香港長跑網  - 長跑長友

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   30%

該用戶從未簽到

我已經買左鞋墊
400$,著左已經改善左好多

我想問幾時,做冰敷,熱敷,仲有拉根同強化運動

同埋我想買"服他靈"依隻消炎藥膏
要醫生紙,唔係好明白程序

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 124971 於 2009-1-31 00:20 發表
我已經買左鞋墊

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳,在家中要著厚墊拖鞋,千祈唔好赤腳,著皮鞋跑鞋一定要加墊。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 124971 於 2009-1-30 08:20 發表
我已經買左鞋墊

Like I said, get the tennis ball or rubber ball too.

升級   30%

該用戶從未簽到

5該哂你地..."
咁厚墊拖鞋邊到有得買?

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-31 00:32 發表

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳 ...

ching, 請問你個鞋墊要幾$$$, 我個物理治療師話要$1500!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 124971 於 2009-1-31 00:20 發表
我已經買左鞋墊

CHING 之前有無用過架?
我前幾日係WATSONS 既藥房買過, 唔使醫生紙既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-2-19 11:42 發表

ching, 請問你個鞋墊要幾$$$, 我個物理治療師話要$1500!!

我係
政府義肢及矯形科替我造的,唔洗錢,記住唔好買淨係得個爭(腳跟)果種。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I strongly recommend this one if you can find it in HK.

http://www.superfeet.com/

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-31 00:32 發表

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳 ...

想問下係唔係係每次跑完敷冰會對雙腳保護好d呀?

升級   94.33%

該用戶從未簽到

我已經買左鞋墊

跟住以下做吓強化運動,錢都省回:

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2009-2-19 21:19 發表

跟住以下做吓強化運動,錢都省回:

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/oh/PlantarFasciitis.pdf

多謝分享!!!原來"早上起床腳掌著地時痛楚更嚴重"都係徵狀之一...我諗係平日著o既鞋承托吸震唔足夠,要好好保護雙腳先得啦

升級   90%

該用戶從未簽到

足底根膜炎, 平時一定一定要拉多d calf muscle... 會有幫助。
另外, 其實可以放條towel 0係床邊,每朝落床前拉下先,再做下massage (個腳板底 / heel) 先落床,個情況應該有改善。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 faye 於 2009-4-24 23:30 發表
足底根膜炎, 平時一定一定要拉多d calf muscle... 會有幫助。
另外, 其實可以放條towel 0係床邊,每朝落床前拉下先,再做下massage (個腳板底 / heel) 先落床,個情況應該有改善。

唔該faye師姐~我會keep住按摩,希望有快D好番啦

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-23 17:51 發表
多謝分享!!!原來"早上起床腳掌著地時痛楚更嚴重"都係徵狀之一...我諗係平日著o既鞋承托吸震唔足夠,要好好保護雙腳先得啦

Hi  there ~  

You can also try wearing the
Strassburg Sock when you sleep at night too.  I suffered from plantar fasciitis for over one year.  The more you run, the longer it takes to heal.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-4-28 03:20 發表

Hi  there ~  

You can also try wearing the Strassburg Sock when you sleep at night too.  I suffered from plantar fasciitis for over one year.  The more you run, the longer it takes to heal.

Ching, thank you so much! Do you feel discomfort while using it at night?
I will consult doctor and seek advice from physio. Hope to recover it soon

Thanks anyway~

升級   0%

該用戶從未簽到

我唔知近排係唔係足底根膜炎, 我未致於"起床腳掌著地時痛楚更嚴重"

最近跑步腳前掌"蹬"出去時,腳板底中間近後跟的位置感到有點刺痛.
踢波時,踢了20分鐘腳板底都沒事/少痛....坐10分鐘再出黎踢就好刺痛

幾年前出現過同一問題,但貼了幾個星期d大陸的膏貼就沒事了.

希望而家都可以貼膏貼就沒事.我想問大家如果睇醫生要睇咩醫生 ?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

http://www.mingpaonews.com/20090502/srd1.htm

防足跟過度撞擊免生骨刺
2009年5月2日

【明報專訊】編按﹕跑手除了要留意足踝問題外,亦要注意嚴重的足跟痛或足底痛,可能是已形成骨刺。
足跟痛或足底痛應是每一個跑手都會遇上的問題,臨脇上,遇上腳掌變形的跑手不知凡幾,而比賽前後就會有更多腳痛跑手需要接受治療。
筋膜有問題落地拉扯痛
足跟痛的成因有許多,足跟過度的撞擊及足跟骨異位是較常見的原因。足底筋膜是一塊連接腳掌前後方的韌帶,令腳掌保持一個特定的弧度,如果足跟骨受到過度撞擊,會令足底筋膜的起點,即跟骨的下前方出現痛楚。患者通常感到足跟覑地時疼痛,尤其是在剛起脇或長期坐下後起來時,會感到嚴重的拉扯疼痛。足跟骨異位則會令足底筋膜過度拉扯,加速問題的出現,嚴重時,足底筋膜起點的位置更會出現鈣化現象,在X光檢查時,鈣化的位置便會好像一根刺一樣插在足跟骨底的前方,所以坊間一般都會稱為足跟骨刺。
跗管綜合症內側痛麻痺
有些時候,足底痛是貼近足跟的內側,那就可能是跗管綜合症了。跗管是由屈肌支持帶跟內踝和跟骨形成的管道,內裏是屈曲足趾的肌肉、脛後動脈和脛神經。當跗管內的組織因為過勞而出現勞損發炎的話,便會令管內壓力增加,並引起足底內側疼痛或足底麻痹等症狀。
如對跑步有任何問題,歡迎電郵至[email protected]
文:陳嘉渝  註冊物理治療師、運動創傷專科、運動創傷物理治療證書課程導師、運動創傷急救證書課程導師

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

我已經買左鞋墊
400$
,著左已經改善左好多

CHING....係邊度買 ??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-2 12:00 發表
http://www.mingpaonews.com/20090502/srd1.htm

【明報專訊】編按﹕跑手除了要留意足踝問題外,亦要注意嚴重的足跟痛或足底痛,可能是已形成骨刺。
足跟痛或足底痛應是每一個跑手都會遇上的問題,臨脇上,遇上腳掌變形的跑手不知凡幾,而比賽前後就會有更多腳痛跑手需要接受治療。
筋膜有問題落地拉扯痛
足跟痛的成因有許多,足跟過度的撞擊及足跟骨異位是較常見的原因。足底筋膜是一塊連接腳掌前後方的韌帶,令腳掌保持一個特定的弧度,如果足跟骨受到過度撞擊,會令足底筋膜的起點,即跟骨的下前方出現痛楚。患者通常感到足跟覑地時疼痛,尤其是在剛起脇或長期坐下後起來時,會感到嚴重的拉扯疼痛。足跟骨異位則會令足底筋膜過度拉扯,加速問題的出現,嚴重時,足底筋膜起點的位置更會出現鈣化現象,在X光檢查時,鈣化的位置便會好像一根刺一樣插在足跟骨底的前方,所以坊間一般都會稱為足跟骨刺。
跗管綜合症內側痛麻痺
有些時候,足底痛是貼近足跟的內側,那就可能是跗管綜合症了。跗管是由屈肌支持帶跟內踝和跟骨形成的管道,內裏是屈曲足趾的肌肉、脛後動脈和脛神經。當跗管內的組織因為過勞而出現勞損發炎的話,便會令管內壓力增加,並引起足底內側疼痛足底麻痹等症狀。
如對跑步有任何問題,歡迎電郵至[email protected]
文:陳嘉渝  註冊物理治療師、運動創傷專科、運動創傷物理治療證書課程導師、運動創傷急救證書課程導師

......係咪即係嚴重左?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-5 15:30 發表
......係咪即係嚴重左?

Hard to say, I suggest you go to see a doctor and ask for an x-ray, the x-ray will show if your heel has formed a bone spur or not.