涌或北角,咁樣就緊係超正啦,我住柴灣也常常坐巴士黎呢度跑呀,不過我通常跑兩條路線之一,就係柏架山道上斜,約2K到金督馳馬徑,約6K,回程柏架山道落斜到市政大樓沖涼換衫來回程共16K,金督 ...

我都覺得跑金督馳馬徑好, 回程可以從北角半山走,落斜冇咁急, 冇咁傷腳.